Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Papež v Benetkah s kulturniki in ekonomisti

| 08.05.2011, 18:52 Petra Stopar

Papež Benedikt XVI. je svoj dvodnevni obisk Ogleja in Benetk sklenil v baziliki Matere Božje od zdravja, kjer se je srečal s kulturniki, umetniki in gospodarstveniki. Poudaril je tri vidike življenja, ki zaznamujejo mesto Benetke in sicer: vodo, zdravje in mir.

Voda je po papeževih besedah simbol življenja, pa tudi smrti. Nek sodobni sociolog je našo družbo definiral kot »razvodenelo«, saj v sebi nima trdnosti in stabilnosti. V tem smislu je papež zaželel, da Benetke ne bi postale »razvodenelo« mesto, ampak mesto lepote in življenja. »Seveda se je za to treba odločiti«, je dejal sveti oče. »Človek je svoboden in prav iz tega izvira njegovo dostojanstvo.« In prav zato lahko izbira med »razvodenelim« mestom, domovino kulture, ki vedno bolj postaja relativna in tuzemska, in pa med mestom, ki vedno znova obnavlja svojo lepoto, tako da črpa iz umetnosti, znanja ter odnosov med ljudmi in narodi.

Bog nas ozdravlja v celoti

Drug simbol, ki zaznamuje mesto Benetke je zdravje. Srečanje je namreč potekalo v cerkvi Marije od zdravja. Nanjo so se meščani obrnili, da so se rešili kuge. Hkrati pa je Marija tudi Mati Tistega, ki nam daruje zdravje v vsej celovitosti, je poudaril sveti oče. To zdravje vsebuje naše dobro počutje, pa tudi zdravje duše, od katere je odvisna naša večna usoda. »Jezus nam je razodel, da Bog ljubi življenje in ga želi osvoboditi vsakega zanikanja, vse do najbolj korenitega, ki je duhovno zlo, greh, ki okuži vse«. Jezus nas zato po papeževih besedah odrešuje trdote srca, zaprtosti vase in nam da možnost zares najti samega sebe, ko se izgubimo iz ljubezni do Boga in do bližnjega.

Vera navdihuje upanje

Tretji simbol, ki označuje mesto Benetke pa je mir, popolna vedrina in umirjenost. Ta izraz bi se lahko zdel glede na stanje sodobne družbe skoraj utopičen. Vendar pa po papeževih besedah človek ničesar ne pridobi, če ima ves svet, samega sebe pa izgubi, kar so trdili tudi očetje drugega vatikanskega cerkvenega zbora. Zato kljub vsemu, kar doživljamo, po papeževih besedah v nas ne sme usahniti želja po novi zemlji. Živimo v času, ko so številne močne ideologije izgubile svojo moč. Ni zamegljen le optimizem, ampaj je v krizi tudi upanje, je poudaril papež. Vendar pa tudi koncilski očetje niso živeli v drugačnih časih, je poudaril papež. Zato njihovo prepričanje ni izviralo iz preprostega optimizma, ampak iz krščanske vere, ki navdihuje upanje.

Ime »vedro mesto« nam tako govori o civilizaciji miru, ki temelji na medsebojnem spoštovanju, spoznavanju in odnosih prijateljstva. Benetke so v luči tega poklicane pomagati tudi drugim ljudem verjeti v boljšo prihodnost. Zato pa se snejo bati še nečesa in sicer evangelija. Prav evangelij je namreč po papeževih besedah največja preobrazujoča moč sveta. Ni utopija ali ideologija, ampak pot, način Življenja, ki nam ga je prinesel Kristus.

Ob sklepu je papež namenil še misel muslimanom, ki živijo v tem mestu in jih posebej pozdravil.

Naj povemo še to, da je papežev prihod nazaj v Vatikan predviden približno ob 21. uri.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...