Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Blaženi Alojzij Grozde v Mendozi

| 04.06.2011, 08:16 Matjaž Merljak

Slovenska skupnost v Mendozi, mestu pod mogočnimi Andi, je imela 22. maja 2011 posebno slavje. Ob prvi obletnici beatifikacije blaženega mučenca Alojzija Grozdeta je mendoška mladina proglasila Alojzija za svojega zavetnika in priprošnjika.

Za vestno pripravo so teden pred praznikom mladinske organizacije priredile študijski razgovor. Želeli so spoznati plodno življenje svojega sovrstnika, njegovo kratko mladost, preživete družinske težave, šolanje in skrb za oblikovanje njegove osebnosti po evangeljskem nauku; njegovo versko poglabljanje in zaljubljenost v Jezusa v sv. evharistiji in zaupanje v posredovanje Matere Marije. Spoznali so trdne temelje njegovega apostolata in pridobivanja prijateljev in sošolcev za gradnjo krščanskega sveta in njegovo stalno spodbudo za prav tako usmerjeno domovino Slovenijo.

Omenjeno nedeljo je mendoški pomožni škof msgr. Sergio Buenanueva obiskal slovensko versko občestvo v Domu. Zbralo se je izjemno veliko mladine, prijateljev in znancev. Ob pristopu k oltarju so gospoda škofa spremljali dušni pastir Jože Horn, bogoslovec, sin slovenskega očeta Martin Skočir in skupina fantov in deklet ter otrok v narodnih nošah. Mogočno je zadonela pesem »Tu es Petrus«, skladba ravn. Marka Bajuka, prirejena leta 1951, ob prvem obisku ljubljanskega škofa dr. Gregorija Rožmana v Mendozi.

Mendoška mladina je bl. Grozdeta razglasila za svojega zavetnika
Mendoška mladina je bl. Grozdeta razglasila za svojega zavetnika © Svobodna Slovenija

Lepo pripravljen oltar s podobo Alojzija, okrašen z venci in belimi rožami je ustvaril svečano vzdušje. Gospod Jože Horn je izrazil dobrodošlico škofu in vsi navzoči so jo potrdili z dolgim aplavzom. Ves potek sv. daritve v obeh jezikih je omogočil, da so vsi navzoči sodelovali. Msgr. Buenanueva je z navdušenjem pričel svojo pridigo o življenju Alojzija, prvega slovenskega blaženega mučenca. Razložil nam je pomen mučeništva za slovenski narod in celotno Cerkev. Značilnost mučenca je darovanje svojega življenja z odpuščanjem v srcu.

Sledila je obnovitev krstnih obljub in blagoslov podobe Alojzija Grozdeta, postavljene v bližini Marije Pomagaj, Grozdetove priprošnjice. Bele rože so poudarjale čistost in ljubezen, glavne kreposti slavljenca.

Z veliko vnemo smo vsi zapeli pesem Alojzij Grozde, skladbo župnika Franca Juvana, župnika na Dovjem pri Mojstrani, ki je bila prvič zapeta na dan proglasitve blaženega, na lanskem Evharističnem kongresu v Sloveniji.

Med sveto mašo v Mendozi
Med sveto mašo v Mendozi © Svobodna Slovenija

Ganjeni in prepričani, da je bil med nami navzoč duh Alojzija, je mladina prebrala posvetilno molitev najprej v slovenščini nato pa vsi v kastiljščini. Naj Alojzijeva luč stalno osvetljuje našo življenjsko pot.

Sledila in končala je sv. maša. Gospod škof je pohvalil navdušeno petje pevskega zbora, mladine in tudi ljudsko petje. Izrazil je, da je slovenska pesem tako lepa in izrazita, da ne potrebuje poznati slovenskega jezika, ker sporočilo pesmi prodre globoko v srce. Sledilo je slikanje. Vsa mladina je pristopila k oltarju za zgodovinski posnetek ob proglasitvi svojega zavetnika in priprošnjika. Navzoča sta tudi bila dva Grozdetova sošolca klasične gimnazije v Ljubljani: Majda Mlakar por. Ocvirk in inž. agr. Andrej Habjan.

Med zajtrkom so rojaki imeli priložnost pokramljati s simpatičnim in zelo odprtim gostom.

Ko so se vračali na svoje domove so bili veseli srečanja in celotnega poteka praznika. Da bi nas zgled blaženega Alojzija spremljal na življenjski poti in tudi, da bi se uresničil Grozdetov namen, da bi s trudom in solidarnostjo vseh Slovencev našli zgodovinsko krščansko smer naše preljube domovine Slovenije.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.