Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO: 80 let Radia Vatikan

Papež in Sveti sedež | 12.02.2011, 00:02 Marta Jerebič

Radio Vatikan danes praznuje 80 let. Doslej je tako služil sedmim papežem. Vodstvo pa je zaupano jezuitom. Oddaja v skoraj 40 jezikih.

Z besedami izrečenimi v latinščini je papež Pij XI. pozdravil poslušalce po vsem svetu 12. februarja 1931, pred 80 leti. Po papeževem naročilu je izumitelj radia Italijan Guglielmo Marconi postavil radijsko postajo v Vatikanu. Za to pa je imel zelo pomemben razlog.

P. Federico Lombardi, direktor Radia Vatikan: „Govoriti neovirano preko meja v obdobju, ko se je širil totalitarizem: na vzhodu boljševizem, na obzorju je bil nacizem, fašizem in tako dalje - da je bilo mogoče neovirano govoriti z ljudmi po svetu, prav posebej s Cerkvami, ki so doživljale težave ali bile preganjane, je bilo življenjskega pomena.“

Od takrat dalje je lahko vatikanski radio širil svoj glas in papeževo sporočilo vsem ljudem po svetu.

To jim je omogočalo tudi to, da so pošiljali občutljiva sporočila celo ljudem v najbolj obupnih razmerah. Med 2. svetovno vojno je vatikanski radio vojnim ujetnikom prenesel od njihovih domačih 250 tisoč sporočil. To je storil tudi med vojno na Kosovu. Vatikan je tako pokazal solidarnost z žrtvami tega spora.

Radio je še vedno v veliko uteho ljudem, ki ne morejo svobodno živeti svoje vere.

P. Federico Lombardi: „Danes je veliko držav, na primer na Bližnjem vzhodu, kjer je prebivalstvo večinoma muslimansko, tam pa živijo tuji delavci, ki nimajo priložnosti iti k maši ali poslušati verskih sporočil. Vsak teden je prenos maše v angleščini, jeziku, ki ga lahko razumejo. To je velika pomoč.“

Vatikanski radio oddaja v 38 jezikih, med njimi tudi v najbolj eksotičnih, na primer v jeziku urdu, uradnem jeziku v Pakistanu in celo v somalščini. Tako lahko radijska postaja pokaže katoličanom tudi v najbolj odročnih območjih, da je papež z njimi.

P. Federico Lombardi: „Vatikanski radio je kraj, kjer veliko ljudi pripravlja vesti in obvestila v različnih jezikih, da dajo glas papežu in Cerkvi v današnjem svetu, za različne kulture ter iščejo najboljšo tehnologijo za širjenje tega sporočila.“

Ob praznovanju 80-letnice je papeški radio v vatikanskem muzeju pripravil razstavo in izdal knjigo o najpomembnejših zgodovinskih trenutkih ene najbolj poslušanih radijskih postaj na svetu.

INTERVJU Z UREDNIKOM SLOVENSKEGA PROGRAMA RADIA VATIKAN, P. IVANOM HERCEGOM

Radio Vatikan 12. februarja praznuje 80 let. Katere dogodke bi označili za največje mejnike v tem njegovem 80-letnem delovanju?

V tednu praznovanja Radia Vatikan je slovenski program predstavil kratko zgodovino Radia. Iz tega bom potegnil nekaj mejnikov.

Začetki segajo v 12. februar 1931, ko je papež Pij XI. odprl vatikansko radijsko postajo, ki jo je naredil Marconi, izumitelj radia in se je prvič preko radia slišal papežev glas.

Naslednji mejnik je smrt Pija XI., pogreb in konklave, na katerih je bil izvoljen za papeža Evgenio Pacelli, ki si je nadel ime Pij XII. Radio Vatikan je bil prvič vključen pri tako razvejanjem razširjanju dogodkov. Skoraj en mesec so se pri oddajanju trudili z visoko tehnično in profesionalno zavzetostjo. Višek pa je dosegel v prvem radijskem poročanju kronanja kakega papeža v devetih jezikih. To poročanje so dolgo imeli za največji radijski dogodek.

Gotovo je tudi potrebno omeniti službo obveščanja, ki jo je med drugo svetovno vojno ustanovil Pij XII. Od 1940 do 1946 je Radio oddajal obvestila družin pregnancev, izgubljenih vojakov ali zapornikov. Posredovali so milijon dvesto štirideset tisoč obvestil. To je enako dvanajst tisoč sto pet ur oddajanja.

