Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

ZDA so se poslovile od najboljše bonitetne ocene

Svet | 06.08.2011, 15:43 Marta Jerebič

Ameriška bonitetna hiša Standard & Poor's je zaradi visokega proračunskega primanjkljaja in dolžniških težav znižala kreditno oceno ZDA za eno stopnjo, z AAA na AA+. To ima lahko hude posledice na finančnih trgih in lahko ogrozi status dolarja kot vodilne svetovne valute.

Pri omenjeni agenciji so še posvarili, da so obeti negativni in da lahko Združenim državam v naslednjih 12 do 18 mesecih še znižajo oceno, če ne bo jasnega načrta, kako znižati dolg.

Da bodo ZDA izgubile trojni A, so pričakovale tudi borze – posledica so bili visoki padci v zadnjih dneh. Nekateri so se bali, da se bo zgodil črni petek, vendar je za pomirjenje poskrbela novica, da se je ameriška brezposelnost julija rahlo znižala in dosegla 9,1 odstotka.

Odzivi

Številne države, predvsem v Aziji, so se na znižanje kreditne ocene ZDA odzvale s pomirljivimi toni. Japonska je zatrdila, da to ne bo zamajalo njenega zaupanja v ameriške obveznice, Avstralija in Južna Koreja pa sta posvarili pred pretiranimi odzivi na znižanje ocene, ki naj bi bilo pričakovano. Bolj burno se je odzvala Kitajska, največja upnica in gospodarska partnerica Združenih držav Amerike. Uradni Peking od ZDA zahteva, da uredi strukturna vprašanja dolga in zagotovi varnost kitajskega dolarskega premoženja.

Obsodil je "kratkovidne" politične boje v ameriškem kongresu, kjer so se demokrati in republikanci do zadnjega trenutka prerekali o zvišanju dovoljene zadolženosti države, čeprav so to pred tem rutinsko z zakoni povišali kar stokrat.

Tudi v Evropi, kot kaže, ni čutiti pretirane zaskrbljenosti, potem ko je ameriška bonitetna hiša Standard & Poor's prvič po 60 letih znižala kreditno oceno ZDA. Francija ima popolno zaupanje v ameriško gospodarstvo, po mnenju Londona pa je bilo znižanje bonitetne ocene povsem predvidljivo. Nemška vlada znižanja ocene ni želela komentirati.

Brščič: Do znižanja bonitete ZDA bi moralo priti že pred leti

Ekonomist Bernard Brščič znižanje bonitetne ocene ZDA ocenjuje kot dobrodošlo in meni, da bi moralo do tega priti že pred nekaj leti. Za STA je poudaril, da je dinamika zadolževanja administracije Baracka Obame popolnoma nora in dodal, da je doseženi dogovor o povišanju meje javnega dolga bistveno premil.

Znižanje bonitete po Brščičevem mnenju ne pomeni nikakršne katastrofe. Prepričan je, da znižanje ne bo imelo radikalnih posledic za samo zmožnost zadolževanja ZDA. Z znižanjem bonitete ZDA je bonitetna hiša S&P po njegovem mnenju popravila signal pristranskosti, znižanje pa je lahko tudi mehka napoved zdrsa v ponovno globalno recesijo.

Velik javni dolg je po mnenju ekonomista pokazatelj, da so ZDA bolnik, kar pa ne pomeni, da nima velikih notranjih rezerv. Prepričan je, da bi morali samo spremeniti svojo zunanjo politiko.

Upoštevajoč, kdo je na oblasti, ZDA po prepričanju Brščiča po znižanju bonitete verjetno ne bodo naredile nič.

 

 

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...