Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

V prestolnici bo zaživela ljudska kuhinja

Cerkev na Slovenskem | 16.04.2011, 14:09 Petra Stopar

Predstavnike Karitas v Ljubljani je k prizadevanjem za odprtje ljudske kuhinje spodbudila pozitivna izkušnja mariborske nadškofijske Karitas, ki je podobno kuhinjo odprla lani in danes dnevno ponudi 70 toplih obrokov. Kuhinja v prestolnici bi obiskovalcem omogočala primerno dostojanstvo in ne bi bila namenjena samo brezdomcem, ampak tudi starejšim in drugim socialno ogroženim skupinam prebivalstva.

Sodelavci Slovenske Karitas in Škofijske Karitas Ljubljana iščejo ciljne skupine potencialnih uporabnikov njihove oblike pomoči. Predvidevajo, da bo velik del izhajal iz drugi socialnih programov Karitas, pri katerih se bo potreba po tovrstni pomoči pokazala individualno. V Karitas želijo združiti in povezati obstoječe lokacije, ki že pomagajo brezdomcem, še posebej tiste, ki delujejo v okviru redovnih skupnosti frančiškanov. Povezali se bodo tudi s sorodnimi organizacijami kot so društva upokojencev in Rdeči križ Slovenije. Računajo, da bi tovrstna kuhinja lahko ponudila med 400 in 500 toplih obrokov na dan. Obroke bo predvidoma zagotavljal Dom Janeza Krstnika v Trnovem.

V zimskem času bi lokacija poleg tople hrane nudila tudi toplo zavetje in možnost druženja. „In smo poskušali preko frančiškanov na Tromostovju in mestom Ljubljana že v zgodnji jeseni ta projekt začeti. Sedaj se stvari nekoliko komplicirajo, so nekoliko v počivanju, pa vendar upanje ostaja, da bomo v jeseni prišli do ljudske kuhinje,“ opisuje generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic.

Karitas se poteguje za prostore z dostopom v pritličju in v centru mesta. Mestna občina je do zdaj ponudila tri lokacije. Ena od njih se je zdela Karitas zdela ustrezna, vendar jo je MOL med pogajanji umaknila. Dogovori so tako obstali na mrtvi točki, a Jerebic je optimist: „Gremo naprej, ne nazaj! In upamo, da bomo – če ne s pomočjo MOL, ki bi frančiškanom samo vrnila prostor, ki jim ga dolguje – pa mi imeli toliko energije, da bomo do ljudske kuhinje prišli, ker to je potreba, ne gre za kaprico!“

Zato na župana Zorana Jankovića in občino javno naslavljajo prošnjo, da se proces pospeši in tudi čim prej sklene v korist ljudi v stiski. Pobudniki javne kuhinje pri financiranju pričakujejo tudi podporo države, saj kot pravijo, to ni le splošna dobrodelnost, ampak dodatna in nujno potrebna socialno-varstvena storitev. In na Slovenski Karitas so prepričani, da smo kot socialna država na tovrstne potrebe „dolžni odgovarjati“.

Slovenska Karitas bo po predvidenem odprtju kuhinje za zadnje četrtletje letošnjega leta z donatorskimi sredstvi zagotovila zaposlitev osebe, obenem pa tudi skupino prostovoljcev s primernimi sposobnostmi in čutom za tovrstno sodelovanje. V drugi fazi bodo javna sredstva pridobivali na razpisih MOL in pristojnih ministrstev.

Sredstva za vzpostavitev kuhinje je pred časom podaril tudi Lions klub Bled, ki je v sodelovanju z več soorganizatorji pred časom izvedel dobrodelno prireditev Lions Ski Open 2011, v sklopu katere se je zbralo več kot 40.000 evrov.

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...