Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Počitnice (foto: p. Robert Bahčič)
Počitnice | (foto: p. Robert Bahčič)

7. dan Sicilije večina na idiličnih Eolskih otokih

Slovenija | 01.07.2011, 10:01

Pozdravljeni z vročega, sončnega otoka. Počasi se bližamo sklepnim dnem 9. počitnikovanja radijskih sodelavcev Radia Ognjišče in poslušalcev-prijateljev s turistično agencijo Kompas holidays na Siciliji. Pričakovali smo prelepe razglede, bogato kulturo in zgodovino, enkratnost njihove kulinarike in lepe plaže s kristalno čistim morjem, pa vendar smo vsak dan znova očarani nad pestrostjo in ponudbo tega otoka ob Ionskem morju.

Vse tako kot mora biti

Razpoloženje med počitnikarji je dobro, tudi zdravje kljub zelo visokim temperaturam večini ne povzroča težav. Tukajšnje razgreto ozračje ob temperaturah krepko čez 30° C in ob vremenu brez vsakršne meglice ali oblaka, lažje prenašamo, kot vroče dni v Sloveniji. Pravi balzam, ne samo za dušo, ampak še kako tudi za telo, je imeti sv. mašo v ohlajenih Cerkvah okrog poldneva, ko zunaj vse išče le senco ali osvežujoč objem morskih valov. Mi pa v času, ko sonce kaže svojo največjo moč običajno uro, dve sedimo v zavetju svetišča. To se kaže kot dobra odločitev.

Sreda za antično Taormino in počitniške majice

Kratek obisk zgodovinskega mesteca elitnega turizma, visoko nad morjem vpadljive v skale utrjene lege, mesteca številnih arhitekturnih in arheoloških znamenitosti, ki je enkratno tudi v svetovnem merilu, so zaznamovale še počitniške majice. Vsako leto namreč na radijskih počitnicah izberemo dan, ko se vsi počitnikarji oblečemo v enake majice in s tem tvorimo še posebej povezano in usklajeno občestvo. Lahko si predstavljate kolikšne pozornosti smo deležni. Opaženi smo vsekakor. V Taormini pa tisti dan nismo bili samo mi Slovenci, srečali smo namreč moža, našega rojaka, ki kot trgovec dela na veliki križarki z več kot 3000 potniki na krovu, in se je na morski poti proti Grčiji, izkrcal v vznožju idiličnega antičnega mesteca in se isti dan kot mi sprehodil po njegovih ulicah. Skoraj 600-ih Slovencev se pač ne more prezreti, slišal je domačo besedo in pristopil. Kako majhen je ta naš svet, nikoli ne vemo, kje bomo srečali sodržavljana. Tovrstnih zanimivih popotniško počitniških prigod je že kar veliko. Povemo jih doma, ko se srečamo. Prav?

Morda o Taormini le še to, da velja za biser Sicilije, kamor na oddih redno prihajajo ugledne osebnosti, ljudje visoke družbe in podobno. Mnogi se po obisku Sicilije najraje spominjajo prav trenutkov, preživetih v tem strnjenem, urejenem mestecu s starodavno zgodovino, prepolno drobnih umetelnih detajlov in sredozemskega rastlinja. Gre za mestece, ki ga na Siciliji ne gre prezreti, saj velja za njen biser.

Veriga vulkanov in morska voda, barve kot naša Soča

Včerajšnji, zadnji dan junija je nekaj več kot 300 počitnikarjev odšlo na enodnevni izlet z ladjo na Eolske otoke. Spremljal nas je upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Z njim na krovu se je takoj ustvarilo domače in seveda pevsko razpoloženje. Med vračanjem z izleta proti pristanišču mesta Milazzo smo prepeli mnoge ljudske, narodne pesmi in celo znano iz Zbora sužnjev. Ob pesmi pa nas je spremljala tudi molitev. Posebej ganljivo je bilo že kmalu po izplutju. Sin našega kapetana Bartola iz družine Taranto, ki ima ladjevje za izlete turistov, je lani v nesreči izgubil sina in vsakič, ko se z ladjo pelje mimo pokopališča, kjer počiva njegov ljubljeni sin, nekajkrat zatrobi. Glasen zven gre vse do nebes. V tistih trenutkih je v znak spoštovanja v popolni tišini obmirovala tudi naša skupina in potem z nadškofom Uranom še zmolila fantu v spomin in očetu v oporo. Bilo je ganljivo in le malokdo ni čutil solz na robu oči. Znova se je pokazala globoka navezanost sicilijanskih družin in njihova zvestoba tradiciji.

