Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Pri vas ostane ljubi Bog, Marija nam pa kaže pot

| 22.01.2011, 16:08

Folklorno društvo Lancova vas je drugo soboto v januarju pripravilo srečanje pevcev in godcev. Odlomke s prireditve je prinesla oddaja Pevci zapojte, godci zagod'te.

Sicer pa razlogov za obisk dolge vasi na Dravskem polju raziskovalcu in zbiralcu ljudske dediščine ne zmanjka. Lancova vas je namreč pravi raj za odkrivanje materialne in duhovne ljudske kulture. Tega so se že zgodaj zavedali tudi domačini in leta 1938 ustanovili skupino oračev – pustnih mask, ki se je naslednje leto prvič predstavila na pustnem karnevalu v Mariboru. V vasi poznajo orače, korante, Lucije in cigane, ki v pustnem času, od svečnice do pepelnice, pokažejo svoje čare.

Z namenom ohranjanja, oživljanja in predstavljanja kulturnega izročila domačega kraja in bližnje okolice so Lancovljani leta 1983 ustanovili Folklorno društvo Lancova vas. Vanj so povabili vse, ki so želeli plesati, peti in igrati. Tako so nastale skupina pevcev, pevk, muzikantov, korantov ter odrasla in otroška folklorna skupina. Društvo vsako leto sodeluje na srečanjih, ki jih pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Pohvali se lahko z večkratnimi nastopi na regijskih in državnih skladovih prireditvah. Izročilo svojega kraja pa so člani v letih delovanja predstavili tako v različnih krajih Slovenije kot tudi na gostovanjih izven naših meja.

Godca na trstenke in orglice
Godca na trstenke in orglice © Vesna Sever

Za strokovno delo izredno dejavnega društva od ustanovitve skrbita Nežka Lubej in Janko Jerenko. Oba sta bila tudi povod, da je društvo med leti 1991 in 1993 ob pomoči strokovnjakov: prof. Mirka Ramovša, dr. Marije Makarovič in dr. Aleša Gačnika raziskalo plesno izročilo, oblačilno kulturo in pustne like domačega kraja. Plod raziskovalnega dela vseh treh avtorjev je knjiga »Dediščina Lancove vasi in okolice«, ki je izšla leta 2003, ko je društvo praznovalo 20-letnico delovanja.

Tudi dediščini ljudske glasbe prizadevni Lancovljani vseskozi namenjajo posebno skrb. Prvi zapis ljudske glasbe iz Lancove vasi je iz leta 1979, veliko obsežnejši pa iz leta 1988, ko je v kraju za radio Slovenija snemala Jasna Vidakovič. Takrat je nastala tudi kaseta »Za haloškimi vrtami«. Drugi takšen izdelek pa je izšel leta 2007 - zgoščenka, ki ponuja 25 ljudskih pesmi in godčevskih viž iz Lancove vasi in bližnje okolice.

8. januarja so člani Folklornega društva Lancova vas, v domačem kraju pripravili večer ljudske glasbe. V različnih zasedbah, med katerimi se oglašajo diatonična harmonika, gosli, klarinet, kontrabas in še kakšno drugo glasbilo, so nastopili Muzikanti iz Lancove vasi. Pa tudi pevke in pevci, mlada godca na trstenke in orglice, pred mikrofon pa smo ujeli še »dušo« tamkajšnjega Folklornega društva, gospoda Janka Jerenka.

Pevke iz Lancove vasi
Pevke iz Lancove vasi © Vesna Sever

V goste so Lancovljani povabili še pevce in godce iz bližnje okolice; pevke Trstenke iz Podlehnika, pevke s Hajdine, pevce Folklornega društva Pobrežje, pevce Mejaše iz Repišč, pevce Folklornega društva Rožmarin iz Dolene, pevke Kulturnega društva Sela, pevce Trta iz Zavrča in godce Vesele prijatelje iz Majšperka.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.