Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Le petina Slovencev pozna evropsko številko za klic v sili 112

Slovenija | 11.02.2011, 15:50

Le četrtina Evropejcev in petina Slovencev pozna evropsko telefonsko številko za klic v sili 112, kaže javnomnenjska raziskava Eurobarometer, objavljena v Bruslju. Evropska komisija zato poziva k okrepitvi prizadevanj za seznanjanje ljudi s to številko, na katero je mogoče kjer koli v Evropski uniji poklicati policijo, gasilce ali prvo pomoč.

11. februar je bil sicer zaradi simbolnosti datuma (11. 2.) imenovan za dan te enotne evropske številke za klic v sili, ki je brezplačno dostopna s stacionarnih in mobilnih telefonov v vseh državah članicah Evropske unije.

Številka 112 je bila uvedena leta 1991 kot dopolnilo nacionalnim številkam za klic v sili. Od leta 1998 morajo članice zagotavljati brezplačne klice na številko 112 z vseh stacionarnih in mobilnih telefonov.

Od leta 2003 pa morajo operaterji reševalnim službam zagotavljati tudi podatke o kraju klica. Novi predpisi, ki jih morajo države članice v svoje zakonodaje prenesti do 25. maja, pa določajo, da je treba izboljšati točnost in zanesljivost podatkov o lokaciji klicatelja.

Eurobarometrova raziskava kaže, da samo v petih članicah unije - na Češkem, Finskem, Poljskem, Slovaškem in v Luksemburgu - večina državljanov pozna to evropsko številko. V Grčiji, Italiji in Veliki Britaniji pa to številko pozna manj kot deset odstotkov državljanov.

V Sloveniji je številko 112 kot enotno evropsko številko za klic v sili prepoznalo 22 odstotkov udeležencev javnomnenjske raziskave.

Evropska komisija opozarja, da je bil v zadnjih letih napredek pri zagotavljanju prepoznavnosti te številke zelo slab: z 22 odstotkov leta 2008 se je stopnja dvignila na 26 odstotkov leta 2011. Najbolj se je prepoznavnost izboljšala v Avstriji, na Finskem in Nizozemskem.

Komisija je v preteklosti sprožila sodne postopke proti 14 državam članicam zaradi pomanjkanja razpoložljivosti podatkov o lokaciji klicatelja. 13 postopkov je končanih, ker so države uvedle popravne ukrepe, še vedno pa traja postopek proti Italiji.

Trenutno pa komisija preučuje stanje v številnih državah članicah, v katerih se zdi, da se podatki o lokaciji klicatelja ne zagotavljajo vsem stacionarnim naročnikom oziroma uporabnikom mobilnih telefonskih storitev v času gostovanja v tujem omrežju.

Na Danskem, Finskem, Malti, Nizozemskem, Portugalskem, v Romuniji in na Švedskem je številka 112 tudi glavna nacionalna klicna številka za nujno pomoč. Številka 112 je dostopna tudi zunaj EU, na primer na Hrvaškem, Črni gori in Turčiji, uvedbo te številke pa načrtuje tudi Ukrajina.

Slovenija, Svet
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...