Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Praznovanje v EP (foto: ARO)
Praznovanje v EP

Sedem evropskih poslancev skupaj ob 20. obletnici samostojne države

Slovenija | 22.06.2011, 07:16

Vseh sedem poslancev Evropskega parlamenta iz Slovenije je skupaj obeležilo 20. obletnico slovenske osamosvojitve. Poslanci iz treh različnih političnih skupin - Evropske ljudske stranke, Naprednega zavezništva socialistov in demokratov ter Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo - so se na osamosvojitveni čas spomnili na dveh koncih Bruslja.

Prvi dogodek je potekal pred slovenskim marmornim spomenikom, ki stoji ob stavbi Evropskega Sveta in nasproti Evropske komisije. Spomenik nosi prvi verz Prešernove Zdravljice v vseh 23 uradnih jezikih Evropske Unije in je bil postavljen med slovenskim predsedovanjem Evropski uniji. Tam so poslanci Milan Zver ELS/SDS, Ivo Vajgl ALDE/LDS in Mojca Kleva S&D/SD nagovorili zbrano množico, prisluhnili pesmi, ki jo je zapel slovenski zbor Glasbena matica ter pred spomenik slavnostno položili cvetje v barvah slovenske zastave. „Evropska unija je naš novi dom. Dom naših pričakovanj in hvaležen dom, ki bo sprejel tisto kar bomo znali sami s svojo ustvarjalnostjo, vztrajnostjo in pridnostjo vnesti vanj,“ je dejal Vajgl, Kleva pa izrazila veselje, da so proslavo organizirali vsi slovenski evropski poslanci. „Ponosna sem, da nam je uspela ta slovenska enotnost, ki je primanjkuje v današnjih časih.“

Praznovanje obletnice samostojnosti se je nadaljevalo v Evropskem parlamentu, udeležilo pa se ga je več kot 300 ljudi. Osrednji govornik prireditve je bil predsednik prve demokratične vlade Republike Slovenije, Lojze Peterle ELS/NSi. Zbrane je nagovoril tudi evropski poslanec Jelko Kacin ALDE/LDS, ki je bil v času slovenskega osamosvajanja minister za informiranje.

Sicer pa sta v sklopu prireditve govorila še dva pomembna akterja slovenske osamosvojitve nekdanji predsednik Evropske komisije in nekdanji premier Luxembourga Jacques Santer ter predsednik Evropske ljudske stranke Wilfred Martens.

Zver: Samostojna Slovenija je otrok vseh Slovenk in Slovencev

„Razpadajočo skupno državo sta zaznamovala nedemokratičen režim in vse večja represija. Z vpeljavo demokracije v Sloveniji aprila 1990, takrat še znotraj totalitarne Jugoslavije, je bila osamosvojitev prioriteta nove DEMOS-ove vlade, ki je dobila tudi veliko podporo na plebiscitu o samostojnosti,“ je v Evropskem parlamentu na slovesnosti ob 20. obletnici slovenske samostojnosti dejal poslanec Milan Zver ELS/SDS. „Samostojna Slovenija je otrok vseh Slovenk in Slovencev,“ je še dejal evropski poslanec Zver in ob tem izrazil veselje, da so prireditev v Evropskem parlamentu pripravili vsi poslanci iz Slovenije.

Peterle: Ne Slovenija, ne Evropska zveza nista zaključeni zgodbi

„Naši predniki so sanjali, upali, pisali pesmi, resolucije in pozive. Vendar svoje države nismo mogli postaviti v času prve svetovne vojne, avstro-ogrska se ni bila sposobna prestrukturirati v skladu z željami svojih narodov, ne v času prve in ne druge Jugoslavije, obe sta bili diktaturi, prva srbska druga komunistična. Kaj se je zgodilo, da smo 25.6.1991 lahko proglasili samostojno in demokratično slovensko državo? Takrat smo bili sposobni dejanja, imeli smo vizijo, imeli smo projekt, imeli smo strategijo, imeli smo korajžo in imeli smo podporo naših ljudi, doma in po svetu,“ pa je v Evropskem parlamentu poudaril predsednik osamosvojitvene vlade in evropski poslanec Lojze Peterle ELS/NSi.