Počitnice vulkanov

Brez pretirane vzhičenosti lahko zatrdimo, da so Eolski otoki čudoviti. Svetovna naravna dediščina, pod zaščito Unesca. Gre pravzaprav za verigo vulkanov. Od sicilijanske obale oddaljeno 27 km. Mi smo se peljali najprej proti otoku, ki je najbolj naseljen Lipari, kjer smo imeli v tamkajšnji cerkvi sv. Bartolomeja-Jerneja tudi sv. mašo. Nadškof Alojz Uran je v pridigi razmišljal o Abrahamovi veri, v kateri ta starozavezni Očak, kljub bolečini daruje nebeškemu Očetu svojega sina Izaka. Bog pozneje njegovo zvesto bogato poplača. Pogosto se tudi nam dogaja tako kot Abrahamu in če ostanemo Bogu zvesti do konca, On poskrbi za nas.

Otok Lipari je poznan po vulkanskem steklu in posebnem kamenju, ki mu rečejo liparski plovec, ker zaradi posebne strukture v morju ne potone. V zgodovini je bil to zelo bogat otok, zato so ga pogosto oblegali tudi gusarji. Sestavljen je iz 36 vulkanov, nekdaj je bil združen s tako imenovanim otokom Vulkano, ki ima 6 kraterjev.

Otok Vulkano

Omenjeni otok je poseben zaradi prepoznavne vulkanske oblike in zaradi zdravilnih žveplenih vrelcev ter tako imenovane črne plaže, kjer je mivka vulkanskega izvora povsem črna in daje obali ter morski vodi seveda poseben čar. Ko sonce posveti naravnost v morje se drobno kamenje mivke sveti kot zlato. Če izvzamemo smrdljivi vonj po žveplu, je kopanje na otoku Vulkano nepozabno doživetje. Za sodobne in avantur željne turiste pa je najbolj zanimiv gotovo otok Stromboli, ki je delujoč vulkan. Vsako uro in pol bruhne na površje lavo, kamenje, pepel, pline in drugo. To se zelo lepo vidi ponoči, zato mnogi obiskovalci ob spremstvu domačih vodnikov bivakirajo na vulkanu in ko se stemni z varne razdalje opazujejo te izbruhe. Nam je bilo iz ladje, sredi dneva in iz precejšnje oddaljenosti sredi morja moč videti le nenadni izbruh temnega dima. Če bi želeli videti kaj več, bi se morali otoku zelo približati ali pa ga obiskati ponoči.

Igra narave

Kljub izjemni naravni dediščini Eolskih otokov, pa turizem zadnja leta upada. Prenehali so tudi z izkopavanjem dragocenega kamenja, ker je zaradi prahu močno skrajšal življenjsko dobo delavcev, ki so doživeli le okrog 35 let. Njihova pomembnejša dejavnost je tako še ribištvo. Življenje na otoku je posebno, ne pa lahko.

Po obisku omenjenih vulkanskih otokov in kopanju smo z ladjo zapluli še proti čerem, Faraglionom, kjer lepota po morju posejanih izklesanih vulkanskih kamnitih stebrov, klifov, mostov in drugega v kristalno čistem morju, dobesedno jemljejo dih. To potovanje z ladjo mimo čeri je bila krona izletniškega dne. Še posebej ob dejstvu kakšno srečo smo imeli, ker morje ni bilo razburkano, kar je na Eolskih otokih moč doživeti le okrog dvajsetkrat na leto. Večinoma potnike na ladjah premetavajo visoki, tudi pet metrski valovi. Zagorelih lic in zadovoljni, ker smo lahko občudovali naravo, ki se zaradi delujoče vulkanske dejavnosti ves čas spreminja, smo pozno popoldne zapluli nazaj proti Siciliji. Preživeli smo dan v enkratnem okolju božjega stvarstva.

1.julij - prost dan za počitniške radosti

Še zadnjič smo ves dan v letoviškem kraju Letojani. Vsak ga bo preživel po svoje. Gotovo večji del ob morju ali hotelskih bazenih. Začeli smo ga s sv. mašo, ki jo je na terasi hotela daroval nadškof. Kaj smo počeli, pa povemo jutri. Do takrat želimo lep dan in pošiljamo počitniške pozdrave iz danes znova zelo vroče Sicilije.

FOTOGALERIJA

Slovenija, Radijske počitnice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.