Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Dr. Matjaž Mulej (foto: ARO)
Dr. Matjaž Mulej

Dr. Matjaž Mulej: „Živimo v krizi izobilja!“

Slovenija | 30.07.2011, 19:15

V oddaji „Naš gost“smo zadnjo julijsko soboto gostili doktorja ekonomskih in menedžmentskih znanosti, zaslužnega profesorja Matjaža Muleja.

Pogovor z njim odpre oči vsakomur, ki ima vsaj nekaj posluha za druge. Kot velik poznavalec, strokovnjak za ekonomijo, že dlje časa opozarja na neetičnost, neodgovorno potrošništvo, na velik porast standarda, ki ga živimo na račun dolgov do svojih otrok in vnukov. Spodbuja poštenost in strokovnost, ki se dobro povezujeta, zloraba pa vodi le v slepo ulico. Priporočamo poslušanje pogovora.

„Starost se ne meri z leti, temveč s stopnjo lenobe!“

To je le ena od spodbud g.Matjaža Muleja, ki je letos dopolnil 70 let. Pravi, kondicije nimamo, če je stalno ne razvijamo. Dopust, kot je ležanje na plaži, ni zanj. Redno se ukvarja s športom. Najraje s tenisom, v mladosti je bil 20 let med prvih 10 v Sloveniji, pri 60. letih pa med prvih 20 v Evropi. Šport je zdravljenje, kot nujna vsakodnevna terapija za organizem, da potem lažje opravljamo tudi vse ostalo. Lenoba, pravi dr. Matjaž Mulej, je zdravstveno nevarna. Človek je bitje dela in čim to opusti začne umirati.

„Uspeti ni normalno, se pa da“

Prodorna misel našega sobotnega gosta. Mi pa smo obsedeni z uspehom, biti NAJ na tolikih področjih. Ena od 3.000 zamisli postane inovacija, eden od sto patentov, štirje od sto invencijsko-inovacijskih projektov. S temi besedami želi dr. Matjaž Mulej pomagati sodobni zahodni družbi najti pot iz slepe ulice „mehurčkastega kapitalizma“ in krize izobilja.

V raziskovanju na svojem področju mu nikoli ni dolgčas!

Dr. Matjaž Mulej je doktor ekonomskih znanosti, s področja teorije sistemov in doktor menedžmentskih znanosti, s področja inovacijskega menedžmenta. Je zaslužni profesor teorije sistemov in inovacij. Objavil in uredil je preko 60 knjig in zbornikov. Bil je gostujoči profesor in raziskovalec v tujini. Je član treh mednarodnih akademij znanosti in umetnosti. V pogovoru nam je poljudno opisal del svojega raziskovalnega področja. Zanimiva je, ko začne opisovati sedanja ekonomska razmerja v družbi. Trenutno smo v fazi izobilja, ki je krasna, toda zaradi nje umirajo ambicije. Zakaj bi se trudili in delali, če vse imamo? Takšna miselnost je žal vse preveč prisotna. Naši otroci in vnuki bodo plačevali ceno za naše neodgovorno ravnanje.

Spodbudno: „Pretirano potrošništvo se zmanjšuje!“

Kljub vse glasnejšim slabim ekonomskim kazalcem, je marsikaj tudi spodbudnega. Na primer, ljudje prihajamo k pameti in zmanjšujemo nepotrebno potrošnjo. Vse večja je tudi težnja po upoštevanju narave. Čeprav še ni zadostna. Ljudje težko spreminjamo svoje navade. Vsi bi šli nazaj k naravi, toda ne peš. Govorimo o krizi, pozabljamo pa, da smo zanjo odgovorni vsi, zaradi slabo razvite družbene odgovornosti.

„Bodimo inovativni!“

K temu nas je ves čas pogovora spodbujal dr. Matjaž Mulej. Težava ne-inovativne družbe se začne v šoli. Otroci se morajo naučiti ustvarjalnosti. Običajno so zelo ustvarjalni, dokler ne gredo v šolo. Potem se jih preveč „v kalupi“. Otroci morajo biti raziskovalci. Glavni problem je v prilagoditvi učiteljev, ki so naučeni, da morajo podajati dejstva in spodbujati spomin, namesto razmišljanja. Veliko več poudarka moramo dati inovativnosti, samostojnemu razmišljanju. Podrobnosti in pojasnila pa poslušajte v posnetku oddaje „Naš gost“ z dr. Matjažem Mulejem.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Radijski utrip, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...