Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Janez Kompare (foto: Izidor Šček)
Janez Kompare

Iz smrti v življenje!

Slovenija | 16.04.2011, 09:12

Današnja sobota je dan priprave pred jutrišnjo cvetno nedeljo in hkrati tudi zadnji dan letošnjega 6. radijskega misijona. Radijci želimo, da bi bila današnja soboto tudi dan zahvale za vse prejete milosti v času letošnjega radijskega misijona, ki ga bomo sklenili s popoldansko slovesno sveto mašo v Doljnem Logatcu.

2. MISIJONSKI NAGOVOR

V drugem današanjem misijonskem nagovoru smo slišali, da kristjani verujemo v vstajenje mesa in v večno življenje. Vera v vstajenje mesa pomeni vero v to, da ne bo živela samo naša duša, ampak da bo poveličana celotna človeška oseba (s telesom in dušo). Krščanstvo je najbolj materializirana vera: Bog namreč postane človek. Kakor je Kristus resnično vstal, tako bodo pravični po smrti za večno živeli z vstalim Kristusom.
Izraz meso označuje človeka v njegovem stanju slabotnosti, krhkosti, umrljivosti in grešnosti. Sveto pismo pravi, da zaklad vere nosimo v lončenih (krhkih) posodah. Človeška narava (meso) pa bo prenovljena. Zato nam bo dal Gospod novo (duhovno) naravo. Po smrti ne bo obstajalo le življenje neumrljive duše, ampak bodo življenje prejelea tudi naša umrljiva telesa.

Janez Kompare je spregovoril tudi o reinkarnaciji. Gre za željo, da bi še enkrat živeli in da bi življenje vedno znova "popravljali". "Kaj je v človeku, da hoče vedno znova začenjati?", se je vprašal Kompare. Čudno je, da lahko ljudje verujejo v 10 inkarnacij, a v eno ne morejo...

Kristjani verujemo tudi v večno življenje. Cerkev nas tako uči, da bi se na smrt in na prehod v večno življenje pripravili. S smrtjo se namreč konča življenje kot čas za sprejem / odklonitev božje milosti.

Trditve svetega pisma in nauk Cerkve o nebesih, vicah in peklu so poziv k odgovornosti in obenem nujen klic k spreobrnjenju. Janez Kompare je povedal tudi, kako si Cerkev predstavlja nebesa, vice in pekel. Prisluhnite posnetku pogovora.

Dodatno gradivo za razmišljanje: rim 6,3-11 in apd 2.

1. MISIJONSKI NAGOVOR

Janez Kompare je svoj prvi misijonski pogovor današnjega dne (pod naslovom Iz smrti v življenje) povezal s štirimi vprašanji:

- Kaj je krščanstvo?
- Od kod zlo in smrt?
- Kaj je vesela novica?
- Kako je apostol Peter na binkoštni dan oznanil to veselo novico?

Kaj je krščanstvo? Ni relegija, čeprav mnogi mislijo tako. Prav tako krščanstvo ni filozofija, modrovanje in tudi ne moralizem. Krščanstvo je vesela novica, ki izhaja iz zgodovinskega dogodka. Ta skozi čas prihaja k nam in se ponovno udejanja  v veselem oznanilu. Gospod sam prihaja med nas, nas nagovarja in oznanja, da prihaja k ranjenemu človeku Nekdo, ki ga rešil smrti in zapuščenosti.

To je novica, ki se nas dotika tudi danes in nam lahko spremeni življenje. Misijonar je to ponazoril z antično bitko na Maratonskem polju med Grki in Perzijci.

Perzijci so napadli Atence, ki so šli naproti desetkrat večji vojski. Perzijsko vojsko so sestavljali najemniški vojaki, ki so se borili za tujega gospodarja in niso bili pretirano motivirani. Na drugi strani je bila grška vojska, ki so jo sestavljali domači vojaki. Ti so branili domove, žene, starce, tako da so se borili kot levi. V Atenah so bili vsi v obroču smrti: "Kaj če Perzijci zmagajo? Starce bodo poklali, žene posili, otroke odpeljali v sužnost..."

To je to stanje neodrešenosti človeka. Strah, ukočenost, obroč smrti, ki ga poznamo vsi, od Adama in Eve do današnjega človeka.

A Atenci so se borili kot levi in so zmagali. Po zmagi je vojak Feldipij z VESELO NOVICO o zmagi pretekel 42 kilometrov od bojnega Maratonskega polja do Aten. Odprli so mu vrata, kurir je zaklical "Zmagali smo!", padel na tla in umrl. NOVICA je spremenila razpoloženje. Iz stiske, tegobe, ukočenosti, smrti v VESELJE, ZMAGO, ŽIVLJENJE.

To je ta vesela novica: tisti trenutek, ko sem nemočen, ko sem v smrtnem strahu, prihaja Nekdo in mi sporoči: "svoboden si, rešen si!"

Jezus Kristus je naše ječe že odprl. A ljudje smo svobodni in lahko sprejmemo to novico ali pa ne. Lahko stopimo iz ječe ali pa v njej ostanemo.

Po prvem misijonskem pogovoru
Po prvem misijonskem pogovoru © ARO

 

DANES ZAKLJUČEK RADIJSKEGA MISIJONA

Vabimo vas, da se nam vsi, ki morete, pridružite. Ob 17.00 h bomo pripravili molitveno uro, ki ji bo ob 18.00 h sledila zahvalna sveta maša, ki jo bo daroval nadškof Alojz Uran. Seveda bomo slovesnost - od 17.00 h naprej - neposredno prenašali, zato vabljeni k sodelovanju tudi ob sprejemnikih.

Pred cerkvijo v Doljnem Logatcu
Pred cerkvijo v Doljnem Logatcu © Izidor Šček

Molitvena ura
Molitvena ura © Izidor Šček

Somaševanje je vodil nadškof Uran
Somaševanje je vodil nadškof Uran © Izidor Šček

V polni cerkvi ni manjkalo otrok
V polni cerkvi ni manjkalo otrok © Izidor Šček

Za vesoljno Cerkev pa je današnji dan tudi dan zahvale za življenje papeža Benedikta XVI, saj obhaja svoj 84. rojstni dan. Podprimo njegovo petrinsko službo s svojo molitvijo.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Radijski misijon
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...