Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Šestnajst let od zločinov v Srebrenici

Svet | 11.07.2011, 11:10

Na današnji dan pred šestnajstimi leti se je zgodil eden izmed najhujših genocidov po drugi svetovni vojni – Srebrenica. Srbske sile so med vojno v Bosni in Hercegovini v dneh po zavzetju Srebrenice, pobile 8000 Bošnjakov. V spomin na genocid, bo danes v spominskem parku Potočari spominska slovesnost.

Ob tej priložnosti bodo pokopali 613 trupel žrtev, ki so jih identificirali, potem ko so jih našli v kateri od številnih množičnih grobišč. Doslej so pokopali približno 4000 žrtev pokola. Udeleženci bodo letos nosili posebno priponko, ki simbolizira genocid v Srebrenici. Ta je oblikovan kot cvet z enajstimi belimi lističi z zeleno sredico, ki simbolizira življenje in upanje. Z njim želijo svojci žrtev sporočiti, da mora biti pravici zadoščeno in da se Srebrenica ne sme ponoviti.

Poleg domačega predsedstva Bosne in Hercegovine, se bo spominske slovesnosti udeležil tudi glavni tožilec haaškega sodišča Serge Brammertz. Iz Slovenije se bo slovesnosti udeležil evropski poslanec Jelko Kacin, ki je tudi predsednik delegacije Evropskega parlamenta za Jugovzhodno Evropo.

Letošnja žalna slovesnost bo morda potekala z več upanja, da bo pravici vsaj delno zadoščeno. Po 16 letih na begu so namreč maja letos prijeli vojnega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića. Ta je skupaj s takratnim političnim voditeljem Radovanom Karadžićem obtožen, da je načrtoval enega največjih pokolov po drugi svetovni vojni v Evropi.

V Srebrenico se je med vojno v Bosni in Hercegovini (1992-1995) zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov iz celotne države, potem ko so mesto Združeni narodi aprila 1993 razglasili za varovano območje, da bi ga obvarovali pred srbskim zavzetjem. Sile pod poveljstvom Mladića in Radislava Krstića so kljub temu ofenzivo na Srebrenico, ki so jo varovali maloštevilni nizozemski pripadniki mirovnih sil Združenih narodov, začele 9. julija 1995, vanj pa vkorakala 11. julija. Do 19. julija 1995 so ubili več kot 8000 zajetih Bošnjakov, kakih 25.000 žensk, otrok in starejših oseb pa so nasilno pregnali na območje pod nadzorom bošnjaških sil.

Svet, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...