Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Dvojezični napis v Drveši vasi (foto: Matjaž Merljak)
Dvojezični napis v Drveši vasi

Minister dr. Žekš zadovoljen z razpletom pogajanj

| 27.04.2011, 19:17 Matjaž Merljak

Na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu pozdravljamo torkov dogovor med predstavniki treh krovnih organizacij koroških Slovencev in predstavniki koroških ter avstrijskih oblasti glede dvojezičnih krajevnih napisov in glede paketa ukrepov za izboljšanje stanja in delovanja slovenske manjšine na Koroškem.

»Ta dogovor je kompromis med željami obeh strani in kot vsak dober kompromis ne zadovoljuje nobene strani. Zato tudi mi nismo popolnoma zadovoljni z dogovorom«, je ob sklenitvi dejal minister Žekš in nadaljeval, »prepričani pa smo, da bo ta delna rešitev bistveno prispevala k izboljšanju položaja slovenske manjšine v Avstriji in k izboljšanju klime, kar bo omogočilo reševanje drugih problemov in uveljavljanje ostalih obveznosti iz Avstrijske državne pogodbe«. Nekoliko nenavadno se nam zdi, da nameravajo na Koroškem dosežen dogovor preveriti še na terenu (s povpraševanjem), vendar smo prepričani, da to ne bo preprečilo doseženega dogovora, saj verjamemo, da si večina prebivalcev na Koroškem, ne glede na to kateremu narodu pripadajo, želi rešitve.

»Ob tem je treba poudariti, da je do tega sporazuma prišlo predvsem zaradi enotnega nastopa vseh treh krovnih organizacij koroških Slovencev, ki so ob vsej svoji različnosti uspele uskladiti svoja stališča do ključnih problemov in v pogajanjih enotno nastopati«, je rekel minister in poudaril, da zasluge za dogovor gredo vsem trem krovnim organizacijam, »tako tistim, ki so v preteklosti z dogovarjanjem z nemško govorečimi in s skupnimi akcijami prispevali k izboljšanju medsebojnih odnosov, kot tistim, ki so z jasno postavljenimi zahtevami in sodnimi postopki energično poudarjali neizpolnjevanje člena 7. Avstrijske državne pogodbe«.

Več ...

Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...