Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Cerkev v dialogu z nevernimi

Cerkev po svetu | 29.03.2011, 10:35 Petra Stopar

Cerkev začenja poseben projekt dialoga z nevernimi. Dogodek je konec tedna potekal v Parizu, sledila pa bosta Tirana in Firence ter zatem številna druga mesta po svetu. Gre za odgovor na povabilo papeža Benedikta XVI., ki je večkrat poudaril pomen dialoga s sodobnim svetom in njegovo kulturo.

Dogodek v Parizu se je dotaknil različnih vprašanj s področja kulture, znanosti, prava, umetnosti in duhovnosti. Slovesno pa so ga sklenili mladi na trgu pred cerkvijo Notre Dame. Zbranim je svoje sporočilo poslal tudi papež Benedikt XVI., ki je poudaril, da se religije ne smejo bati odprte in prave laičnosti, ki vsakomur dopušča svobodno izbiro verovanja. Zdaj pa bi želeli ta področja še bolj poglobiti, je dejal predsednik papeškega sveta za kulturo Gianfranco Ravasi, ki je tudi vodja omenjenega projekta. Zato so se odločili, da bodo začeli v Tirani. Albanija je bila namreč edina država, ki je imela ateizem zapisan v ustavi. „Prav zato bo osrednja tema tamkajšnjega srečanja odnos med družbi in duhovnostjo ter verska brezbrižnost“, je dejal kardinal Ravasi. Kot sad tega dogodka je omenil, da je eden izmed najpomembnejših in neverujočih filozofov iz Francije izrazil željo, da bi skupaj napisala besedilo o Janezovem evangeliju.

Iskati tisto, kar nas združuje

Italijanski novinar Nedo Pozzi, ki je v Gibanju Fokolarov odgovoren za dialog s sodobno kulturo, pa je med obiskom v Sloveniji na vprašanje, kako preseči polarizacijo v naši družbi na naše in vaše, odgovoril takole:

„Kako torej preseči delitev na mi in vi v naši družbi? Večkrat se mi je namreč zgodilo, da sem moral posneti kakšen intervju ali pa sem bil sam povabljen v laična okolja, z osebami, za katere vem, da so prav v nasprotju z mojimi idejami. Moj edini način ravnanja v takšnih okoliščinah je ta, da poskušam v tem, kar vem, da je njihovo prepričanje, njihova misel, njihovi predlogi in smernice, iskati tisto, kar je blizu mojim idealom in ciljati na tisto. Videl sem, da to zelo dobro deluje. Moj kolega je namreč na ta način takoj razorožen.“ Pozzi je še prepričan, da je treba iskati tisto, kar nas združuje in se izogibati tistemu, kar nas ločuje.

Naj povemo tudi to, da bodo dogodku v Tirani sledile še Firence in zatem Barcelona, Stockholm, Valencia, Quebec, Praga in Milano.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...