Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Jože Kamin na 56. Grajskem večeru (foto: Matjaž Merljak)
Jože Kamin na 56. Grajskem večeru

Srečanja so preprosta, a pomembna

| 18.07.2011, 06:49 Matjaž Merljak

Jože Kamin je izseljenski duhovnik v Freyming-Merlebachu v Franciji in oskrbuje tudi druge slovenske skupnosti v tej državi, saj je delegat za Francijo. Že kot bogoslovec je želel, da bi Slovenci v Freyming-Merlebachu imeli svoje središče. Ustanovil je društvo in s prostovoljnimi darovi so rojaki kupili hišo, kjer je še danes prostor slovenske katoliške misije.

Doma je iz Záplaza na Dolenjskem. Do petega leta je bila cerkev kraj, kjer se je srečeval z drugimi ljudmi, okoli cerkve je bilo njegovo igrišče. Kraj ima pet hiš, a ob nedeljah je čudovito zaživel. Opisal je, kako je maševal kot otrok. Ko še ni znal brati, ga je mati naučila lepih molitev, pogovora z Bogom na Zaplazu.

Leta 1963 se je družina - najprej oče, nato še on z mamo - preselila v Francijo. Tam je bilo vse drugače. S trinajstimi leti se je vrnil v Slovenijo, v malo semenišče v Vipavo. Po maturi je tri leta obiskoval semenišče v Ljubljani. Mislil je, da se bo družina čez nekaj let - ob očetovi upokojitvi - vrnila v Slovenijo. A ga je škof Lenič prosil, če bi nadomestil g. Grimsa, ki je 50 let deloval med izseljenci. V tej situaciji mu je pomagal Tito. Ni namreč hotel iti služit vojsko na jug Jugoslavije, saj je srečal veliko fantov, ki so od tam prihajali nazaj.

Tako se je res vrnil v Francijo, dokončal licenciat, magisterij in leta 1983 ga je v Freyming-Merlebachu na vzhodu Francije posvetil škof Lenič ob navzočnosti francoskega škofa. Dve leti je bil kaplan na francoski župniji, nato pa stalno skrbel za Slovence.

Že kot bogoslovec je hotel, da bi Slovenci imeli svoje središče. Ustanovil je društvo, s prostovoljnimi darovi so kupili hišo - tri frizerske salone so spremenili v kapelo, ki sprejme sto ljudi, zgornje prostore pa v obednico. Tam še danes ob celodnevnih srečanjih potrjujejo slovensko besedo, pesem in kulinariko. Srečanje vsakič začnejo s sveto mašo in ga zaključijo z litanijami v slovenščini pri Najsvetejšem.

Jože Kamin je izseljenski duhovnik v Franciji in je bil eden od gostov na 56. Grajskem večeru na Rakovniku
Jože Kamin je izseljenski duhovnik v Franciji in je bil eden od gostov na 56. Grajskem večeru na Rakovniku © Matjaž Merljak

Sedmo leto pa iz Freyming-Merlebacha obiskuje druge slovenske skupnosti: misija je v Nici - za Slovence skrbi Hrvat, v Parizu, kjer deluje tudi stalni diakon Ciril Valant, je dvakrat na mesec slovenska maša, obiskuje pa tudi rojake na severu v Mericourtu. Na vzhodu Francije, kjer je največ Slovencev in pet slovenskih društev, imajo vsako nedeljo slovensko sveto mašo, vsak četrtek tudi v Marijinem svetišču v Habsterdicku. Tja so sprva hodili, da bi izkoreninili preklinjanje iz slovenskih vrst. Zdaj ne preklinjajo več, tradicija pa je še vedno živa.

Jože Kamin se je na 56. Grajskem večeru, ki je 23. marca 2011 potekal na Rakovniku v Ljubljani z naslovom Slovenski duhovnik med našimi rojaki na tujem in ga je pripravil Jože Zadravec, še zahvalil vsem, ki pomagajo pri povezavi z domovino s tiskom in tudi Radiu Ognjišče.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...