Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež v Ogleju (foto: ARO)
Papež v Ogleju | (foto: ARO)

VIDEO: Papež Slovencem: Bog blagoslovi vas in vaš družine!

Slovenija | 07.05.2011, 18:35 Izidor Šček

Papež Benedikt XVI. je z ogledom prenovljenega mozaika v oglejski baziliki in nagovorom sklenil svoj pastoralni obisk v tem italijanskem mestu. Osrednji dogodek v Ogleju je bilo srečanje Benedikta XVI. s predstavniki škofij, ki se pripravljajo na drugi cerkveni simpozija, ki bo potekal aprila prihodnje leto. Papež, ki je v nagovoru večkrat omenil tudi Slovenijo, ki je še vedno zelo povezana z Oglejem, je s kratkim stavkom pozdravil tudi slovenske romarje: „Lepo pozdravljam vse slovenske vernike! Bog blagoslovi vas in vaš družine!“

Cerkev na Slovenskem so na srečanju v Ogleju predstavljali štirje škofje: ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Anton Stres, ljubljanski pomožni škof msgr. Anton Jamnik, koprski škof msgr. Metod Pirih ter koprski pomožni škof msgr. Jurij Bizjak. Sicer pa so v Oglej prišli škofje iz vseh držav, kjer je bil nekoč oglejski patriarhat, torej tudi s severovzhoda Italije, s Hrvaške, Madžarske, iz Avstrije in Nemčije.

Papež v Ogleju
Papež v Ogleju © Izidor Šček

„V Oglej sem prišel predvsem, da bi vas utrdil v veri!“, je papež dejal v nagovoru pred baziliko in dodal, da v „današnjem času človeštvo lahko prejme upanje za prihodnost samo od Kristusa“. Sveti oče se je navezal na zgodovino Ogleja in krščanstva v njem ter vernike pozval, naj živijo krščanstvo tako, da bodo prihodnji narodi na ozemlju nekdanjega oglejskega patriarhata živeli v plodnem in dolgotrajnem miru.

Papež Benedikt XVI. je v svojem nagovoru povabil vse ljudi, da so pozorni in dobri do ljudi, ki potrebujejo pomoč – karitativna dejavnost je posebej v času gospodarske krize zelo pomembna. Nagovoril je družine, ki so pravzor človeške družbe. Tudi papežu Benediktu XVI. so mladi blizu, zato je vsem priporočil: „Bodite pozorni na mlade, imajo veliko sposobnosti in treba jih je opogumiti in spremljati, da bodo srž dobrote, ki jo imajo v sebi, znali razviti.“ Opomnil je, da si preveč prizadevamo za zemeljske dobrine, materializem in individualizem predstavljata veliko rano sodobnega življenja. Prosil je, naj se laiki prizadevamo, da bomo dali tudi političnemu življenju krščanski pečat.

"Dragi bratje, sinovi in dediči slavne oglejske Cerkve, danes sem med vami, da bi občudoval njeno bogato in starodavno tradicijo, še posebno pa, da bi vas potrdil v globoki veri vaših očetov: v tem času človeške zgodovine ponovno odkrijte, branite, izpovedujte z duhovno toplino bistveno resnico: namreč, da daje človeštvu upanje in prihodnost samo Kristus; človek črpa samo od njega smisel in moč za odpuščanje, za pravičnost, za mir. Naj bodo vedno živi, in to pogumno, vera in dela vaših prednikov! V vaših Cerkvah in v družbi bodite »quasi beatorum chorus« - kot zbor blaženih, kakor je Hieronim označil oglejsko duhovščino, v edinosti vere, spoznavanju Besede, bratski ljubezni, veseli harmoniji in mnogoplastnem pričevanju za Cerkev. Vabim vas, da postajate vedno bolj prenovljeni učenci evangelija in ga spremenjate v duhovno navdušenje, čisto vero, resnično dobroto, dejavno občutljivost do revežev: prešinite svoje življenje po tistem »sermo rusticus« - domačem nagovoru, o katerem še govori Hieronim ko navaja evangeljsko kakovost oglejske skupnosti. Stalno se hranite pri »jaslih«, kakor je govoril Hromacij, to pomeni pri oltarju, kjer je hrana sam Kristus, Kruh življenja. On je moč v preganjanjih, hrana, ki osrčuje v vsakem obupu in obnemoglosti, hrana poguma in krščanskega navdušenja. Misel na oglejsko sveto Mater Cerkev naj vas podpira, vas pošilja proti novim misijonskim ciljem v tem burni zgodovinski dobi, vas naredi graditelje edinosti in sporazumevanja med narodi vaših krajev. Naj vas na poti vedno varuje Devica Marija in naj vas spremlja moj blagoslov," je pred baziliko dejal papež.

