Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Predor Karavanke jabolko spora med državama (foto: ARO)
Predor Karavanke jabolko spora med državama | (foto: ARO)

Avstrijska omejitev v predoru Karavanke razburja

Politika | 05.08.2011, 11:16 Tanja Dominko

Dokončna odločitev glede morebitne zapore prometa skozi karavanški predor še vedno visi v zraku. Pogovori med predstavniki vpletenih so v polnem teku, končno odločitev bi lahko sprejeli na srečanju predstavnikov avtoprevoznikov, slovenskega in avstrijskega prometnega ministrstva ter avstrijskega upravljalca avtocest, za katerega se še dogovarjajo, za zdaj neuspešno.

Predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Andrej Klobasa je ogorčen nad odnosom na avstrijski strani. „Avstrijska stran je ta ukrep sprejela brez soglasja in celo vednosti slovenske strani in je kršila pogodbo med SFRJ in Avstrijo, če so kršili to pogodbo, bodo morali kazensko odgovarjati v Bruslju,“ je dejal za Radio Ognjišče.

O nadaljnjih ukrepih avtoprevoznikov Klobasa za Radio Ognjišče ni želel spregovoriti: „To bo presenečenje, tega ne bomo izdali.“ Za RTV Slovenija je dejal, da napovedane blokade v predoru najverjetneje ne bo, medtem ko bo jutri zelo verjetno vsaj zbor avtoprevoznikov na Hrušici pred karavanškim predorom.

Kaj je tisto, kar razburja?

Avstrija se je odločila v predoru Karavanke dodatno omejiti tovorni promet, ukrep velja za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, in sicer od 22. ure v petek do 15. ure v soboto. Takrat v Avstriji nastopi prepoved vožnje ob koncih tedna, v Sloveniji pa ta velja že od sobote ob 8. uri. Tovorni promet bi se tako moral ustaviti že ob petkih zvečer, znova pa bi lahko stekel šele v ponedeljek zjutraj. Kot razlog za tak ukrep na avstrijski strani navajajo preveliko obremenitev v času turistične sezone, navajajo tudi analizo tveganj, ki sta jo skupaj izvedla upravljavca avtocest na obeh straneh, Asfinag in slovenski Dars.

Ministrstvo za promet je včeraj nato doseglo dogovor, da bi v času prepovedi vožnje tovornih vozil skozi predor pokvarljivo blago in nevarni tovori še naprej vozili skozi Karavanke, preostali tovor pa bi preusmerili na Šentilj, avstrijski upravljavec avtocest Asfinag pa bi prevoznikom povrnil cestnino. A tu se je zapletlo. Klobasa pravi, da dogovor za avtoprevoznike ni zadovoljiv, saj predvidena preusmeritev ni ekonomična, prav tako pa da gre za novo šikaniranje slovenskih avtoprevoznikov. „Z ministrom za promet smo se pogovarjali o vrnitvi cestnine za odsek Salzburg – Šentilj, medtem ko je Asfinag pristal na plačilo cestnine za odsek Beljak – Šentilj, kar je 175 kilometrov več in ni sprejemljivo.

Ogorčenje je prisotno tudi med avstrijskimi avtoprevozniki. Avstrijska gospodarska zbornica je prometni ministrici Doris Bures že poslala ostro protestno pismo, v katerem pričakuje spremembo odločitev, v nasprotnem primeru pa zahteva ministričin odstop. A učinka ni bilo. Klobasa dodaja: „Ministrica je odšla na dopust, drugi pa pravijo, da ne bodo dajali odgovorov.“

Klobasa sicer za slovenskega ministra za promet Patricka Vlačiča pravi, da jim ves čas stoji ob strani in se pogaja z avstrijsko stranjo. „Minister Vlačič je ves čas pripravljen na pogovore z nami, ves čas ureja z Avstrijci, enako državni sekretar Igor Jakomin. Skušamo najti alternativne rešitve, do zadnjega smo se pripravljeni pogovarjati. Danes smo skušali doseči, da bi namestnik avstrijske ministrice za promet prišel v Slovenijo in da bi skupaj sedli za mizo, pa smo dobili odgovor, da je na sestanku, vodja Asfinaga gre danes na dopust, z nami se nima namena pogovarjati.“ Po mnenju Klobase to kaže na nek poniževalen odnos Avstrije do naše države in našega ministrstva. In sklene: „Naj se zavedajo, da smo mi prav tako ljudje.

Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...