Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Evropski škofje zaskrbljeni zaradi vse večjega pritoka beguncev

Svet | 04.04.2011, 20:20

Evropski škofje poudarjajo, da množično prihajanje beguncev iz severnoafriških držav na italijanske obale ni le problem Italije, ampak vse Evropske unije, so poročali v večerni oddaji slovenskega uredništva Radia Vatikan.

Vojni spopadi in nasilje v državah Severne Afrike, predvsem v Libiji, so namreč sprožili množico beguncev, ki preko morja prihajajo na južne obale Italije, da bi tako prišli v Evropo. Svet evropskih škofovskih konferenc je v izjavi za javnost zapisal, da se to vprašanje ne nanaša na eno samo državo, ampak kliče k solidarnosti vse narode evropske celine, prav tako pa tudi institucije Evropske unije in drugih evropskih organov.

Vodstvo Sveta evropskih škofovskih konferenc zato poudarja, da je nujno učinkovito sodelovanje vseh odgovornih pri reševanju tega velikega problema. V vsaki osebi je namreč treba videti neodtujljivo človekovo dostojanstvo, ki v sebi nosi Božjo podobo. Pri tem je izpostavljena odgovornost vseh do varovanja pravnega reda in spoštovanja človekovega dostojanstva vseh oseb v državah evropske celine.

Na soodgovornost Evrope pri omenjenem problemu, so na nedavnem zasedanju opozorili tudi italijanski škofje. Evropo so tudi zaprosili za konkretno, hitro in ustrezno podporo. Hkrati so zagotovili še nadaljnjo pomoč italijanske katoliške Cerkve, ki beguncem nudi nujno pomoč in podporo, ter spodbuja splošno kulturo sprejemanja pribežnikov.

V Libiji spopadi za Brego; v Evropi Gadafijev odposlanec

V Libiji se nadaljujejo spopadi med silami Moamerja Gadafija in uporniki. Siloviti boji potekajo predvsem pri strateško pomembnem mestu Brega, Gadafijeve sile še naprej napadajo tudi Misrato. V Grčiji se je medtem mudil Gadafijev posebni odposlanec, Italija pa je kot edinega legitimnega predstavnika Libije priznala uporniški nacionalni svet.

Že v nedeljo so najbolj srditi boji potekali za mesto Brega. Potem ko se je upornikom uspelo približati mestu, so jih Gadafijeve sile potisnile nazaj, iz okolice mesta pa je bilo slišati eksplozije. V ponedeljek so se uporniki znova uspeli prebiti do predmestij Brege, po nekaterih navedbah naj bi tudi že ponovno zavzeli pomembne dele mesta.

V Bengazi je medtem prispela turška humanitarna ladja z okoli 250 ranjenci iz Misrate, edinega mesta na zahodu Libije, ki je pod nadzorom upornikov, a ga oblegajo Gadafijeve sile. Mnogi na ladji so težko ranjeni in poročajo, da Gadafijeve sile s tanki in ostrostrelci v tem mestu izvajajo pravi pokol ter da na ulicah vlada "pekel".

Vodja libijskega nacionalnega sveta Mustafa Abdul Džalil je v pogovoru za italijansko televizijo RAI 2 zvezo Nato pozval, naj upornikom pomaga pri oboroževanju. Kot je dejal, obstajata samo dve poti - ali jim Nato pomaga, da se rešijo ostrostrelcev, ali pa jim pošlje orožje, da bodo to lahko storili sami.

Da bi sam razmislil o oboroževanju upornikov, pa je v pogovoru za ameriško televizijo ABC izjavil nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton. Obenem je priznal, da bi morda pred tem potreboval še malce več informacij, ter opozoril, da govori v lastnem imenu in ne predlaga administraciji Baracka Obame, kaj naj dela. Obama takšne odločitve še ni sprejel, mnenja o tem pa so v ZDA deljena.

ZDA so sicer v ponedeljek še sodelovale v zavezniških zračnih napadih na cilje v Libiji, čeprav so pred dnevi napovedale, da bodo svoja bojna letala in rakete tomahawk iz operacije, ki je sedaj v rokah Nata, umaknile že ta konec tedna. Kot so pojasnili v Pentagonu, so se tako odločili na prošnjo Nata spričo nedavnega slabega vremena v Libiji.

Libijski voditelj Gadafi pa je medtem v Atene napotil svojega posebnega odposlanca, namestnika zunanjega ministra Abdelatija Labidija. Ta se je v nedeljo sestal z vodjo grške diplomacije Dimitrisom Drucasom, ki je po pogovorih z dejal, da si libijski režim očitno prizadeva najti rešitev. Iz Aten je Labidi v ponedeljek odpotoval še v Turčijo, pričakujejo pa ga tudi na Malti. To je vzpodbudilo ugibanja o morebitnem posredovanju Grčije ali Turčije med Gadafijem na eni in libijskim nacionalnim svetom na drugi strani. Po drugi strani pa je Italija storila korak v drugo smer, ko je v ponedeljek nacionalni svet priznala kot "edinega legitimnega sogovornika" v Libiji.

Svet, Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...