Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Aprila 2010 je Ljudsko kuhinjo odprla Nadškofijska Karitas Maribor (foto: Nadškofijska Karitas Maribor)
Aprila 2010 je Ljudsko kuhinjo odprla Nadškofijska Karitas Maribor

Karitas in frančiškani za Ljudsko kuhinjo v Ljubljani

Cerkev na Slovenskem | 16.02.2011, 09:25 Petra Stopar

Slovenska Karitas bo v središču Ljubljane na Prešernovem trgu še dva ponedeljka zapored postavila stojnico, na kateri bo delila brezplačen topel obrok hrane. V ozadju te dejavnosti je predvsem prizadevanje za ustanovitev Ljudske kuhinje, ki bi bila – tako kot je v Mariboru – tudi v prestolnici.

Generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic je vesel, da so z idejo o tem do Karitas prišli ustvarjalci ekipe za oddajo Dobro jutro na TV Slovenija. Sam sicer poudarja, da so sodelavci Karitas in frančiškani že pred 15 leti želeli odpreti Ljudsko kuhinjo, vendar ni bilo tehničnih pogojev. „Potreba pa je bila, da bi ljudem, ki jim po različnih koncih po Ljubljani 'talamo' sendviče, namesto tega dali dostojne tople obroke,“ se spominja Jerebic.

Ob stojnici je zanimivo opazovati, kdo vse pristopi in si zaželi tople malice, še opisuje generalni tajnik. „Od tiste boječnosti nekaterih starejših do sedaj že večje sproščenosti ravno te populacije starejših, ki gredo iz stanovanj, da bi nekje izkoristili svoj čas, in topli obrok jim zelo prav pride."

Osnovni problem, kako priti do Ljudske kuhinje, so prostori, poudarja Jerebic. „Gre za prostore, ki jih župan dolguje frančiškanom. Obljubljeno je bilo, da do teh zamenjav pride v roku pol leta in zdaj smo v tej fazi.“ Sicer pa na stojnici na Prešernovem trgu vsak ponedeljek v pol ure razdelijo več kot 70 obrokov, s čimer so zelo zadovoljni. „Vidimo, da topli obrok potrebujejo.“

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...