„Ne Slovenija, ne Evropska zveza nista zaključeni zgodbi. Gradnja se nadaljuje, gradbišče je odprto. Slovenska tranzicija še traja, projekt združevanje Evrope še ni dokončan. Zgodila se je zgodovinska širitev vendar to ne pomeni, da smo znotraj meja Evropske zveze zaključili projekt združevanja. Veliko več se mora še zgoditi med nami, da se bomo počutili Evropejci iste družine,“ je poudaril Peterle. „Današnji izzivi so drugačni kot pred 20. leti, zahtevajo še veča pozornosti do človeka in še več sodelovanja, zahtevajo še več Evrope,“ je povedal Peterle, ki se je zahvalil tudi vsem, ki so „pripravljali pot slovenski demokraciji.“ „Naj živi samostojna in demokratična Slovenija v družbi svobodnih narodov združene Evrope in naj živi tudi Evropska zveza,“ je dejal Peterle ob sklep nagovora.

Praznovanje v EP
Praznovanje v EP © ARO

Kacin: Že ob prvi prekinitvi spopadov, nas je JLA dejansko priznala

Minister za informiranje v času osamosvajanja in tudi evropski poslanec Jelko Kacin ALDE/LDS pa je poudaril, da pri razpadu Jugoslavije leta 1991 vojaškega konflikta ni bilo moč preprečiti. „Zahod je bil preveč in z velikim strahom zagledan v dogajanje in razplet v tedanji Sovjetski zvezi. Jugoslavijo je videl kot dodaten nepotreben zaplet, kot slab zgled, kot nevaren prejudic. Diplomati v Beogradu so bili slepi in gluhi za realnosti v republikah in pokrajinah,“ je poudaril Kacin in dodal, da šele, ko je takratna oblast spoznala, da ji večnacionalne enote razpadajo iz ure v uro, ko so starši vojakov povsod po Jugoslaviji začeli demonstrirati in zahtevali, da jim sinove umaknejo iz Slovenije, se je JLA zlomila in pristala na prekinitev ognja. „Že ob prvi prekinitvi spopadov, nas je JLA dejansko priznala. Takrat se je začela politična bitka, za njen odhod in zahodno mednarodno priznanje slovenske države, vključno z ameriškim in za naš vstop v OZN.“

Fajon: Država smo ljudje. Slavljenci smo mi!

„Prihodnje leto bomo polnoletni po vseh svetovnih merilih in čas za izpit se nam bliskovito izteka. Z ustvarjanjem novih delitev, graditvijo novih mostov, obujanjem preteklosti, nesmiselnim kljubovanjem in pubertetniškimi izpadi bo iz obetavne države Slovenija postala zgolj postarana, zagrenjena in na mestu cepetajoča država, ki ji bo preostal le še tisti legendarno umen pesniški refren: na koncu sta vedno dve poti, izbereš pa tisto, ki je ni,“ pa je dejala evropska poslanka Tanja Fajon S&D/SD, ter dodala, da smo država ljudje in da smo slavljenci mi. „Zato razmislimo in se odločimo. Vsak pri sebi, iskreno in po vesti. Če hočemo državo, v kateri želimo vzgajati svoje otroke in v kateri želimo živeti smiselno in varno prihodnost, potem obnovimo skupne vrednote, pravičnost in enakost, in ponovimo modre nauke, ki jih nosimo od staršev: ne vtikajmo se nenehno vsi v vse, ne pametujmo po nepotrebnem in poslušajmo tudi druge in drugačne.“

Jordan Cizelj: Slovenski evropski poslanci znamo delati povezano

„25. junija bomo praznovali 20. rojstni dan samostojne Slovenije. To je velik dogodek. Poslanci iz Slovenije v Evropskem parlamentu smo ga želeli obeležiti skupaj zato, da pokažemo, da znamo delovati povezano, da znamo najti skupne točke, da znamo nastopati kot predstavniki Slovenije in se znajdemo skupaj na istem mestu in da nastopamo v interesu naše države,“ pa je v uvodu v konferenco dejala evropska poslanka dr. Romana Jordan Cizelj ELS/SDS.

Zbornik ELS: Dvajset let samostojne Slovenije

V Bruslju pa so poslanci Evropske ljudske stranke Milan Zver, Romana Jordan Cizelj in Lojze Peterle prvič predstavili zbornik z naslovom Dvajset let samostojne Slovenije. Zver je zbornik uredil, Jordan Cizelj je napisala spremno besedo, Peterle pa je avtor osrednjega članka v zborniku. Poleg njih so članke prispevali še Janez Janša, Dimitrij Rupel, Igor Bavčar in Ivan Oman.

Zbornik je bil izdan s pomočjo ELS politične skupine v Evropskem parlamentu in v sodelovanju z Inštitutom dr. Jožeta Pučnika ter Inštitutom dr. Janeza Evangelista Kreka.

Slovenija, Politika, Evropska Unija, Slovenskih 20
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...