Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Ana Ovsenik (foto: ARO)
Ana Ovsenik

Od petka do petka: 22. - 29. julij 2011

| 31.07.2011, 06:33 Matjaž Merljak

Medtem ko se poslanci in ministri s premierjem na čelu odpravljajo na poletne počitnice, slovenska podjetja vse bolj tonejo v krizo. Prodaja Fructala, stavka v Konstruktorju in Luki Koper, plačilna nesposobnost Viator & Vektoja so samo nekatere od številnih zgodb z nesrečnim koncem. Na tapeti je spet Slovenska Cerkev in obtožbe o pedofiliji. Da bi vsaj nekoliko pozabili na ves pesimizem, ki ga nosijo te zgodbe, razvedrilo ponujajo številni poletni festivali po državi.

Stres: nobene prijave pedofilije nismo pometli pod preprogo in je ne bomo

Cerkev na Slovenskem oz. Ljubljanska nadškofija je bila zadnji teden spet na tapeti slovenskih medijev. Časnik Dnevnik je namreč sprožil zgodbo o dveh duhovnikih, ki naj bi bila v cerkvenem kazenskem procesu zaradi suma spolnega nasilja nad mladoletnimi osebami pred približno desetimi leti. Zgodbo so povzeli številni drugi mediji, nanjo se je odzval tudi predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Anton Stres. Navedbe je potrdil in hkrati zatrdil, da je postopek v obeh primerih resen in temeljit, predvidene sankcije pa ostre. Ker odločba še ni pravnomočna podrobneje o njej ni govoril. Obenem je poudaril, da nobene prijave pedofilije niso in nikoli ne bodo pometli pod preprogo.

Četudi odločba še ni pravnomočna, to vendarle povem, ker bi rad zagotovil vsem staršem, ki pošiljajo svoje otroke k verouku in drugim cerkvenim dejavnostim, da bom naredil vse, da bodo starši mirni in da se ne bi zaradi naše nepazljivosti zgodilo njihovim otrokom kaj obžalovanja vrednega. To je bila vedno moja trdna odločenost in tudi zaradi tega, o čemer se piše in govori te dni, bom še z večjo pazljivostjo in odločenostjo skrbel tudi v prihodnje za moralno varnost mladih, ki jih starši zaupajo Cerkvi.“

Stres verjame, da so bili zaradi poročil v medijih nekateri starši vznemirjeni, zaskrbljeni ali ogorčeni, ker so morebiti menili, da so bili njihovi otroci, če so se udeleževali kakšne od teh dejavnosti, izpostavljeni nevarnosti. Nadškof Stres je prepričan, da do tega ne more priti, ker verjame, da se oba duhovnika držita meja, ki so bile postavljene njunemu delovanju. Se pa je predsednik slovenske škofovske konference zaradi morebitnega strahu vsem staršem opravičil.

Minula oz. Krištofova nedelja je v Sloveniji spet minila v znamenju misijonske akcije Miva. Kot že vse od leta 1987 je po župnijah potekal blagoslov vozil, prostovoljna nabirka pa je bila namenjena za misijonska vozila. Letošnje geslo je bilo, „Z veseljem darujem – življenja rešujem!“ V 24-letih akcije so kupili že sto različnih prevoznih sredstev, je povedal direktor papeških misijonskih družb v Sloveniji, Stane Kerin.

Poleg avtomobilom, tovornjakov, traktorjev, čolnov, motorjev za čolne smo kupili tudi kolesa. Vsako prevozno sredstvo pomeni življenje, upanje za ljudi, kjer delujejo misijonarji.

Brez prevoznega sredstva ne moreš nikamor priti. Daljave niso v tisočih, pa vendarle po 50, 60, 100 kilometrov daleč ne moreš priti ali celo nesti bolnika, ali če greš po kakšno drugo pomoč. Nujno je, da imaš avto in to dobrega, ker ceste so slabe,“ o nujnosti prevoznih sredstev v misijonih pojasnjuje sestra Marija Pavlíšič, ki deluje na Madagaskarju. Podatek, koliko denarja se je v akciji Miva nabralo letos, v Misijonskem središču Slovenije zbirajo.

 

Vlada in parlament na počitnicah

V času poletnih počitnic – poslanci so jih začeli že 15. julija, vlada z rekordno nizko, 12-odstotno podporo javnosti pa je zadnjo sejo imela v četrtek – v državi bolj ali manj vlada politično mrtvilo. Ta čas je kot nalašč primeren, da na dan znova pricurljajo stare, še ne zaključene afere. Tako je tu spet Patria. Iz Avstrije je namreč prišla vest, da je tamkajšnje tožilstvo vložilo obtožnico zoper pet osumljencev. Prva na seznamu sta Wolfgang Riedl in Walter Wolf. Obema očitajo vpletenost v podkupovanje, Riedl naj bi v Slovenijo celo osebno prinesel 900.000 evrov za stranko SDS in jih izročil Jožetu Zagožnu. Riedel in Wolf sta obtožbe takoj zanikala, navedbe pa so komentirali tudi v največji opozicijski stranki. Kot pravijo, s strani stranke ni bil nihče pooblaščen za dogovore v zvezi s finskim podjetjem. SDS se ni niti kakor koli vpletala v izvedbo nakupa patrij, trdijo. Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je medtem zavrglo kazensko ovadbo, ki jo je zoper tožilko Branko Zobec Hrastar vložil predsednik SDS Janez Janša. Prvak SDS je višji državni tožilki očital zlorabo položaja in ponarejanje listin v primeru Patria. Njegov odvetnik je že sporočil, da bodo pregon zoper tožilko kljub temu nadaljevali.

