Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Pojasnilo ljubljanske nadškofije glede obtožb nezadostnega ukrepanja

Slovenija | 28.07.2011, 09:20

V javnosti so se v zadnjem času pojavila obtožbe v zvezi s pojavom pedofilije med duhovniki ljubljanske nadškofije. Tiskovni predstavnik ljubljanske nadškofije Boštjan Prevc je pojasnil, da so v zadnjih petih letih dobili sedem prijav spolnih zlorab oziroma spolnega nasilja nad mladoletnimi osebami. „V dveh primerih je postopek zaključen in sta bila dva duhovnika trajno izključena iz pastoralnega dela, 1 primer je zastaral in tudi ni pogojev za formalno odprtje postopka, 4 postopki pa so v teku, od katerih se eden šele začenja in eden končuje,“ je pojasnil Prevc.

Pojasnilo ljubljanske nadškofije glede obtožb nezadostnega ukrepanja objavljamo v celoti:

V zadnjih petih letih smo dobili 7 prijav spolnih zlorab oziroma spolnega nasilja nad mladoletnimi osebami, kamor primer Frantar ni vštet. V dveh primerih je postopek zaključen in sta bila dva duhovnika trajno izključena iz pastoralnega dela, 1 primer je zastaral in tudi ni pogojev za formalno odprtje postopka, 4 postopki pa so v teku, od katerih se eden šele začenja in eden končuje.

Na osnovi prijav, da je duhovnik ljubljanske nadškofije storil kaznivo dejanje spolnega napada na mladoletno osebo, je Nadškofija začela predkazenski postopek zbiranja in preverjanja informacij poleti 2010. Izsledke te predhodne preiskave je v skladu z navodili Svetega sedeža poslala v Rim jeseni 2010. Po dodatnih navodilih se je v začetku meseca aprila 2011 nadaljeval kazenski postopek, ki se še ni zaključil, ker teče pritožbeni rok. V začetku leta 2011 je bil osumljeni duhovnik obveščen, da teče proti njemu preiskava in mu je bilo naloženo, da v skladu z navodili iz Rima zapusti svoje dosedanje delovno mesto. Prepovedano mu je bilo pastoralno delo z mladimi, lahko pa je pastoralno deloval s starejšimi. Glede na to, da se osumljeni duhovnik ni popolnoma držal sprejetih ukrepov, mu je bil izrečen opomin in grožnja suspenza, kar pomeni prepoved vsakega duhovniškega delovanja. Na ta opomin je odgovoril pisno, kjer je zatrjeval, da se ukrepov drži. V tem času se je tudi kazenski postopek približal koncu.

Za vodenje doma srečanj je bil jeseni 2010 imenovan drug duhovnik. Srečanj v domu so se v tem času udeleževali pretežno odrasli in starejši ljudje. Mladinske skupine, ki so prihajale v dom, so prišle pod vodstvom svojih duhovnikov. Zato je nadškof glede tega, ali so ukrepi dovolj učinkoviti, presodil, da je s prepovedjo približevanja mladim zadoščeno zahtevam po ustrezni preventivi, dokler postopek ni zaključen.

Glede vprašanja dolžnosti prijave kaznivih dejanj civilnim organom pregona poudarjamo, da Cerkev ravna v skladu z zahtevami Zakona o kazenskem postopku in Kazenskega zakonika. Skladno z Dopolnilnimi navodili Kongregacije za nauk vere pri reševanju primerov spolnih zlorab, ki so bila objavljena 12. aprila 2010, da mora Katoliška cerkev pri prijavi kaznivih dejanj upoštevati zakonodajo posamezne države, kar v navedenem primeru upošteva. Cerkev žrtve in njihove svojce tudi obvesti o možnosti civilne prijave.

Namen cerkvenih kazenskih postopkov je v prvi vrsti zaščititi žrtve in jim povrniti pravico. Cerkev izloči iz pastoralnega delovanja tiste, ki bi lahko nadaljevali s kaznivimi dejanji. S svojimi kazenskimi sankcijami pa želi doseči, da storilec prepozna moralno nesprejemljivost svojih dejanj in se popravi. Zato se mu trajno ali začasno prepove opravljanje vseh ali nekaterih duhovniških opravil, naloži pa se mu tudi povrnitev škode.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...