Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Aljaf: Odpraviti je treba vzroke za terorizem!

Svet | 03.05.2011, 15:52

Ob smrti Osame Bin Ladna se pojavljajo številna vprašanja. Bo svet res varnejši? Kdo bo zdaj na čelu Al Kaide? Kaj novica pomeni za arabska ljudstva? Kakšni bodo nadaljnji koraki mednarodne skupnosti? Na vse omenjeno nam je skušal odgovoriti direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije Bakhtyar Aljaf.

"Svet bo varnejši, ko bodo na bližnjem vzhodu odpravljeni vzroki za terorizem," poudarja Aljaf in dodaja, da so eden teh vzrokov "totalitarni režimi v islamskem oziroma arabskem svetu. Osama bin Laden je iz Savdske Arabije. Vemo kakšna je bila oziroma je ta država. On je produkt tega režime in represije v tem režimu". Brez odprave vzrokov za terorizem po mnenju Aljafa ne moremo trditi, da je s koncem Bin Ladna tudi konec Al Kaide.

Kdo bo zamenjal Bin Ladna?

Med možnimi kandidati, ki bi na vrhu teroristične mreže lahko nasledili Bin Ladna, mediji med drugim omenjajo Ajmana Al Zavahirija. Aljaf pravi, da je zadnjih šest let prav Zavahiri tisti, ki je "zelo prisoten in koordinira dejavnosti organizacije". Kje se skriva do zdaj drugi človek Al Kaide, ni znano. Bela hiša veliko upov polaga v material, ki so ga ameriški vojaki zasegli v poslopju, kjer je bil ubit Bin Laden.

Vodja Al Kaide se je, tako kaže, vsa ta leta skrival v bližini pakistanske prestolnice Islamabad. Pakistanske oblasti bodo morale zato pojasniti, kako tega niso vedele. "V Pakistanu obstajajo tri ustanove. Parlament je proti ameriški vlogi v boju proti terorizmu. Nekaj namigov je, da ima stike z Al Kaido in talibani pakistanska obveščevalna služba. Ampak tretja ustanova, to so predsednik Ali Zardari in njegovi sodelavci, tesno sodeluje z Američani," opozarja Aljaf. Ob tem dodaja, da se odnosi med ZDA in Pakistanom verjetno ne bodo poslabšali, saj je država "zelo odvisna od ameriške pomoči".

Možnosti maščevanja po mnenju Aljafa majhne

Aljaf tudi meni, da Al Kaida izgublja svojo moč. Med drugim je ne podpirajo številni muslimani. "Organizacija Al Kaida je namreč v zadnjih 20 letih ubila tudi 350 tisoč muslimanov," pojasnjuje Aljaf. Po njegovem se tudi ni treba bati podobnih terorističnih napadov, kot so bili v ZDA, Madridu in Londonu. "Vsaka država mora poskrbeti za varnost, obstaja namreč več vrst terorizma. A klasičnih napadov Al Kaide ne bo," trdi Aljaf.

Lahko mladi dosežejo spremembe?

Kot še pravi, Bin Ladnova smrt ne bo vplivala na ljudi v arabskem svetu, ki z množičnimi vstajami skušajo zrušiti dolgoletne režime. Pojasnil je, da nimajo nikakršnih stikov z Al Kaido, želijo tudi, da revolucija nima verskega predznaka. Ob tem je prepričan, da imajo predvsem mladi veliko priložnost doseči spremembe. "Boj teh množic ne gre prek Al Kaide, ampak prek mirnih demonstracij, spletnih omrežij ipd.," dodaja Aljaf, a pri tem jim bo morala pomagati tudi mednarodna skupnost, ki ne bo smela predolgo čakati.

Pojavljajo se že teorije zarote, da Osama Bin Laden ni mrtev. "Mislim, da gre za psihološko vojno," odgovarja Aljaf. In kaj meni o veselju in rajanju po svetu ob novici, da je vodja Al Kaide mrtev, ter moralnem vidiku? "Gre za zadoščenje žrtev grozot, ki jih je zakrivil."

Svet, Evropska Unija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...