Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Jerzy Buzek (foto: Wikipedia)
Jerzy Buzek

VIDEO: Predsednik EP Jerzy Buzek pri papežu

Cerkev po svetu | 28.02.2011, 14:15 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je danes v avdienco sprejel predsednika Evropskega parlamenta Jerzyja Buzeka, ki se je nato srečal še z vatikanskim državnim tajnikom in tajnikom za odnose z državami.

Pogovarjali so se o odnosih med katoliško Cerkvijo, evropskim parlamentom in drugimi evropskimi ustanovami ter prispevku, ki ga Cerkev lahko nudi Evropski uniji. Razpravljali so tudi o aktualnih zadevah, med drugim o spodbujanju verske svobode in zaščiti krščanskih manjšin po svetu. Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek se je nato srečal še z veleposlaniki 27-ih držav članic Evropske unije pri Svetem sedežu. V izjavi za medije pa je dejal: „Srečanje s papežem Benediktom XVI., ki je človek razuma in vere, je bilo zelo ganljivo. V teh težkih časih sta pomembna njegovo stališče in vpliv na celotno evropsko družbo. Prav tako je pomembno, da imamo sedaj v 17. členu lizbonske pogodbe zapisano, da je dialog med Evropsko unijo in verskimi predstavniki zelo pomemben za evropske državljane in našo prihodnost. S sogovorniki smo veliko govorili o dogodkih v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu. Upamo, da se bodo razvijali v smer demokracije in obrambe človekovih pravic. Razpravljali smo tudi o preganjanju kristjanov. Sveti sedež zelo pozorno spremlja odziv evropskega parlamenta in drugih evropskih ustanov glede obrambe pravic manjšin po vsem svetu, ne le v Evropi.“

V izjavi za poljski program Radia Vatikan pa je predsednik Evropskega parlamenta povedal, da so govorili tudi o bližajoči se beatifikaciji Janeza Pavla II. in se skupaj spomnili na govor, ki ga je papež Wojtyła imel v Evropskem parlamentu. Buzek je ob tej priložnosti Benedikta XVI. povabil v Evropski parlament.

 

Buzek je pred obiskom v pogovoru za italijansko katoliško agencijo SIR dejal, da bi morali politiki v Evropi prisluhniti temu, kar jim ima povedati človek vere in kulture, kakršen je Joseph Ratzinger. V času toliko sprememb v Evropi in svetu vsi potrebujemo smernice, je predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek dejal pred sprejemom pri papežu. Vzhod in Zahod se končno zraščata. V Evropi začenjamo znova dihati z obema kriloma pljuč, kot je v nagovoru leta 1988 v evropskem parlamentu v Strasbourgu zahteval Janez Pavel II.

Buzek se zaveda, da je morda ena najpomembnejših skrbi katoliške Cerkve v teh dneh preganjanje kristjanov na Bližnjem vzhodu. Ta skrb je skupna tudi evropskemu parlamentu, zato visoko predstavnico Evropske unije za zunanje zadeve Katherine Ashton spodbujajo, naj pokaže pot s konkretnimi ukrepi za obrambo verske svobode. Buzek je v zvezi s tem spregovoril o priseljevanju v Evropo, ki bo v prihodnjih letih še naraščalo, zato meni, da je glede tega problema treba najti skupni evropski odgovor. O družinah je dejal, da so srčika vse človeške družbe, ki jih je treba ščititi in zanje skrbeti. Mladim pa sporoča, naj zaupajo v dobro, ki ga lahko naredimo. Naj ne izgubijo upanja, da je to mogoče doseči.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.