Tik preden je vlada za 14 dni „dala možgane na off“, je potrdila interventni predlog, s katerim prepoveduje zaposlovanje v javnem sektorju do konca prihodnjega leta. Vendar se že obetajo izjeme. Te bodo morale biti vsaj v zdravstvu, da bo to sploh lahko delovalo, je opozoril minister Dorjan Marušič, pa tudi Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Opozarjajo namreč, da zdravnikov in medicinskih sester že sedaj primanjkuje, čakalne dobe pa so vse daljše.

 

Od prodaje do plačilne nesposobnosti

Bolj kot politično je v teh ne preveč vročih dneh razgreto gospodarsko ozračje. Minuli teden za več slovenskih podjetij ni bil ravno rožnat. Pivovarni Laško je sicer uspelo prodati ajdovski Fructal, ki gre sedaj v tuje roke. Srbski Nectar bo za predelovalca sadja z obratoma v Ajdovščini in Kamniku odštel od 48 do 49 milijonov evrov bruto kupnine.

Pogodba je za Skupino Pivovarna Laško oz. Pivovarno Union, ki je lastnik 93,7 odstotkov družbe Fructal, dosti ugodna.“ Kot je pojasnil, prvi mož laške pivovarne Dušan Zorko, se bo namreč s tem precej razdolžila in tako otresla dela skrbi. Te pa je s prodajo natrpala ajdovski občini.

Nectar je v bistvu konkurent Fructalu in in če je konkurent, po tem je zelo nevaren kupec,“ je opozoril svetovalec ajdovskega župana za gospodarstvo Peter Velikonja. S prodajo slovenskega podjetja in znamke Srbom, bi se namreč utegnilo zgoditi, da bi slovenske delavce in tudi pridelovalce sadja nadomestili srbski. Ajdovska občina je zato od Nectarja izpogajala podpis pisma, s katerim se je med drugim zavezal za dolgoročno jamstvo za socialno varnost vseh zaposlenih ter da bo odkupil sadje domačih pridelovalcev. Tega sadja bo žel letos precej manj, saj je hladna fronta, ki je pred tednom dni zajela državo, s seboj nad Vipavsko dolino prinesla neurje s točo. Ta je uničevala pridelek v breskovih in hruškovih sadovnjakih, vinogradih in na poljih ter s tem tamkajšnjim kmetov povzročila več milijonov evrov škode.

Usoda Fructala preti tudi delu znamk Dela Revije. Lady, Jana, Naša žena, Obrazi, Eva so samo nekatere v paketu, ki se bo 11. avgusta znašel na javni dražbi. Nova Kreditna banka Maribor se je za to odločila zaradi neporavnanih terjatev. S tem naj bi se končal negotov položaj delavcev, ki so precej z zamudo dobili svoje plače. Zaposleni si ob prodaji znamk želijo medijskega strateškega lastnika, ki ga bodo zanimale revije. Opozarjajo tudi, da so revije brez njenih ustvarjalcev prazne in brez vrednosti.

Razpletla se je zgodba nekdaj močnega logističnega igralca v slovenskem prostoru, Skupine Viator & Vektor. Po letih rasti in diverzifikaciji je krovna družba pred tremi leti zabredla v izgubo, na finančne težave je med drugim kazalo neplačevanje socialnih prispevkov zaposlenim. Ti so, siti negotovosti in čakanja na plače, minuli teden pred poslopjem družbe na ljubljanskem Rudniku pozivali, naj vodstvo končno ukrepa. Konec tedna je predsedniku upravnega odbora Zdenku Pavčku le uspelo spraviti šest bank upnic za skupno mizo, a ni dobil želenega odgovora. Te so namreč zavrnile njegov načrt finančnega prestrukturiranja družbe, v katerega bi morale vložiti sedem milijonov evrov. Brez tega denarja tako Viator & Vektorju sledi insolventni postopek, kar bo Logistiko – jedro Skupine – najverjetneje pahnilo v stečaj. Zaposleni ne bodo več na prisilnem dopustu, ampak bodo na delo čakali doma.

Precej napeta zgodba se odvija tudi na Obali. Po neuspešnih pogajanjih z upravo Luke Koper so se žerjavisti pomorskih dejavnosti odločili za stavko. Z njo med drugim zahtevajo zagotovitev večje varnosti zaposlenih, kritični so tudi do enostranske odločitve uprave Luke glede podaljšanja delovnega časa žerjavistov. Teden se je negativno zaključil tudi za zaposlene v mariborskem gradbenem podjetju Konstruktor. Po dveh tednih stavke jim je bilo obljubljeno, da bodo v petek dobili eno od dveh plač, ki jim jih poleg regresa in dodatkov dolguje podjetje v prisilni poravnavi. Vendar so njihovi računi ostali prazni.

