Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Telovo v Mannheimu priprava na naslednji Katholikentag

| 07.07.2011, 07:29 Matjaž Merljak

Naslednji nemški Katoliški dan (Katholikentag) bo prihodnje leto potekal v Mannheimu. Zato je bil tam letošnji telovski praznik še posebej slovesen. Z njimi je bil nadškof Robert Zollitsch iz Freiburga, predsednik nemške škofovske konference.

 

Praznik Svetega Rešnjega Telesa in krvi (ki je bil 23. junija 2011) je bil še posebej slovesen. Sveto mašo in procesijo je vodil nadškof msgr. dr. Robert Zollitsch iz Freiburga. Zato so bile k udeležbi povabljene vse mestne župnije, župnije drugih narodnosti, tudi slovenska, pa so že po tradiciji vedno navzoče skupaj s tremi župnijami v središču mesta.

Pričakovali so pet tisoč ljudi, a je bilo verjetno malo manj, ker je na večer pred praznikom vreme slabo kazalo. Toda tudi v primeru slabega vremena bi se sveta maša in procesija lahko nemoteno odvijala. Oder z oltarjem na velikem, slavnostnem dvorišču velikega dvorca je bil pokrit, verniki pa bi ob slabem vremenu dobili preproste polivinilaste pelerine. Bog pa nam je potem na praznik naklonil lepo vreme.

Nadškof Zollitsch je v pridigi omenil, da je bil na ta praznik v Mannheimu nazadnje pred 46 leti, ko je bil tu kaplan. Toda ni prišel, da bi obujal spomine, ampak da bi usmeril pogled naprej v vsenemški katoliški shod »Katholikentag«, ki bo drugo leto v Mannheimu. Geslo tega shoda se v prevodu glasi »tvegajmo korak naprej«. Nadškof je zaželel, da bi čimveč ljudi prisluhnilo našemu petju in molitvi med procesijo, potem pa je pozval, naj naredimo korak naprej v verskem pogledu, pa tudi korak naprej v solidarnosti in pravičnosti. Družba, ki ne pomaga tistim, ki ne zmorejo z lastno močjo iti skozi življenje in svetovna ureditev, ki je zagledana sama vase in ne zna deliti s potrebnimi, bo razpadla. Jezus pa je tisti, ki nas krepi za korak naprej.

Kraji, kjer so na področju SKM Mannheim svete maše v slovenskem jeziku
Kraji, kjer so na področju SKM Mannheim svete maše v slovenskem jeziku © Spletna stran Slovenske katoliške misije v Mannheimu
Ko se je začela odvijati procesija, je bil z oltarnega prostora veličasten pogled na mogočno široko in dolgo reko ljudi. Ko sem 72-letnemu nadškofu podal malo oporo za nošenje monštrance, ki sem jo sam naredil je najprej začudeno pogledal, kaj je to, potem pa je s pomočjo te opore nosil 12 kg težko monštranco kar precejšen del poti. Poleg nadškofa smo nosili monštranco z Najsvetejšim še oba dekana, regionalni in mestni ter jaz kot predstavnik vseh tujih duhovnikov. Slovenci so šli v osmi skupini skupaj s Hrvati in Slovaki. Vsaka skupina je imela brezžični mikrofon in zvočnike, da so vsi v skupini lahko organizirano peli in molili. Pot za procesijo je bila letos daljša, od mogočnega gradu ob reki Ren do središča mesta, kjer je bil na prostoru tržnice pred najstarejšo mestno cerkvijo sv. Sebastijana evharistični blagoslov. Po blagoslovu je nadškof podelil predstavnikom vseh župnij, redovnih skupnosti in verskih gibanj simbolično popotno palico z geslom prihodnjega katoliškega shoda ter nahrbtnik z beležko, v katero naj bi zapisovali naša prizadevanja za korak naprej v veri. V imenu slovenske župnije je oba simbola sprejela Dragica Gaberšek.

V soboto, 18. junija 2011, so bili Slovenci iz Mannheima povabljeni v Maria Einsiedel pri Gernsheimu k slovesni sveti maši za domovino. Sveto mašo je daroval dr. Ivan Štuhec iz Maribora. Po maši so se rojaki srečali med seboj.

Rojaki v Mannheimu so vabljeni tudi k spremljaju obiska papeža Benedikta XVI. v Nemčiji od 22. do 25. septembra 2011. V Freiburgu 24. in 25. septembra.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...