Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

V Trebnjem o nadškofu Šuštarju in osamosvojitvi

Slovenija | 17.06.2011, 21:59

Pokojni ljubljanski nadškof in metropolit dr. Alojzij Šuštar je bil človek dialoga in svetovljan, njegova vloga pri slovenskem osamosvajanju pa je bila neprecenljiva, so se strinjali udeleženci okrogle mize v Trebnjem. Kljub temu, da njegovo delo ni bilo opravljeno za čast in slavo, pa je danes nekoliko v senci, je opozoril zgodovinar dr. Stane Granda.

Kot je povedal Granda, je bil pri slovenskem osamosvajanju pomen nadškofa Alojzija Šuštarja (1920-2007) večplasten, kot nadškof in izobraženec, ki je vrsto let preživel v Švici, pa je imel mednarodne zveze, kot jih danes nima noben slovenski politik. Z vrsto evropskih politikov se je osebno poznal, ob slovenskem osamosvajanju pa je angažiral niz slovenskih in zdomskih duhovnikov po svetu, predvsem vatikanskega monsignorja Maksimiljana Jezernika, ki je neposredno vplival na Vatikan, je pojasnil.

Po besedah zgodovinarja Franceta M. Dolinarja je Šuštar med tridesetletnim bivanjem v večkulturni Švici dozorel v človeka dialoga, ki je s spoštovanjem prisluhnil tudi drugače mislečim. Po vrnitvi iz Švice leta 1977, se je v Sloveniji začel zavzemati za spoštovanje človekovih pravic in ureditev pravnega statusa Katoliške Cerkve ter vernikov, ob osamosvajanju Slovenije pa je ta prizadevanja odločno podprl, je dejal.

Osamosvajanje je podprl na vseh ravneh, pri tem pa je zelo pazil, da se Cerkev v dnevno politiko ni vmešala. Ob osamosvajanju Slovenije in vojaškem napadu nanjo, je na to opozoril številne svetovne politike, papeža Janeza Pavla II., škofovske konference in cerkveno diplomacijo, hkrati pa je duhovnike in vernike pozval, naj osamosvojitvena prizadevanja podprejo, je nadaljeval Dolinar. "Sprožil je mednarodno akcijo za ustavitev vojaških napadov na Slovenijo, pomembno vlogo pa je imel tudi pri mednarodnem priznanju Slovenije in postavljanju njenih sodobnih temeljev."

Trebanjske okrogle mize se je udeležil tudi ljubljanski pomožni škof in nekdanji Šuštarjev tajnik Anton Jamnik, ki je dejal, da je pokojni nadškof spoštoval različne poglede, ne glede na prepričanje in ideologijo, pa je bil zanj vsakdo pomemben.

Znal je poslušati in najti tisto, kar povezuje ter gradi narodno skupnost in enotnost, je ocenil ter podčrtal, da je bil Šuštar velik človek, človek svetosti, poguma, dialoga in odprtosti do vseh.

Kulturno društvo Trebnje je okroglo mizo pripravilo ob priložnosti praznovanja občinskega praznika občine Trebnje, ki ga obeležujejo 25. junija in Baragovega dneva, ki ga občina kot spominski dan obeležuje 29. junija. Rdeča nit letošnjega praznovanja je 20. obletnica osamosvojitve, vloga ljubljanskega nadškofa metropolita dr. Alojzija Šuštarja v procesu osamosvajanja in demokratizacije Republike Slovenije ter vloga Cerkve na Slovenskem v tem procesu.

Akademija in odprtje razstave z naslovom Nadškof Šuštar in demokratične spremembe v Republiki Sloveniji

Okrogla miza se je navezovala tudi na razstavo avtorjev dr. Franceta Dolinarja in mag. Blaža Otrina iz Nadškofijskega arhiva v Ljubljani z naslovom Ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar in demokratične spremembe v Republiki Sloveniji.

V župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Trebnjem bo v soboto, 25. junija, ob 19. uri somaševanje, ki ga bo vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan, ob 20.00 bo v Kulturnem domu slovesna akademija, ob 21.00 pa bo v Baragovi galeriji škof Glavan odprl omenjeno razstavo. Kulturno društvo Trebnje je leta 2008 že omogočilo postavitev razstave z naslovom Božjo voljo spolnjevati – Življenjska pot dr. Alojzija Šuštarja, ki še vedno potuje po Sloveniji.

Slovenija, Politika, Slovenskih 20
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...