Po končani vojni je Radio Vatikan povečal svoje oddajanje v dežele, ki so bile pod komunizmom. Leta 1947 so začeli oddajati programi v romunščini, češčini, za njimi pa leta 1948 v ruščini, slovenščini in letonščini. Da bi slovenci dobili svoj program na Radiu Vatikan, si je veliko prizadeval jezuit p. Anton Prešeren, asistent slovanskih provinc. Prvi odgovorni urednik slovenskega programa pa je bil jezuit p. Jakob Žibert. Leta 1950 ga je nadomestil škofijski duhovnik Anton Iskra, ki je pribežal v Rim. V svetem letu 1950 so bile oddaje na Radiu Vatikan že v 19 jezikih.

V začetku petdesetih let se je začelo tudi tehnično širjenje. Začeli so iskati primeren prostor zunaj Vatikana, kjer bi lahko namestili temu primeren oddajni center. Izbrali so področje, ki je pripadalo nemško-madžarskemu papeškemu kolegiju in je 18 kilometrov iz Rima. Na osnovi jasne pogodbe z italijansko državo je nastal oddajni center Sveta Marija v Galeriji. Zakon, ki so ga zglasovali v italijanskem parlamentu 1951 leta, dobesedno zagotavlja Svetemu sedežu možnost uresničiti radijsko oddajanje vsemu katoliškemu svetu. V samem središču velikega oddajnega centra je kip nadangela Gabrijela, njega, ki oznanja veselo novico. Pij XII. ga je 12. januarja 1951 razglasil za zavetnika telekomunikacij, torej tudi Radia Vatikan. Oddajni center je odprl osebno Pij XII. 27. oktobra 1957. Oddaje Radia Vatikan so lahko zaradi te nove pridobitve redno oddajali v 29 različnih jezikih.

Leta 1957 se začne oddajanje v italijanščini, tako imenovani Radio giornale (Radijski dnevnik) osredotočen na sprotno obveščanje o novostih v Vatikanu in v življenju Cerkve. Radijski dnevnik je osrednji del tipično novinarskega področja delovanja Radia Vatikan.

Pij XII. je umrl v prvih urah 8. oktobra 1958. Radio Vatikan je to takoj sporočil iz Castel Gandolfa in nato spremljal z radijskimi poročili neposredno pogreb in konklave, na katerih so postavili Angela Roncallija, ki si je nadel ime Janez XXIII., na vodstvo Cerkve.

II. vatikanski koncil nakazuje pomembno stran ne le v življenju Cerkve, ampak tudi pri tehničnem širjenju, povečanju osebja in profesionalnosti Radia Vatikan. Kar se je poznalo pri 368 oddajah na teden, ki so dosegle vsak del sveta v 30 jezikih.

S Pavlom VI. se začne obdobje velikih papeških potovanj. Nepozabni sta bili potovanji v Sveto deželo in v palačo Združenih narodov v New York. Tudi radio zapusti vatikanske meje in spremlja papeža, da bi vsemu svetu omogočil poslušanje njegovih besed miru in bratstva. Zaradi razvoja programov in povečanja uredniškega osebja, so postali prej dodeljeni prostori Radiu Vatikan premajhni. Leta 1970 so preselili sedež zunaj Vatikanskega obzidja, na začetku Via Conciliazione (Ulice sprave), nasproti Angelskega Gradu. Gre za zgradbo z imenom Palazzo Pio.

Leta 1971 je bil imenovan za odgovornega urednika slovenskih oddaj p. Pavel Leskovec, profesor in ekonom na Vzhodnem papeškem inštitutu, hkrati pa je bil še slabi dve leti odgovoren za ruske oddaje. Pater Leskovec je vodil slovensko uredništvo 24 let.

Leto 1978, je leto treh papežev. Po smrti Pavla VI. je bil na konklavah izvoljen Albino Luciani, ki si je izbral ime Janez Pavel I. Po kratkem papeževanju Janeza Pavla I. je, kardinal Karel Wojtyla, ki je prevzel ime Janez Pavel II. Ob njem je Radio Vatikan doživel razvoj, ki ga je temeljito spremenil. S 146 apostolskimi potovanji po Italiji in 104 po svetu je bila za Radio vedno bolj zahtevna naloga, da je zagotavljal razširjanje njegovega glasu.

