Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Brezigarjeva: delo državnih tožilcev dobro, zakon bo slab

Slovenija | 20.04.2011, 16:11 Marta Jerebič

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju izročila letno poročilo o tožilskem delu v letu 2010. Omenila je kadrovsko pomanjkanje v tožilskih vrstah, sicer pa se ji zdi nov zakon o državnem tožilstvu slab, ker birokratizira delo in ima nejasne določbe. To je njeno zadnje delovno poročilo na tem položaju, saj se njen mandat izteče v začetku maja.

V letu 2010 je bilo delo tožilcev uspešno

V poročilu dela tožilstva v preteklem letu je generalna državna tožilka Barbara Brezigar povedala, da so državni tožilci delo opravili dobro in da ni bilo zaostankov. Obseg dela je porasel za 16 odstotkov, pri čemer pa število tožilcev ostaja enako, in to kljub predlogom za nove razpise. Največ priliva dela ima skupina za pregon organiziranega kriminala. V zadnjih dveh letih je število takšnih zadev naraslo za 348 odstotkov.

Brezigarjeva je pojasnila, da je "tožilstvo v toliko dobri kondiciji, kot je lahko". Vsi tožilci se trudijo, da bi delo dobro opravljali. Težava pa je po njenem prepričanju v premajhnem številu tožilcev. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar sicer delo tožilcev na področju preganjanja gospodarskega kriminala ocenjuje kot uspešno. Gantar je dejal, da je povečanje števila vloženih obtožnic pri gospodarskem kriminalu znamenje, da bo prišlo do razpleta pri nekaterih nepravilnih početjih v slovenskem gospodarstvu. Brezigarjevi se je zahvalil za opravljeno delo ter ji zaželel vse dobro na nadaljnji poti.

Novi zakon o tožilstvu je slab

Dala je tudi nekaj kritičnih pripomb na tožilsko reformo, ki je na dnevnem redu že v tem tednu. Največje pomanjkljivosti zakona so po njenem mnenju prevelika birokratizacija tožilstva, nepotrebno spreminjanje pristojnosti oddelka skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala, zmanjševanje pristojnosti generalnega državnega tožilca in vodij tožilstev. "Ko se na tako občutljivem področju spreminja zakonodaja, kar je včasih tudi potrebno, je treba k spremembi pristopiti po tehtnem premisleku in poslušati stroko" je sklenila Brezigarjeva. Na kritiko se je že odzval pravosodni minister Aleš Zalar, ki je zapisal, da se bo na podlagi tega zakona povečalo število tožilcev v okviru novega specializiranega tožilstva za pregon zahtevnih oblik gospodarskega in organiziranega kriminala s šest na enaindvajset. Pravosodno ministrstvo pričakuje, da bo celotni paket t.i. protitajkunske zakonodaje dobil široko politično podporo v državnem zboru.

Brezigarjevi se mandat izteče 4. maja, poslanci pa bodo o kandidatu za njenega naslednika Zvonku Fišerju razpravljali po prvomajskih praznikih.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...