Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Zares zapustil barko, Virant o nujnosti volitev

Slovenija | 27.06.2011, 13:37 Tanja Dominko

Prvak Zares Gregor Golobič je premiera Boruta Pahorja in predsednico LDS Katarino Kresal danes pisno obvestil o odhodu Zares iz koalicije in vlade. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, ministrica za gospodarstvo Darja Radić in ministrica za kulturo Majda Širca so že podale odstopno izjavo.

Ministrice z odstopom uresničujejo sklep stranke, da bo Zares koalicijo zapustil, če predlogov za rekonstrukcijo vlade ne bo. "V tej vladi se ne da več uresničevati pomembnih nalog", je poudarila Radićeva. V takih pogojih po njenih besedah ni smiselno vztrajati. "Ta vlada že nekaj časa ne uživa zaupanja in je pri delu neoperativna."

Premier Borut Pahor sam težko vlada, čeprav ni nemogoče, če mu v parlamentu vendarle namenijo potrebno podporo. Odhod iz vlade je tako zgolj navidezen, saj mu tako Desus kot Zares še vedno prispevata potrebne glasove (tudi pri družinskem zakoniku se je to zgodilo, tudi pri rebalansu proračuna se obeta podobna zgodba). Kakšen je torej smisel izstopa? Predsednik Zbora za republiko dr. Gregor Virant je prepričan, da gre zgolj za distanciranje od Pahorja. „Mislim, da bi se zdaj radi distancirali od godlje, ki so jo zakuhali. Zares ima zelo velik delež odgovornosti za probleme, s katerimi se soočamo v Sloveniji, ima zelo velik delež odgovornosti za zelo nizko podporo vladi, podobno velja za LDS, razlog za nizko podporo so tudi afere, v katere sta se zapletla Golobič in Kresalova, zdaj pa skušata vso krivdo prevaliti na Boruta Pahorja.“ Kot pravi Virant, je Pahorjeva krivda predvsem v tem, da ni iz pravega testa za predsednika vlade, saj ni pravočasno udaril po mizi. „Jaz sem prepričan, da bo s to stranko (Zares) zdaj konec in da ne bo prišla v parlament. Vsaj upam tako.“

Danes se je tako vendarle zgodilo, kar smo pričakovali že nekaj časa, pravzaprav vse od Golobičevega odhoda z ministrskega položaja. Pahor se bo danes sešel tudi s Katarino Kresal, s katero se bosta pogovarjala o nadaljnjem delu v koaliciji, čeprav je slišati, da naj bi tudi LDS načrtovala svoj odhod iz koalicije.

Volitve so nujne

Dr. Gregor Virant, ki je eden od podpisnikov pobude Gremo na volitve (poleg so še dr. Marko Pavliha, dr. Janez Šušteršič, dr. Matej Lahovnik, Rado Pezdir in dr. Žiga Turk), meni, da so rešitev predčasne volitve. „V tej agoniji, ki jo imamo, bi bila to edina možna rešitev!“ Zaveda se, da ne gre za čarobno paličico, vendar so nujen pogoj, da se stvari premaknejo z mrtve točke. Virant se strinja, da do volitev ne bo lahko priti, saj se poslanci oklepajo svojih služb, mnogi se tudi zavedajo, da je ob tako nizki podpori v javnosti konec njihove kariere. „Dejansko smo talci neke politike, ki se krčevito oprijema oblasti. Imamo kapitana, ki se je priklenil na krmilo ladje, ki se potaplja. Problem je, ker se z njo potapljamo tudi potniki.“ Hkrati Virant pritrjuje navedbam, da tudi če do volitev pride, ni nepomembno, kdo bodo kandidati. Velik del javnosti namreč nad obstoječimi imeni odkimava z glavo, kako doseči, da bi vstopili na politično prizorišče tisti, ki znajo razmišljati s svojo glavo in imajo v sebi velik potencial? Virant pravi, da bi dejansko strankarski prostor potrebuje osvežitev. „Vendar je treba biti previden, saj se je bati, da nam bodo pred volitvami postregli s takoimenovano novo politično opcijo s starimi, le preoblečenimi obrazi.“ Kot dodaja, bi bilo zanimivo, „če bi poskusili oblikovati neke državljanske liste s kandidati iz vrst državljanov, ki bi bili pripravljeni vstopiti v politiko“. To bi po njegovem mnenju malo izboljšalo kakovost politične scene. „Če sprememb ne bo, moramo biti zelo pozorni, previdni in zahtevni, saj mora politika služiti nam, državljanom.

Trenutni problemi Slovenije

Dr. Virant je v pogovoru za Radio Ognjišče med aktualnimi problemi v Sloveniji omenil nizko politično kulturo, pomanjkanje dialoga, razdeljevanje na naše in vaše, slabost v političnem sistemu, ki ne omogoča preferenčnega glasu na volitvah v parlament. Virant meni, da bi bilo treba državni svet ukiniti. Država bi morala odločneje nastopati v javnem sektorju, iz gospodarstva pa bi se morala umakniti. Za izboljšanje konkurenčnosti je nujno treba zmanjšati davčni primež, racionalizirati javni sektor, zmanjšati zadolženost države, je prepričan Virant. „Razvojni zaostanek za povprečjem Evropske unije narašča, konkurenčnost nam je v zadnjih treh letih padla za 20 odstotkov, postali smo najhitreje rastoča dolžnica.“ Vse to bo dr. Gregor Virant kot predsednik Zbora za republiko omenil tudi na današnjem predavanju v Centru Evropa, ki ga organizira Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...