Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Abunassar: Prinašam sporočilo upanja

Svet | 13.05.2011, 15:30 Petra Stopar

Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres je sprejel direktorja Mednarodnega centra za posvetovanja iz Haife v Izraelu, Wadieja Abunassarja. V izraelskih, palestinskih in tujih medijih nastopa kot neodvisni komentator in odličen poznavalec razmer na Bližnjem Vzhodu. V sklopu obiska je na Mednarodnem inštitutu za bližnjevzhodne in balkanske študije predaval o trenutnem dogajanju v arabskem svetu. Za naš radio je povedal, da kljub težavam, ki pretresajo Bližnji vzhod, v Slovenijo prinaša sporočilo upanja.

„Vstaje, ki so zajele arabski svet, so priložnost za vso mednarodno skupnost“, pravi direktor Mednarodnega centra za posvetovanja iz Haife Wadie Abunassar. Ocenjuje namreč, da bo imela arabska pomlad v pozitivnem smislu učinek snežne kepe, ki se bo še širil, preko Irana in Afrike morda nekoč celo v Severno Korejo.

Abunassar, sicer pripadnik arabske krščanske skupnosti v Izraelu, je v predavanju z naslovom Bližnji vzhod: Arabska pomlad poudaril, da so vstaje v arabskem svetu na splošno izbruhnile predvsem zato, ker so so si ljudje želeli več svobode, boljše vladavine prava in pravičnejše delitve bogastva. Ljudje so bili siti režimov, ki so ves čas sprevračali pozornost na zunanje krize oz. sovražnike. Za naš radio je povedal: „Seveda so vse manjšine v arabskem svetu malce zaskrbljene zaradi teh dogodkov, saj se bojijo, da bo imelo to za njih negativne posledice. Še posebej v primerih, ko si zakon po svoje razlagajo radikalne skupine, ki pobijajo ljudi, čemur smo bili na primer priča v Iraku, Egiptu. Še posebej so zaskrbljene krščanske manjšine, kar pa ne pomeni, da hočejo kristjani diktaturo nazaj. Oni hočejo več svobode, vendar v prvi vrsti upajo, da jim bo prisluhnila mednarodna skupnost ter da bodo lokalno muslimansko prebivalstvo in drugi bolj strpni do manjšin.“

Na predavanju na inštitutu IFIMES je poudaril, da so vstaje plod dveh modelov vladanja. Na eni strani strani je model Libije in Sirije, kjer vladajoče družine nadzirajo tako varnost kot gospodarstvo, na drugi pa model Egipta in Tunizije, kjer družine niso nadzirale varnostnih služb. Prav zaradi navedenega je dogajanje v Libiji in Siriji bolj nasilno in bi lahko trajalo dlje časa.

Motivi zato, da je ljudstvo vstalo, se sicer razlikujejo od države do države in tako na primer ni mogoče primerjati Jemna in Egipta. Hkrati je vsem skupno to, da so vstaje sprožili sekularni pripadniki srednjega razreda in ne islamisti, politične stranke ali lobiji, je poudaril Abunassar.

Spregovoril je tudi o tem, kako arabsko pomlad dojemajo v Izraelu. Tam se o tem, kako to dogajanje dojeti, prepirajo, v javnosti pa vladajoča desnica govori o islamski grožnji in poudarja, da je treba vojsko pripraviti na vsakršne razmere. Poleg strahu pred islamisti se je v Izraelu pojavil tudi strah, da bi judovska država izgubila svojo edinstvenost, ko se je desetletja razglašala za edino demokracijo na Bližnjem vzhodu, kar se sedaj utegne spremeniti.

Wadie Abunassar je v petek obiskal predsednika Slovenske škofovske konference msgr. Antona Stresa, kjer naj bi se po njegovih besedah pogovarjal o poglobitvi sodelovanja med krščansko skupnostjo v Sloveniji in Izraelu. „Želeli bi si več sodelovanja, ko gre za romarje, da ob obisku Svete dežele ne bi le na zunaj obiskali svetih krajev, ampak tudi življenje znotraj njih, torej njihove prebivalce. Srečanja z ljudmi bi nam pomagala do boljšega sodelovanja za dobro obeh držav.“

Svet, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...