Marko ZupanMarko Zupan

Dajanja in prejemanja smo spremenili v jemanje!

| 16.02.2011, 09:53

V februarski oddaji „Za življenje, za danes in jutri“, ki jo drugo soboto v mesecu oblikujemo s psihoterapevtom Bogdanom Žoržem, smo se v pogovoru dlje časa zaustavili pri izbiri poklicne poti. Pogovor je bil ravno v soboto, v dnevu Informativnega dne. V nadaljevanju sta več vprašanj zastavila starša dvomesečnega dojenčka in vprašala, če otroka v tej starosti že lahko razvadimo. Zanimivo pa je bilo tudi razmišljanje g. Žorža o vzgoji otrok za solidarnost.

Če otrok kaj ponudi, ne odklonimo!

Smo v letu krščanske solidarnosti in ker smo se s psihoterapevtom g. Žoržem pogovarjali v prostorih župnijske Karitas Vipava, smo pogovor začeli z razmišljanjem o vzgoji otrok za solidarnost. V otroku je solidarnost položena že v zibelko. Pomislite, že nekaj mesečni otrok želi marsikaj deliti. Med hranjenjem ponudi žličko še drugemu, zelo rad pokaže igračo ali če zanj kaj zanimivega odkrije. Najbolj zgovoren primer, kako počasi ugaša iskrena iskra dobrodelnosti, ki je v otroku že od rojstva, je na primer, ko otrok ponudi bonbon in ga v dobri veri, da bo le-ta njemu prinesel večje sladkosti, zavrnemo. To ni dobro sporočilo solidarnosti, dano najmlajšim. Sprejmimo, če nam je ponujeno. Kako otroke vzgajati za solidarnost in dobrodelnost je na sploh priljubljena vsebina iz strokovnega delovanja psihoterapevta Bogdana Žorža. Poslušajte podrobnosti v posnetku pogovora.

Pri otrocih so stvari enostavne, odrasli jih velikokrat zapletamo

V pogovoru z g. Žoržem smo razmišljali tudi o izgubljanju vrednote dajanja. V današnji družbi žal pogosto nadomestimo načelo dajanja in sprejemanja, ki je zelo osrečujoče, z jemanjem. Jemanje ni nikoli osrečujoče. Za hip lahko prinese zadoščenje, vendar je kratkotrajno. G. Žorž je poudaril na prepogosto uporabo besede pravica. Pojem otrokova pravica na področjih dobrodelnosti in solidarnosti pogosto izniči dragocenost dajanja in prejemanja. Ko otroku dopovemo, kaj je njegova pravica, pri njem ne bo razloga za hvaležnost, tudi ne za veselje. Otrok bo imel dobljeno za svojo pravico, da mu nekaj preprosto pripada, vse se osredotoči na jemanje. Zato je treba biti previden z pojmom pravice. Otrokova pravica je svetinja, s katero pa ne gre „razmetavati“, ampak ravnati previdno in takrat, ko je to res potrebno.

Dvomesečni otrok je lahko razvajen

Vas ta trditev preseneča? Pa drži. Ne podcenjujmo dojenčkov in obenem ne zamenjujmo njegovih pravih potreb z jokom brez razloga. V prvih tednih in mesecih njegovega življenja ga razvadimo, če mu ne dopustimo, da začuti svoje potrebe. Huda oblika razvade je, da na primer otroka hranimo po uri. Dopustimo otroku, da sporoči potrebo po lakoti. Ni nujno z jokom. Potrebo po lakoti, bližini in podobno lahko pokaže tudi z nemirom. Otroka je treba opazovati in ob tem se hitro naučimo prepoznati njegova sporočila. Priporočamo poslušanje posnetka pogovora, v katerem boste slišali vsa pojasnila psihoterapevta Bogdana Žorža. V oddaji boste slišali tudi, kako je pomembno, da ob rojstvu otrok-a, zakonca oziroma partnerja ne pozabita na svoj odnos. Razumljivo je in edino prav, da otrok bogati zvezo in jo osmišlja, vendar je za otroka in oba partnerja pomembno ohranjanje tudi njunega odnosa, ki otroku med drugim daje varnost.

Marca bo, drugo soboto v mesecu 12. 3, že v postnem času, psihoterapevt Bogdan Žorž z nami v živo v etru. Povabljeni k sodelovanju z vprašanji, ki nam jih lahko že pred oddajo sporočite na naslov za.zivljenje@ognjisce.si. Hvala in veliko veselja z vzgojo ob odraščanju in razvoju vaših sončkov.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...