Oglej ima častitljivo zgodovino, povezuje mnoge narode je reke Sveti oče in poudaril: Srečati se tukaj, v Ogleju, pomeni, vrniti se h koreninam in postati živi kamen Cerkve. Rekel je, da je severovzhodni del Italije zelo pomemben prostor, saj je središče ne le za vzhod in zahod, ampak tudi za sever in jug: „Jadransko morje povezuje srce Evrope, saj prinaša v središče duh Sredozemlja.“

„Kakor ugotavlja tudi dolga katoliška tradicija v teh krajih, nadaljujete z močnim pričevanjem Božje ljubezni tako, da si prizadevate za „skupno dobro“: dobro vseh in vsakega. Vaše cerkvene skupnosti imajo na splošno pozitivne odnose s civilno družbo in različnimi državnimi ustanovami. Nadaljujte z izpolnjevanjem svojega deleža, da bi počlovečili prostor skupnega bivanja. Končno se priporočam tudi vam, kakor vsem cerkvam v Italiji, da si prizadevate vzgojiti novo generacijo mož in žena, ki bodo sposobni sprejeti neposredno odgovornost v različnih strokah v družbi, na poseben način tudi v politiki. Ona ima bolj kot kdajkoli potrebo, da vidi osebe, posebno mlade, sposobne zgraditi „Dobro življenje“ v korist in v služenje vsem. Tej nalogi se kristjani, ki so romarji proti nebesom, ne morejo izogniti, ker živijo tukaj na zemlji predokus večnosti“, je ob sklepu nagovora v Ogleju dejal papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI.; Oglej 2011
Papež Benedikt XVI.; Oglej 2011 © Izidor Šček

Papeža je v Ogleju pričakalo več tisoč vernikov, ob cesti iz letališča v Trstu pa do Ogleja, pa ga je po podatkih policije pozdravilo prek 40.000 ljudi. Na trgu pred baziliko je bilo tisoč sedemsto predstavnikov političnega in verskega življenja, ob baziliki pa še več kot tri tisoč vernikov. Več tisoč ljudi je bilo še za ogradami, saj so bile varnostne razmere ob papeževem prihodu precej stroge.

Papež Benedikt XVI.; Oglej 2011
Papež Benedikt XVI.; Oglej 2011 © Izidor Šček

Po Ogleju v Benetke

Papež bo obisk v tem delu Italije nadaljeval v Benetkah, kamor prihaja ob sklepu škofijskega pastoralnega obiska, tam bo v nedeljo dopoldne daroval tudi sveto mašo. Sveti oče bo v baziliki svetega Marka počastil relikvije tega velikega svetnika. Jutri bo daroval sveto mašo v parku sv. Julijana v Mestrah blizu Benetk. V popoldanskem času pa so predvideni trije dogodki. V baziliki sv. Marka se bo Benedikt XVI. ob 16.45 sestal s cerkvenimi predstavniki ob sklepu njihovega škofijskega pastoralnega obiska. Poleg papeževega govora, program vključuje tudi čaščenje najsvetejšega zakramenta ter kratko predstavitev škofijskega pastoralnega obiska. Ob 18. uri se bo sveti oče v baziliki Matere Božje od zdravja sestal s kulturniki, umetniki in gospodarstveniki. Obisk se bo sklenil z blagoslovitvijo obnovljene kapele Svete Trojice in odprtjem prenovljene knjižnice v izobraževalni ustanovi beneškega patriarhata Studium Generale Marcianum. Papeževa vrnitev v Vatikan je predvidena približno ob 21. uri.

Vabljeni k ogledu fotogalerije!

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...