Maja Morela ČukMaja Morela Čuk
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko

Veterinarska uprava zaradi bakterije Ehec pregleduje trgovsko mrežo

Kmetijstvo | 02.06.2011, 14:54 Petra Stopar

Število okužb z nevarno bakterijo, zaradi katere je v Nemčiji umrlo 17 ljudi in eden na Švedskem, se hitro širi po Evropi. Gre za enterohemoragični sev bakterije Escherichia coli, ki se lahko nahaja v slabo toplotno obdelanem mesu, nepasteriziranih mlečnih izdelkih ali sveži zelenjavi. V Sloveniji po zagotovilih Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Veterinarske uprave te bakterije ni. Rusija je medtem prepovedala uvoz zelenjave iz Evropske unije.

Zaradi okužbe z enterohemoragičnim sevom bakterije E.coli serotipa 0104 je doslej zbolelo več kot 1500 ljudi, od katerih so 470 prenehale delovati ledvice. Število umrlih se je ponoči, ko je na univerzitetni kliniki v Hamburgu umrla 81-letna ženska, povzpelo na 18. Rusija pa je prva država, ki je sprejela prepoved uvoza zelenjave, in to iz vseh članic EU-ja. Evropski komisiji se zdi ta ukrep nesorazmeren. Še vedno pa ni ugotovljeno, kaj je vir okužbe. Sprva so domnevali, da so to kumare iz Španije, a kasnejši testi tega niso potrdili. Španski premier Zapatero je zaradi izgube, ki naj bi jo država utrpela ob tem sumu, že napovedal zahtevo za odškodnino za nastalo škodo. Ta po ocenah španskih izvoznikov sadja in zelenjave znaša več kot 200 milijonov evrov.

Bakterijo E.coli, ki tvori shiga toksin, so včeraj odkrili tudi v Avstriji na jelenovi salami italijanskega porekla, a kot pojasnjuje direktorica slovenske Veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič, „po zdaj znanih podatkih ta Escherichia coli v jelenovi salami in tista, ki se je pojavila v zelenjavi na severu Nemčije, nimata skupne povezave. Namreč, v salami je bila najdena pri uradnem nadzoru in do zdaj še ne vemo, ali gre za isti sev. Upamo, da ne.“

Vseeno so na Vursu začeli poizvedbo, ali je salama proizvajalca Norc Toscana tudi na trgovskih policah v Sloveniji, ter obenem opravljajo preventivna vzorčenja na prisotnost te bakterije. Kot pa dodaja Čadonič Špeličeva, je za ljudi nevaren predvsem omenjeni sev, saj sama bakterija E.coli ni tako problematična za zdravje: „Mi smo v Sloveniji v zadnjih treh letih vzeli več kot 2000 vzorcev različnega mesa in tudi govejega fecesa ter ugotovili zelo, zelo nizko prisotnost te bakterije, vsekakor nižjo, kot marsikatere druge države Evropske unije. Zato pa smo zdaj toliko bolj pozorni, da se ne bi ta bakterija prenesla iz drugih držav.“ Kot opozarja, pa sleherni dan veljata osnovno pravilo higiene in dobra termična obdelava živil.

Kmetijstvo, Evropska Unija
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...