Boštjan SmoleBoštjan Smole

Do varnosti in zdravja pri delu imamo pravico

Slovenija | 28.04.2011, 12:38 Tanja Dominko

Danes je svetovni dan zdravja pri delu. Zveza društev varnostnih inženirjev Slovenije ob tem poudarja, da je zdravo in varno delovno mesto človekova pravica, dolžnost podjetja pa je, da jo zagotovi.

„Osnovna dolžnost delodajalcev je, da poskrbijo za varno in zdravo delovno mesto. Varnost in zdravje pri delu nista nagrada ali dodatek, ampak osnovni element dostojnega dela,“ je opozoril predsednik Zveze društev varnostnih inženirjev Slovenije Janez Fabijan.

Očitno pa je varnost na marsikaterem delovnem mestu še vedno precej vprašljiva. V letu 2009 je Slovenija uradno zabeležila 25 smrtnih žrtev zaradi delovnih nezgod. V lanskem letu je inšpektorat za delo raziskal 22 nezgod pri delu, ki so se končale s smrtjo. Lažjih nezgod pa je veliko. Lani so delodajalci prijavili več kot 12 tisoč nezgod na delovnem mestu. Med vodilnimi vzroki so padec z višine, stisnjenje, stik z elektriko, padec predmeta na delavca. Še vedno se pogosto dogajajo zaradi hitrega, površnega in nezanesljivega dela. Do tega verjetno ne bi prihajalo v tako veliki meri, če delavci ne bi bili prisiljeni delati hitreje, kot zmorejo, verjetno pa je med razlogi za nepazljivost tudi utrujenost zaradi prekomernega dela in prehitrega tempa.

Škodo zaradi neprimerne varnosti utrpijo tudi podjetja sama. Janez Fabijan je tako povedal, da škoda na državni ravni znaša od 1,8 do 2,5 odstotka BDP-ja, oz. „od 525 do 875 milijonov evrov na leto“. Po podatkih inšpektorata za delo, ki veljajo za leto 2010, je ta odstotek še višji, in sicer znaša 3,4 odstotka BDP.

Vse več depresij

V zadnjih letih pa je vse več tudi ljudi, ki zbolijo zaradi psihosomatskih težav, ki so posledica zaostrovanja razmer na delovnem mestu. Po besedah predstojnice kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa v Ljubljani Metode Dodič Fikfak so posledice so precej velike. „Predvsem opažamo v zadnjem času težje depresije, ki trajajo dlje kot v prejšnjih letih.“ Po njenih besedah se je povečalo tudi število samomorov.

Kako je sicer po svetu? Vsako leto umre zaradi delovne nezgode ali z delom povezanih bolezni več kot dva milijona delavcev, kar pomeni en delavec vsake štiri minute. Vsako leto se pri opravljanju dela poškoduje 270 milijonov delavcev, zaradi nezdravega delovnega okolja pa vsako leto zboli 160 milijonov delavcev po vsem svetu.

Slovenija, Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...