Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Evropska unija in proračun 2014-2020

Evropska Unija | 03.07.2011, 01:40

Evropska komisija je v preteklih dneh sprejela predlog proračuna Evropske unije za obdobje med letoma 2014 in 2020. Vreden bo nekaj več kot tisoč milijard evrov. Ta vsota je višja kot v preteklih sedmih letih, čeprav se je proračun glede na evropski bruto nacionalni prihodek nekoliko znižal.

Kot nov lastni vir za polnjenje proračuna je predlagala evropski davek za finančna podjetja. Velesile predlogu nasprotujejo in si želijo zamrznitve proračuna.

Evropska komisija je sprejela predlog proračuna Unije za obdobje 2014–2020. Za porabo v naslednjih sedmih letih predlaga 1025 milijard evrov za obveznosti in 972 milijard evrov za dejanska plačila. "Vsota, ki jo Evropska komisija predlaga za porabo v prihodnjih sedmih letih, predstavlja odstotek bruto nacionalnega dohodka. Vsak evro je treba popolnoma izkoristiti. Naš predlog je odgovor na današnje skrbi in na jutrišnje potrebe," je povedal predsednik Evropske komisije Jose Maneul Barroso.

Komisija kot nove prednostne naloge vidi čezmejne energetske in transportne infrastrukturne projekte, okrepljeno financiranje raziskav in razvoja, izobraževanja in kulture, okrepljeno nadzorovanje zunanjih meja. Skoraj 40 odstotkov proračuna bi namenila manj razvitim evropskim regijam. Dodatno financiranje predvideva tudi za tranzicijske regije.

Da bi povečal lastne proračunske vire, Bruselj predlaga uvedbo evropskega davka na finančna podjetja in evropski davek na dodano vrednost, do leta 2018 pa namerava komisija za 5 odstotkov znižati število zaposlenih v evropskih ustanovah. "S temi predlogi za nove lastne vire bi lahko po optimističnih napovedih delež v proračunu iz lastnih virov do leta 2020 zvišali za več kot 40 odstotkov,“ trdi komisar za proračun Janusz Lewandowsky.

Nova pravila predvidevajo tudi podaljšanje delovnega tedna na 40 ur, povišanje upokojitvene starosti s 63 na 65 let in ohranitev 5,5-odstotnega kriznega davka na plače zaposlenih. Velika Britanija, Francija in Nemčija se že pritožujejo.

Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...