Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc

Veterinarska uprava zaradi bakterije Ehec pregleduje trgovsko mrežo

Kmetijstvo | 02.06.2011, 14:54 Petra Stopar

Število okužb z nevarno bakterijo, zaradi katere je v Nemčiji umrlo 17 ljudi in eden na Švedskem, se hitro širi po Evropi. Gre za enterohemoragični sev bakterije Escherichia coli, ki se lahko nahaja v slabo toplotno obdelanem mesu, nepasteriziranih mlečnih izdelkih ali sveži zelenjavi. V Sloveniji po zagotovilih Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Veterinarske uprave te bakterije ni. Rusija je medtem prepovedala uvoz zelenjave iz Evropske unije.

Zaradi okužbe z enterohemoragičnim sevom bakterije E.coli serotipa 0104 je doslej zbolelo več kot 1500 ljudi, od katerih so 470 prenehale delovati ledvice. Število umrlih se je ponoči, ko je na univerzitetni kliniki v Hamburgu umrla 81-letna ženska, povzpelo na 18. Rusija pa je prva država, ki je sprejela prepoved uvoza zelenjave, in to iz vseh članic EU-ja. Evropski komisiji se zdi ta ukrep nesorazmeren. Še vedno pa ni ugotovljeno, kaj je vir okužbe. Sprva so domnevali, da so to kumare iz Španije, a kasnejši testi tega niso potrdili. Španski premier Zapatero je zaradi izgube, ki naj bi jo država utrpela ob tem sumu, že napovedal zahtevo za odškodnino za nastalo škodo. Ta po ocenah španskih izvoznikov sadja in zelenjave znaša več kot 200 milijonov evrov.

Bakterijo E.coli, ki tvori shiga toksin, so včeraj odkrili tudi v Avstriji na jelenovi salami italijanskega porekla, a kot pojasnjuje direktorica slovenske Veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič, „po zdaj znanih podatkih ta Escherichia coli v jelenovi salami in tista, ki se je pojavila v zelenjavi na severu Nemčije, nimata skupne povezave. Namreč, v salami je bila najdena pri uradnem nadzoru in do zdaj še ne vemo, ali gre za isti sev. Upamo, da ne.“

Vseeno so na Vursu začeli poizvedbo, ali je salama proizvajalca Norc Toscana tudi na trgovskih policah v Sloveniji, ter obenem opravljajo preventivna vzorčenja na prisotnost te bakterije. Kot pa dodaja Čadonič Špeličeva, je za ljudi nevaren predvsem omenjeni sev, saj sama bakterija E.coli ni tako problematična za zdravje: „Mi smo v Sloveniji v zadnjih treh letih vzeli več kot 2000 vzorcev različnega mesa in tudi govejega fecesa ter ugotovili zelo, zelo nizko prisotnost te bakterije, vsekakor nižjo, kot marsikatere druge države Evropske unije. Zato pa smo zdaj toliko bolj pozorni, da se ne bi ta bakterija prenesla iz drugih držav.“ Kot opozarja, pa sleherni dan veljata osnovno pravilo higiene in dobra termična obdelava živil.

Kmetijstvo, Evropska Unija
Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec) Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec)

Kako in kaj jesti

Z dr. Karin Kanc, doktorico medicine, specialistko interne medicine, iz zasebne ordinacije Jazindiabetes, tudi integrativno psihoterapevtko, smo ob Svetovnem dnevu sledkorne bolezni, ob Tednu ...