Rok MihevcRok Mihevc
Jerzy Buzek (foto: Wikipedia)
Jerzy Buzek

VIDEO: Predsednik EP Jerzy Buzek pri papežu

Cerkev po svetu | 28.02.2011, 14:15 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je danes v avdienco sprejel predsednika Evropskega parlamenta Jerzyja Buzeka, ki se je nato srečal še z vatikanskim državnim tajnikom in tajnikom za odnose z državami.

Pogovarjali so se o odnosih med katoliško Cerkvijo, evropskim parlamentom in drugimi evropskimi ustanovami ter prispevku, ki ga Cerkev lahko nudi Evropski uniji. Razpravljali so tudi o aktualnih zadevah, med drugim o spodbujanju verske svobode in zaščiti krščanskih manjšin po svetu. Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek se je nato srečal še z veleposlaniki 27-ih držav članic Evropske unije pri Svetem sedežu. V izjavi za medije pa je dejal: „Srečanje s papežem Benediktom XVI., ki je človek razuma in vere, je bilo zelo ganljivo. V teh težkih časih sta pomembna njegovo stališče in vpliv na celotno evropsko družbo. Prav tako je pomembno, da imamo sedaj v 17. členu lizbonske pogodbe zapisano, da je dialog med Evropsko unijo in verskimi predstavniki zelo pomemben za evropske državljane in našo prihodnost. S sogovorniki smo veliko govorili o dogodkih v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu. Upamo, da se bodo razvijali v smer demokracije in obrambe človekovih pravic. Razpravljali smo tudi o preganjanju kristjanov. Sveti sedež zelo pozorno spremlja odziv evropskega parlamenta in drugih evropskih ustanov glede obrambe pravic manjšin po vsem svetu, ne le v Evropi.“

V izjavi za poljski program Radia Vatikan pa je predsednik Evropskega parlamenta povedal, da so govorili tudi o bližajoči se beatifikaciji Janeza Pavla II. in se skupaj spomnili na govor, ki ga je papež Wojtyła imel v Evropskem parlamentu. Buzek je ob tej priložnosti Benedikta XVI. povabil v Evropski parlament.

 

Buzek je pred obiskom v pogovoru za italijansko katoliško agencijo SIR dejal, da bi morali politiki v Evropi prisluhniti temu, kar jim ima povedati človek vere in kulture, kakršen je Joseph Ratzinger. V času toliko sprememb v Evropi in svetu vsi potrebujemo smernice, je predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek dejal pred sprejemom pri papežu. Vzhod in Zahod se končno zraščata. V Evropi začenjamo znova dihati z obema kriloma pljuč, kot je v nagovoru leta 1988 v evropskem parlamentu v Strasbourgu zahteval Janez Pavel II.

Buzek se zaveda, da je morda ena najpomembnejših skrbi katoliške Cerkve v teh dneh preganjanje kristjanov na Bližnjem vzhodu. Ta skrb je skupna tudi evropskemu parlamentu, zato visoko predstavnico Evropske unije za zunanje zadeve Katherine Ashton spodbujajo, naj pokaže pot s konkretnimi ukrepi za obrambo verske svobode. Buzek je v zvezi s tem spregovoril o priseljevanju v Evropo, ki bo v prihodnjih letih še naraščalo, zato meni, da je glede tega problema treba najti skupni evropski odgovor. O družinah je dejal, da so srčika vse človeške družbe, ki jih je treba ščititi in zanje skrbeti. Mladim pa sporoča, naj zaupajo v dobro, ki ga lahko naredimo. Naj ne izgubijo upanja, da je to mogoče doseči.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...