Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Brezigarjeva: delo državnih tožilcev dobro, zakon bo slab

Slovenija | 20.04.2011, 16:11 Marta Jerebič

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju izročila letno poročilo o tožilskem delu v letu 2010. Omenila je kadrovsko pomanjkanje v tožilskih vrstah, sicer pa se ji zdi nov zakon o državnem tožilstvu slab, ker birokratizira delo in ima nejasne določbe. To je njeno zadnje delovno poročilo na tem položaju, saj se njen mandat izteče v začetku maja.

V letu 2010 je bilo delo tožilcev uspešno

V poročilu dela tožilstva v preteklem letu je generalna državna tožilka Barbara Brezigar povedala, da so državni tožilci delo opravili dobro in da ni bilo zaostankov. Obseg dela je porasel za 16 odstotkov, pri čemer pa število tožilcev ostaja enako, in to kljub predlogom za nove razpise. Največ priliva dela ima skupina za pregon organiziranega kriminala. V zadnjih dveh letih je število takšnih zadev naraslo za 348 odstotkov.

Brezigarjeva je pojasnila, da je "tožilstvo v toliko dobri kondiciji, kot je lahko". Vsi tožilci se trudijo, da bi delo dobro opravljali. Težava pa je po njenem prepričanju v premajhnem številu tožilcev. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar sicer delo tožilcev na področju preganjanja gospodarskega kriminala ocenjuje kot uspešno. Gantar je dejal, da je povečanje števila vloženih obtožnic pri gospodarskem kriminalu znamenje, da bo prišlo do razpleta pri nekaterih nepravilnih početjih v slovenskem gospodarstvu. Brezigarjevi se je zahvalil za opravljeno delo ter ji zaželel vse dobro na nadaljnji poti.

Novi zakon o tožilstvu je slab

Dala je tudi nekaj kritičnih pripomb na tožilsko reformo, ki je na dnevnem redu že v tem tednu. Največje pomanjkljivosti zakona so po njenem mnenju prevelika birokratizacija tožilstva, nepotrebno spreminjanje pristojnosti oddelka skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala, zmanjševanje pristojnosti generalnega državnega tožilca in vodij tožilstev. "Ko se na tako občutljivem področju spreminja zakonodaja, kar je včasih tudi potrebno, je treba k spremembi pristopiti po tehtnem premisleku in poslušati stroko" je sklenila Brezigarjeva. Na kritiko se je že odzval pravosodni minister Aleš Zalar, ki je zapisal, da se bo na podlagi tega zakona povečalo število tožilcev v okviru novega specializiranega tožilstva za pregon zahtevnih oblik gospodarskega in organiziranega kriminala s šest na enaindvajset. Pravosodno ministrstvo pričakuje, da bo celotni paket t.i. protitajkunske zakonodaje dobil široko politično podporo v državnem zboru.

Brezigarjevi se mandat izteče 4. maja, poslanci pa bodo o kandidatu za njenega naslednika Zvonku Fišerju razpravljali po prvomajskih praznikih.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...