Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Umrl nekdanji premier, poslanec, minister in predsednik NSi Andrej Bajuk

Slovenija | 16.08.2011, 19:19

Ponoči je v 68. letu, neuradno zaradi kapi, umrl nekdanji premier in nekdanji predsednik Nove Slovenije Andrej Bajuk. Bajuk je v letu 2000 vodil vlado, v vladi Janeza Janše pa je bil minister za finance. Sožalje svojcem so že izrekli v vrhu slovenske politike, v strankah pa so ga ocenili kot velikega Slovenca in uglednega finančnega strokovnjaka.

DZ je Bajuka potrdil za predsednika vlade 3. maja 2000. Vlado je vodil do 17. novembra 2000, ko je ta položaj po volitvah znova zasedel Janez Drnovšek. V času njegovega vodenja vlade je zaradi nesoglasij o spremembah ustave in volilnem sistemu razpadla stranka SLS+SKD, Bajuk pa je iz enega dela ustanovil stranko Nova Slovenija - Krščansko ljudska stranka.

Na parlamentarnih volitvah 2004 je bil sicer izvoljen v parlament, a je zasedel mesto ministra za finance v Janševi vladi. Leta 2005 ga je revija The Banker razglasila za finančnega ministra leta v EU. Leta 2007 je kot takratni finančni minister na bankomatu tudi prvi dvignil evre.

NSi je predsedoval do leta 2008. Z vodstvenega položaja v stranki pa je odstopil potem, ko na državnozborskih volitvah niso prestopili parlamentarnega praga. Takrat se je tudi umaknil iz aktivne politike.

Sožalja iz vseh strani

Dr. Andrej Bajuk v pogovoru na Radiu Ognjišče
Dr. Andrej Bajuk v pogovoru na Radiu Ognjišče © ARO
Najvišji predstavniki slovenske politike so svojcem že izrazili sožalje. "Spominjali se ga bomo kot prijaznega človeka, ki je na različnih področjih svojega strokovnega in političnega delovanja pustil velik pečat, tako na tujem kot v Sloveniji," je zapisal predsednik republike Danilo Türk.

Sožalno brzojavko je soprogi in družini Bajuka poslal tudi premier Borut Pahor. Bajuka je ocenil kot pomembno politično osebnost, ki "je močno zaznamovala napredek demokratične in samostojne Slovenije, zato se ga bomo spominjali z vsem spoštovanjem".

Predsednik DZ Pavel Gantar pa je v sožalju izpostavil, da je Bajuk "s svojim znanjem, predanostjo in prizadevnostjo eden tistih slovenskih politikov, ki so pomembno prispevali k rasti in razvoju naše samostojne države".

Predsednica NSi Ljudmila Novak je popoldne v posebni izjavi za javnost izrazila sožalje svojcem in povedala, da so v stranki svojemu nekdanjemu predsedniku hvaležni za vse, kar je naredil dobrega zanje in za Slovenijo. "Slovenijo je imel nadvse rad. Prav zaradi ljubezni do domovine je zapustil dobre in ugledne službe in položaje v tujini ter skušal pomagati rodni Sloveniji," je dejala. "V Novi Sloveniji bo pustil neizbrisen pečat. Prizadeval si je za drugačno Slovenijo. Slovenijo, v kateri bosta delo in poštenje vrednota. Za Slovenijo, v kateri bo beseda veljala. Z Slovenijo, ki bo ponovno sprejela vse svoje sinove in hčere. Danes, ko nas je za vedno zapustil, imamo še večjo dolžnost, da njegovo delo nadaljujemo v duhu teh vrednot. Nova Slovenija je hvaležna svojemu ustanovitelju dr. Andreju Bajuku, da se je prav po njegovi zaslugi in zaradi njegovega poguma ohranila v Sloveniji krščanska demokracija. To dediščino Andreja Bajuka želimo nadaljevati tudi v prihodnosti in stranki vrniti tisto mesto, ki si jo tudi zaradi zaslug in dela njenega prvega predsednika, zasluži," je povedala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Sožalje svojcem nekdanjega premiera so izrekle tudi politične stranke. Premier in predsednik SD Borut Pahor je v svojem imenu in imenu vodstva stranke Bajukovi soprogi poslal sožalno brzojavko ob Bajukovi nepričakovani smrti.

Predsednik SDS Janez Janša je v daljšem besedilu, objavljenem na spletni strani stranke, zapisal, da bo Bajuk v nacionalnem spominu "zapisan na mestu, kjer nikoli obledele zlate črke trajne hvaležnosti za vsako novo generacijo posebej ubesedijo imena ljudi, ki so veliko dali, a malo prejeli".

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je poudaril, da bo sam imel Bajuka v prijetnem spominu in da mu je žal, da se je prehitro končala njegova življenjska pot. "Pojavil se je nenadoma in naredil bliskovito kariero. Bil je prijeten človek, zelo komunikativen, z veliko širine," je dejal predsednik DeSUS.

V SLS so ob Bajukovi ob smrti zapisali, da je odšel plemenit, človeško odprt in predvsem velik Slovenec. Kot je poudaril predsednik SLS Radovan Žerjav, je Bajuk iskreno verjel v slovenstvo, v slovenski državi pa videl zgodovinsko in neponovljivo priložnost, da jo kot narod utelesimo v lastni državi.

Franco Juri je v svojem imenu in v imenu poslanske skupine Zares izrazil iskreno sožalje Bajukovi soprogi, družini, svojcem, kot tudi njegovim sodelavcem in kolegom v NSi. Kot je zapisal, je Slovenija izgubila človeka in politika, ki se je odlikoval po načelnosti, doslednosti in delavnosti.

Aleš Zalar je v imenu LDS zapisal, da se je Bajuk zapisal v zgodovino predvsem kot finančni strokovnjak in velik domoljub. "Kot ugleden mednarodni finančnik z izjemno kariero je s svojim znanjem pomembno prispeval k slovenski sedanjosti, krono njegovega strokovnega dela pa vidimo v uspešnem vstopu Slovenije v enotno monetarno unijo," je zapisal v sporočilu za javnost.

V SNS po besedah poslanca Bogdana Baroviča spoštujejo pieteto in "za razliko od mnogih drugih tudi spoštujemo kolege, s katerimi smo bili v dobrem in slabem". Kot je povedal za STA, bodo družini izrekli iskreno sožalje, se vpisali v žalno knjigo, najbrž pa se bo kdo od poslancev SNS udeležil tudi pogreba.

Sožalje ob smrti Bajuka so izrazili tudi v Svetovnem slovenskem kongresu in Društvu poslancev 90.

Ob Bajukovi smrti bo odprtih več žalnih knjig

V vladnem poslopju na Gregorčičevi 25 v Ljubljani jo bodo odprli v sredo ob 9. uri, ko se bo vanjo vpisal predsednik vlade Borut Pahor, na razpolago za vpis pa bo vsak dan, vključno z dnevom pogreba, med 9. in 16. uro.

Žalna knjiga v poslopju državnega zbora bo odprta od srede dalje. V knjigo se bo mogoče vpisati v preddverju velike dvorane DZ vsak dan do pogreba, in sicer od 9. do 16. ure. Predsednik DZ Pavel Gantar se bo v žalno knjigo vpisal v sredo ob 9.30. Datum in uro žalne seje DZ bodo iz DZ sporočili naknadno, ko bo znan datum pogreba.

Na stranki bo od srede od 10. ure odprta žalna knjiga, pripravili pa bodo tudi žalno sejo sveta NSi.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...