Ob vseh stečajih in prisilnih poravnavah podjetij se stiske Slovencev tudi letos ne zmanjšujejo. Samo na Slovenski Karitas so v prvi polovici leta razdelili več kot 1400 ton hrane, položnice pa plačali več kot 2000 družinam. Žal pa nič ne kaže, da bi se situacija v kratkem izboljšala, pravi Peter Tomažič. Število ljudi, ki prihajajo k nam, se žal po naših ocenah še nekaj časa ne bo zmanjšalo. Vse to, kar se dogaja na zavodu za zaposlovanje, se neposredno zrcali v naših organizacijah, ko ljudje prihajajo k nam po pomoč, in kot kaže, se brezposelnost ne bo začela zmanjševati, tako se tudi problemi ljudi ne bodo začeli zmanjševati, žal.“
Še bolj žalostno je, da vlada oz. njen predsednik
Borut Pahor medtem z zatisnjenimi očmi odhaja na dopust. „Če pogledate v zgodovinskem loku teh dobrih dveh let in pol, vidite, da je Slovenija uspela zadržati vse tiste glavne cilje, ki jih jaz štejem da so sestavni element, nekega tihega nacionalnega konsenza, kaj hočemo biti in kaj hočemo doseči v prihodnosti.
Vprašanje je, ali res želimo po tej poti naprej. Ob nastopu Pahorjevega mandata je namreč delo v Sloveniji iskalo 66.000 ljudi, januarja letos pa kar 115.000.

Vrhunec poletnih festivalov
Ob Ruski kapelici pod Vršičem ta konec tedna poteka tradicionalna slovesnost v spomin na več sto umrlih ruskih vojakov. Ujetnike v prvi svetovni vojni je tam leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz. Slovesnosti se med drugim udeležujeta ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres in škof Kiril Stavropoljski in Nevinomijski.

Pestremu poletnemu dogajanju v prestolnice se je v tem tednu priključil še tradicionalni, že 20. Trnfest. S številnimi glasbenimi in gledališkimi predstavami, filmskimi projekcijami, razstavami in ustvarjalnimi delavnicami bo večere v Trnovem krajšal vse do 28. avgusta. Na dvorišču Ljubljanskega gradu pa se je začel letni kino Film pod zvezdami, kjer se bo v naslednjih treh tednih odvrtelo 24 filmov, med njimi tudi Kinodvorove največje uspešnice.
Na vrhuncu dogajanja je tudi „eksplozija umetnosti“ na Art Ptuju 2011. Na številnih prizoriščih po mestu je že oz. še bo nastopilo preko 250 glasbenikov z vsega sveta s področja klasične, jazz, etno, vokalne in instrumentalne glasbe. Obenem poteka tudi 9. mednarodni festival sodobne vizualne umetnosti Art Stays.
Metod Pevec, režiser celovečerca „Lahko noč, gospodična“ se je s puljskega filmskega festivala vrnil z dvema nagradama. V kategoriji manjšinskega filma mu je žirija dodelila nagradi za najboljšo igralko – ta je šla v roke Polone Juh, za kamero pa Svenu Pepeoniku.
Šport
Nogometaši ljubljanske Olimpije in Maribora so odigrali prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov. Uspešnejši so bili Ljubljančani, ki so v Stožicah gostili dunajsko Avstrijo in iztržili remi 1:1. Mariborčani so v Haifi z 1:2 izgubili proti Maccabiju.
Košarkarji Slovenije so dobro začeli niz desetih pripravljalnih tekem pred evropskim prvenstvom, ki ga bo med 31. avgustom in 18. septembrom gostila Litva. V prijateljski tekmi so na turnirju Primus na Ptuju premagali Poljsko z 69:54.
Smučarski skakalci so pred tednom dni začeli s tekmovanju poletne velike nagrade Mednarodne smučarske zveze. Slovenci – Jurij Tepeš, Jure Šinkovec, Peter Prevc in Robert Kranjec – so moštvene tekme začeli s petim mestom. V posamični konkurenci je bil najvišje Kranjec na 18. mestu.
Kako pa kaj tekmujejo slovenski predstavniki na 14. svetovnem plavalnem prvenstvu, ki ga gosti Šanghaj? Najuspešnejši je bil doslej plavalec ravenskega Fužinarja Damir Dugonjič. Potem ko mu je uspel preboj v finale na 50 metrov prsno, je osvojil osmo mesto. Sam z nastopom ni bil najbolj zadovoljen. „Zelo težko je bilo plavati, nisem imel pravega zavesljaja, vse je šlo v prazno. Ko sem že videl, da sem bil po skoku zadaj, mi je na koncu kar dol padlo.
Anja Čarman je medtem na 100 hrbtno dosegla najboljši izid zadnjih dveh sezon, Radovljičanka Sara Isaković pa je v tretjem nastopu na prvenstvu dosegla najboljši izid letošnje sezone.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.