Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Poškodovana jedrska elektrarna v Fukušimi (foto: http://www.digitalglobe.com/)
Poškodovana jedrska elektrarna v Fukušimi

Stresni testi evropskih jedrskih elektrarn

Svet | 01.06.2011, 00:30

Za 143 jedrskih elektrarn v Evropski uniji se s 1. junijem začenjajo stresni testi. Povezava se je zanje odločila po nesreči v japonski jedrski elektrarni Fukušima. Cilj je zagotoviti najvišje varnostne standarde in preprečiti, da bi se podobna katastrofa zgodila tudi tu.

Dogovor o vsebini in izvajanju stresnih testov sta po intenzivnih pogajanjih dosegli Evropska komisija in skupina evropskih regulatorjev za jedrsko varnost, ki zastopa 27 neodvisnih nacionalnih organov, pristojnih za jedrsko varnost. Predseduje ji direktor slovenske uprave za jedrsko varnost Andrej Stritar, ki je z dogovorom zadovoljen. "Dosegli smo to, kar smo želeli, da so stresni testi opredeljeni tako, kot se upravnim organom zdi, da morajo biti, in ker smo se izognili političnim pritiskom, nismo torej dopustili, da bi politične želje vplivale na njihovo izvajanje," je pojasnil.

Stresni testi bodo zajemali tri stopnje: predhodno oceno z vprašalnikom, ki ga bodo izpolnili upravljavci elektrarne, nacionalno poročilo, ki ga bo pripravil nacionalni regulativni organ, in medsebojne preglede nacionalnih poročil v multinacionalnih ekipah.

Od naravnih nesreč do nesreč, ki jih povzroči človeški dejavnik

Preverjena bo varnost v primeru naravnih dogodkov: poplav ob rekah ali morjih, potresov, skrajnega mraza ali vročine in kombinacijo različnih naravnih pojavov. Preverjena bo tudi tehnična pripravljenost na soočanje s posledicami nesreč, na primer kako varni in stabilni so hladilni sistemi ter kakšna je oskrba z elektriko. Tretja vrsta preverjanja se nanaša na dogodke, ki jih povzroči človeški dejavnik, na primer strmoglavljanje letal. Najbolj sporno vprašanje so bili teroristični napadi, ki niso v celoti vključeni v teste. "Dogovorili smo se, da bomo analizirali tudi posledice takih dogodkov, ne moremo pa se ukvarjati s tem, kako do njih pride in kako jih preprečiti," je poudaril Stritar.

14 članic EU ima jedrske elektrarne

Po besedah komisarja za energijo Güntherja Oettingerja stresni testi ne morejo avtomatsko privesti do izklopa nuklearke. "Opravili bomo stresne teste, pripravili bomo končno poročilo, na podlagi ocen bomo oblikovali predloge. Vse to bo potekalo kar se da pregledno," je zatrdil.

Jedrske elektrarne ima 14 članic Evropske unije, med njimi Slovenija. K sodelovanju so povabljene tudi sosednje države: Hrvaška, Turčija, Rusija, Ukrajina, Armenija in Švica. Končni rezultati pregledov bodo znani do konca aprila prihodnje leto.

Svet
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...