Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Gradbeništvo je še v krizi (foto: Wikimedia Commons)
Gradbeništvo je še v krizi

Iz gradbeništva znova pozivi državi za pomoč delavcem

Slovenija | 25.08.2011, 18:00 Petra Stopar

Recesija v gradbeništvu in pomanjkanje finančnih sredstev, tudi za poplačilo podizvajalcev, upnikov in seveda delavcev, ostaja 'minotavrov labirint'.

Gospodarska klima v Sloveniji se je ta mesec poslabšala. Kar zadeva trg delovne sile, pa je bilo od maja do danes v povprečju na voljo nekaj več kot 6000 prostih delovnih mest. Največ jih je bilo razpisanih v gradbeništvu, in sicer skoraj 1300, so ocenili na Statističnem uradu RS. Kot kaže, se stanje v tem sektorju še dolgo ne bo izboljšalo, saj se likvidnostne težave gradbenih podjetij ne zmanjšujejo.

Tako so v podravski območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov znova opozorili na stisko ljudi v nekaterih podjetjih, kjer so že po več mesecev brez plač. Osredotočili so se predvsem na Konstruktor VGR, kjer 290 zaposlenih na denar čaka že od aprila. Zaradi njihove hude stiske so h takojšnji rešitvi problema javno pozvali mariborskega župana Franca Kanglerja, za pomoč pa prosijo tudi predsednika države Danila Türka in varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik.

„Pričakujemo in nenazadnje zahtevamo od države, da se zgane, da dejansko pomaga ljudem. Naj se najde volja, naj se najde izredna pomoč za ljudem v stiski, brez da bi bila kakorkoli obremenjena njihova nepremičnina, za katero še zdaj plačujejo kredite, pa nekateri jih niti več ne morejo plačevati, ker ne dobijo plač,“ je pozval sekretar sindikatov za Podravje in Koroško Gregor Cerar. Kot je dejal, je od vseh letošnjih stečajev v državi – bilo jih je 300 – v Podravju to doletelo več kot sto podjetij.

„Položaj gradbeništva v Podravju je dobesedno alarmanten in katastrofalen,“ je opozorila predstavnica sindikata za gradbeno dejavnost Breda Črnčec in dodala, da se stečaji vrstijo eden za drugim: „Nenazadnje nam je od velikih podjetij, če izvzamem Konstruktor, ostal samo še Granit Slovenska Bistrica in IGM Stavbar Hoče, ki spada v skupino Primorje, in tukaj se veliki giganti končajo.“

Da je gradbeni velikan Primorje nelikviden, nima denarja niti za material, pa smo lahko danes prebrali v Financah. Časnik, ki se sklicuje na bančne vire, piše, da je Primorje pod lupo vzela svetovalna družba Pricewaterhouse Coopers (PWC), banke pa naj bi se na podlagi njenega poročila odločile, ali je podjetje smiselno reševati in kako naprej. Pred kratkim je obveznosti nehala plačevati tudi menedžerska družba Primorje Holding, reševanju katere banke menda niso naklonjene.

V ajdovskem gradbenem podjetju so medtem za STA pojasnili, da so družbo PWC najeli sami, in sicer prav zato, da bi dokazali, da Primorje posluje dobro. Kot so zatrdili, tudi projekti družbe zaenkrat potekajo po načrtih. Obenem so priznali, da za normalno delo potrebujejo pomoč bank. V tej luči so navedli še, da imajo glede na splošno situacijo v gradbeništvu težave z likvidnostjo, „tako da pri poplačevanju podizvajalcev prihaja do določenih zamikov“. „Z vsemi poslovnimi partnerji smo v stalnih razgovorih in iščemo najboljše rešitve glede na dano situacijo,“ so dodali in zanikalo, da imajo blokiran račun pri Probanki.

Slovenija, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...