Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Govor’mo slovensko!

| 16.07.2011, 08:08 Matjaž Merljak

V Novem mestu se bodo danes ob 12h z zaključno prireditvijo sklenile 23. Jezikovne počitnice, ki jih v sodelovanju z osnovno šolo Grm pripravlja Krščanska kulturna zveza iz Celovca. Letošnjih se udeležuje 35 otrok pod vodstvom mag. Gabi Frank.

Vsako leto ponujajo za otroke in mladince preizkušeni jezikovni in učni program, kjer se 10- do 16-letni učijo slovenščine v igri in sproščenem pogovoru. Najboljše okoliščine za učenje jezika so tam, kjer je jezik doma. Tam ni skušnjave za preskok na drugi jezik in otroci se v prijetnem počitniškem vzdušju navajajo uporabljati slovenščino v medsebojnem pogovoru. Program jezikovnih počitnic ne sloni na sistemu ocenjevanja, ampak je izdelan s pomočjo odličnih strokovnjakov in na osnovi dolgoletnih izkušenj, tako da je prikrojen prav otrokom iz koroškega okolja.

Letošnje Jezikovne počitnice v Novem mestu – 23. po vrsti – so spet privabile na Dolenjsko lepo število otrok iz avstrijske Koroške, ki si na ta način skušajo izboljšati znanje slovenskega jezika in se ob tem srečavajo s prijatelji in vrstniki. Za naše otroke ta ponudba pomeni dodatno izpopolnjevanje v slovenskem jeziku, nudi možnost, da v vsakdanu uporabijo in preučijo svojo materinščino – nekateri tudi sosedni jezik – in na ta način doživijo celovitejšo podobo slovenščine, kot jo lahko nudi vsakdan na avstrijskem Koroškem oz. v naših šolah. Krščanska kulturna zveza se dobro zaveda pomena teh počitnic, ki ga potrjujejo tudi učitelji slovenščine na raznih šolah na Koroškem, saj je ta ponudba dobra dopolnitev k rednemu šolskemu učenju jezika.

Zelo veseli smo dobrega sodelovanja z OŠ Grm, ki že tako dolgo uresničuje z nami to zamisel in skrbi za brezhiben potek učenja v Novem mestu.

Na tem mestu bi se v imenu Krščanske kulturne zveze rad zahvalil vsem odgovornim in sodelujočim, ki so pripravljeni svoje učiteljske in mentorske sposobnosti dajati na voljo še gostom, rojakom iz sosedne države. Posebna zahvala pa gre vsem družinam, ki v tem času skrbijo za dobro naših otrok in jih spremljajo teh štirinajst dni ter jim nudijo začasen dom. Zavedamo se, da brez dobrega sodelovanja takega projekta ni mogoče izpeljati.

Martin Kuchling, tajnik Krščanske kulturne zveze

Štirinajst dni spremljava otroke, ki v Novem mestu doživijo slovenščino v živo, v šoli, kjer so skupaj z njihovimi gostitelji, in jih popoldne obiščeva na njihovih novih domovih. V šoli se stkejo prijateljstva, ob prihodu v nedeljo, ko se spoznajo. Tihomir Troha skrbno izbere gostitelje in včasih je resda čudež, kako zadene – tudi po zunanjosti se ujemajo Korošci in Novomeščani. Opazujeva, kako gostitelji skrbijo za svoje goste, kako jih na izletih vedno iščejo vsaj z očmi, jih merkajo, kakor pravijo tu v Novem mestu. Kako se ujemajo, pove tudi pogovor, ko se gost in gostitelja lahko tudi večkrat pozabavata, ker se razumeta in imata isti humor. Po prvih dneh naši otroci že pravijo, kako jim je všeč, neki fant je celo rekel, da noče več domov. V nedeljo zvečer naju je poklicala neka koroška mama in vprašala, če sta njuna otroka sploh še živa, saj je nista ves teden niti poklicala. To so dejstva, ki potrjujejo uspeh Jezikovnih počitnic. Učenje slovenščine v naravnem okolju, v družinah, ki medse sprejmejo koroškega otroka kot svojega in mu nudijo vse – tudi ob bolezni, peljejo otroka k zdravniku, če stopi na oster kamen, jih potolažijo ob domotožju in poskrbijo za pester spored med tednom, ko jih peljejo po dolenjskih znamenitostih, na plavanje na Kolpo, na morje in v Ljubljano. Tako je slovo pogosto tudi boleče, a živa so tudi prijateljstva, ki trajajo vse življenje. »Če ne bi bilo Jezikovnih počitnic, jaz ne bi imela tako dobrih prijateljev,« je povedala nekdanja večletna gostiteljica. In tako se na dan odhoda nekateri že zmenijo za povratni obisk ali pa na svidenje naslednje leto!

Najina zahvala velja predvsem družinam in mladim gostiteljem, ki del svojih počitnic posvetijo našim otrokom in jim omogočijo domače in pestro bivanje v Novem mestu.

Julia Schuster in Gabi Frank

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...