Dominique Strauss-Kahn (foto: Wikipedia)
Dominique Strauss-Kahn

Strauss-Kahn popustil pritiskom in odstopil

Svet | 19.05.2011, 15:37

Dominique Strauss-Kahn je odstopil s položaja direktorja Mednarodnega denarna sklada. V odstopni izjavi je vse obtožbe o posilstvu sobarice v enem izmed newyorških hotelov ponovno zanikal. Zdaj upa, da bo newyorško sodišče ugodilo prošnji njegovih odvetnikov, da bi se ob plačilu varščine zagovarjal na prostosti. Boj za njegovo nasledstvo se je že začel.

Čustvena odstopna izjava

Strauss-Kahn zanika spolni napad na hotelsko sobarico afriškega rodu in trdi, da je bil med očitanim napadom na kosilu s hčerko. Domnevna žrtev je včeraj pričala pred poroto, ta pa se mora zdaj odločiti, ali obstaja dovolj dokazov za obtožnico. V javnost pa so prišle tudi nove podrobnosti primera. Strauss-Kahn naj bi hotel zapustil v soboto ob 12.30, hotelska varnostna služba pa je o domnevnem napadu policijo obvestila šele uro pozneje. Strauss-Kahn je v čustveni odstopni izjavi med drugim zapisal: „Z največjo možno mero odgovornosti zanikam vse obtožbe proti sebi. Želim zaščititi to ustanovo, ki sem ji služil s ponosom in predanostjo. Predvsem pa potrebujem vso svojo moč, čas in energijo, da dokažem svojo nedolžnost.“

Pred sodiščem bo skušal doseči, da bi se pred obtožbami zagovarjal s prostosti, ob plačilu milijon dolarjev varščine. Pripravljen pa naj bi bil tudi nositi elektronsko zapestnico, s katero ga lahko policija ves čas nadzoruje, in ostati v hišnem priporu v ZDA.

„Dobro se počuti. Gre za resne stvari, ampak on je močan in želi, da se vse to čim prej končal,“ je povedal njegov odvetnik William Taylor.

Popustil mednarodnemu pritisku

Dominique Strauss-Kahn se je tako le po nekaj dneh vdal mednarodnim pritiskom, naj odstopi. “Pritisk iz Washingtona in drugih koncev je bil premočan. Velika škoda je, da se je tako sijajna kariera končala na tako klavrn način. Tudi očisti svoje ime, se bo težko vrnil na položaj vodje IMF-a,“… je dejal Dominique Moisi, višji svetovalec v Francoskem inštitutu za mednarodne odnose.

V francoski škofovski konferenci so nad dogodkom šokirani, kljub temu pa zadeve ne želijo komentirati, dokler postopek ne bo zaključen. Predvsem iz solidarnosti do morebitnih žrtev takih dejanj, ki so zaznamovana za vse življenje.

Večina Francozov, skoraj 70 odstotkov, je sicer prepričanih, da je bil Strauss-Kahn, ki je do škandala veljal za najbolj verjetnega kandidata francoske socialistične stranke za predsednika, zagotovo žrtev zarote.

Kdo bo zdaj prvi šef IMF-a?

Po odstopu Strauss-Kahna se je že začel boj za novega vodjo Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je sporočil, da bodo za novega direktorja zagotovo vnovič predlagali Evropejca, saj kot nepisano pravilo velja, da je vodenje Denarnega sklada vedno v rokah Evropejca, Svetovno banko pa vodijo Američani.

Trenutno vodi 187-člansko osrednjo svetovno finančno ustanovo s sedežem v Washingtonu Američan John Lipsky, ki se mu mandat v tej svetovni organizaciji izteče avgusta. Prav vsi dozdajšnji izvršni direktorji sklada so bili Evropejci, Američani pa na najvišjih položajih v Svetovni banki.

Med možnimi kandidati se tako omenjajo francoska finančna ministrica Christine Lagarde, nekdanji predsednik nemške centralne banke Axel Weber, pa tudi nekdanji turški finančni minister Kemal Dervis. Države v razvoju pa želijo, da bi se nepisano pravilo spremenilo in da bi lahko organizacijo vodil tudi človek iz držav v razvoju. Zato se bodo v boj za nasledstvo Strauss-Kahna zagotovo vključila tudi hitro rastoča gospodarstva Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska.

Svet
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...