Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Jože Ramovš (foto: ARO)
Dr. Jože Ramovš

Vprašajmo radovedno, odgovarjajmo hvaležno

| 23.05.2011, 17:30

V „Ponedeljkovi 17“ smo po mesecu dni znova gostili predstojnika Inštituta Antona Trstenjaka, antropologa prof. dr. Jožeta Ramovša. Vsak četrti ponedeljek se srečamo z njim v enournem pogovoru v sklopu oddaje „Ponedeljkova 17“. Vsebina majskega pogovora so slabe navade, med katerimi gotovo najbolj izstopa , ker je vsakdanje, slabo pogovarjanje. Znamo vprašati, kaj pa odgovarjati na vprašanja?

Slabe navade- trdovratni oreh

Večina se niti ne zaveda svojih slabih navad, nalezemo se jih v otroštvu, najpogosteje od staršev. Z njimi rastemo in oblikujemo svoj vsakdan, zato so tako trdovratne in jih je težko odpraviti. Med najpogostejšimi slabimi navadami, ki kvarijo lepo sožitje med ljudmi, so tiste iz pogovorov. Slabo spraševanje drugega in slabo odgovarjanje na vprašanja drugega. To slabo navado lahko odpravljamo tako, da se zavestno učimo drugega radovedno spraševati, kar nas res zanima, dobro poslušati njegov odgovor in se mu prijazno, hvaležno odzvati na konkretno v njegovem odgovoru, ki nas je najbolj obogatilo. Prav tako pa: dobro poslušati drugega, ko me kaj vpraša in mu jasno in z veseljem odgovoriti.

Kaj najprej vprašate ob prihodu domov?

Vprašanja, ki si jih med seboj postavljamo v družini, so za sožitje nujna. Dobra vprašanja in odgovori nanje, lepo sožitje gradijo, slaba vprašanja in slabi odgovoripa ga grenijo in zastrupljajo. »Kaj si pa delal?«, je lahko pristno vprašanje, lahko je mučno zasliševanje, lahko ponižujoč očitek. Kdor se nauči bližnje prav spraševati in jim dobro odgovarjati, ta naredi velik korak za lepše družinsko sožitje. Ko drugega kaj vprašam, se postavim v vlogo poslušalca. Po vprašanju utihnem in pozorno poslušam njegov odgovor. Nanj se hvaležno odzovem s prijazno besedo. Če mi stvar še ni dovolj jasna, ga prosim, da še to pojasni. Poudariti moramo, da svoja zdrava vprašanja in svoja slaba vprašanja izgovarjamo bolj ali manj avtomatično, kot smo navajeni. Torej ne iz zlobe ali slabosti, ampak zato, ker smo se spontano v otroštvu ali pozneje navadili tako govoriti.

Strupena vprašanja

Poleg vprašanj, ki so za sožitje zdrava, je vrsta drugih, ki sožitje ranijo in zastrupljajo. O teh pa bomo govorili v junijski oddaji, 27. 6. ob 17.00. Vabljeni k poslušanju, tudi posnetka majskega pogovora.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...