Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

744. številka Novega glasa

| 11.06.2011, 05:40 Matjaž Merljak

Naslovnica primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 9. junija 2011, s simbolnega vidika ponuja jasen odgovor, kako naj se volivci izrečejo na referendumskem soočanju, ki bo potekal 12. in 13. junija v Italiji glede privatizacije vodne dobave, jedrske energije in t.i. upravičene odsotnosti predsednika vlade in ministrov na sodnih obravnavah.

Gre za vprašanja, ki so v tem trenutku na Apeninskem polotoku živa in aktualna, obenem pa imajo tudi poseben političen pomen, zaradi česar civilna družba na zelo ustvarjalen način in kapilarno mobilizira javnost ter nestrpno pričakuje izid preizkušnje. Zapis pod osrednjo fotografijo izpod peresa goriškega pokrajinskega tajnika Slovenske skupnosti Julijana Čavdka ponazarja stališče stranke, ki vabi volivce, naj na referendumu izrazijo svoj DA na vsa vprašanja.

Pokrajinski tajnik SSk za Trst Peter Močnik v uvodniku poglobljeno komentira nedavne upravne volitve na Tržaškem, na katerih sta premočno zmagala dosedanja pokrajinska predsednica Maria Teresa Bassa Poropat in županski kandidat leve sredine Roberto Cosolini; pri tem ugotavlja, da brez Slovencev očitno ne gre. Na tretji strani je objavljen intervju z ravnateljem Glasbene matice in zborovodjem Mešanega pevskega zbora Lojze Bratuž Bogdanom Kraljem. Na verski strani je zapis, ki poroča o dvodnevnem obisku papeža Benedikta XVI. na Hrvaškem, goriška kronika pa prinaša v branje zapisa o uspelem Likofu, tradicionalnem prazniku v Števerjanu, in o likovni razstavi z naslovom Pripovedujem, ki so jo odprli v galeriji Ars na goriškem Travniku.

Kulturne strani poročajo o mladih pianistih s Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice, ki so se v sklopu koncertnega niza Snovanja 2011 predstavili s skladbami Franza Liszta; kulturne strani dopolnjujeta še članka o knjigi memoarskih zapisov Aleša Bergerja in o premieri SNG Nova Gorica z naslovom sKurt: predstava govori o življenju in težkih mukah, ki so znamenitega pevca skupine Nirvana privedle do samomora.

Tržaška kronika poroča o predavanju, na katerem je sociolog Igor Škamperle mladim v Peterlinovi dvorani predaval o razlikah med islamsko in zahodno kulturo, in o srečanju, ki ga je Odbor za Cerovlje priredil, da bi javnost seznanil z zloglasnim načrtom visokohitrostne železnice: ta naj bi povezovala Ronke in Trst s podzemnim tunelom, ki bi močno oškodoval kraško področje, še zlasti vas Cerovlje. Na slovenskih straneh sta zapisa Marijana Drobeža in Andreja Černica o nedavnem referendumu o pokojninski in invalidski reformi v Sloveniji, izide katerih so komentatorji ocenili kot pravo klofuto vladajoči koaliciji. Na 14. strani je intervju s števerjansko županjo Franko Padovan o obnovitvenih delih na glavnem vaškem trgu, športni kotiček pa je tokrat namenjen rokometu na slovenski strani ‘meje’. Tudi tokrat ponuja Novi glas v branje običajna mnenja in rubrike.

Naslovnica 744. številke Novega glasa
Naslovnica 744. številke Novega glasa © Danijel Devetak, Novi glas

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.