Na pragu tretjega tisočletja je tehnološka revolucija je močno vstopila v ospredje tudi na Radiu Vatikan tako da je prešel bodisi pri pripravi programov bodisi pri oddajanju na digitalni sistem. S kanalom oneOfive Live, ki se je začel z izredno komunikacijsko izkušnjo velikega Jubileja 2000, se je začel nov način načrtovanja oddaj.

3. marca 2006 je Benedikt XVI. prišel obiskat svoj Radio in posvetil svojemu predhodniku popolnoma obnovljen studio. To je studio, v katerem je kardinal Wojtyla, preden je postal papež, posnel za poljski program več kot 20 intervjujev.

Pred kakšnimi izzivi je Radio Vatikan danes?

Radio Vatikan je, kot je bilo že večkrat v preteklosti rečeno, prednjačil bodisi tehnično bodisi vsebinsko. Tudi v današnjem času želi uresničiti Jezusovo naročilo: “Oznanjajte evangelij vsemu stvarstvu. Tako skuša ob klasičnem oddajanju preko radijskih valov, satelitov ter internetnega oddajanja biti z brati in sestrami, ki so vedno bolj vstopili v kultruo mobilnosti, tudi preko i-podov in i-fonov. Za ta namen ima Radio Vatikan svoj razvojni center. Kakor v zgodovini tako tudi sedaj pa so izzivi, ki so bolj kompleksni. Eden takšnih izzivov sta bili naprimer sinodi za Afriko in Bližnji vzhod, kar se je poznalo pri povečanju pisav in jezikov bodisi na spletnih straneh bodisi pri programih.

Pred kratkim je bilo napovedano, da bo pred beatifikacijo Janeza Pavla II. zacel delovati multimedijski portal vatikanskih novic. Kakšna bo vloga Radia Vatikan pri tem?

Kar mi je znano gre pri pripravi multimedijskega portala za medsebojno sodelovanje vatikanskih inštitucij, tudi Radia Vatikan. Je pa Radio Vatikan v četrtek 10. 2., na dan, ko smo v Vatikanskih muzejih imeli konferenco ob 80 letnici Radia in odprtju razstavnega prostora v predverju Vatikanskih muzejev, odprl za javnost na spletu tako imenovani Vatikan Tik, nekakšen koledar dogodkov povezanih s papežem in povezave na vse novice, ki se v različnih jezikih nanašajo na vsak določen dogodek.

Radio Vatikan je oddaje v jezikih vzhodne Evrope uvedel kot odgovor na komunizem. Mnoge mednarodne radijske postaje so po padcu komunisticnega režima v vzhodni Evropi zacele ukinjati oddaje v teh jezikih. Kakšno je stališče Radia Vatikan glede tega?

Res je, da je Radio Vatikan je uvedel oddaje v vzhodno evropskih jezikih, da bi se papežev glas in glas Cerkve nepopačeno slišal tudi v molčeči Cerkvi, vendar pa to ni bil samo politični odziv, kot pri nekaterih drugih radijskih postajah, ampak bolj zvestoba Jezusovemu naročilu oznanjati evangelij vsemu stvarstvu. Zato ostaja Radio Vatikan kljub padcu komunizma in nastanku katoliških radijskih postaj aktualen glas papeža in vesoljne Cerkve v deželah vzhodne Evrope še naprej.

Koliko poslušalcev ima Radio Vatikan?

Na Radiu Vatikan niso nikoli merili število poslušalcev, tako da bi težko s številkami odgovoril na to vprašanje. Lahko pa si v mislih predstavljate, da oddajamo v štiridesetih različnih jezikih preko naših oddajnikov, preko satelitov, internetnega radija in da ima v svojih programskih shemah naše oddaje več kot 1000 radijskih postaj po vsem svetu.

Mesto urednika slovenskih oddaj ste prevzeli lani. Kaj ste si zadali za prednostne naloge?

Prednostna naloga je ki sem jo vzel za svojo je, pravzaprav osnovna naloga v naših oddajah odseva poslanstvo Radia Vatikan, ki predstavlja papežev glas, podaja nauk Cerkve in poroča o njenem življenju. To pa vključuje tudi to, da življenje slovenske Cerkve, dobi svoj odmev tudi v življenju vesoljne Cerkve, kar praktično pomeni posredovati informacije in dogodke naše krajevne Cerkve naprej v središče informacij na Radiu Vatikan, kjer postanejo dostopne vsem ostalim uredništvom.

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.