Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Nevarne snovi v penastih sestavljankah

Slovenija | 11.01.2011, 16:44 Blaž Lesnik

Sredi lanskega decembra je prišlo v javnost obvestilo, da so belgijski organi za nadzor varnosti igrač prepovedali trženje sestavljivih podlog. Pri večini so namreč odkrili vsebnost zdravju škodljive snovi.

V vsakdanjem življenju uporabljamo veliko izdelkov, potrošniška mrzlica pa nas sili v uporabo vedno novih pripomočkov, katerih izvora in sestave podrobno seveda ne poznamo. V znanosti nova dognanja postopno pripomorejo k odkrivanju nevarnih lastnosti kemikalij, ki nas obkrožajo. Tako se sem in tja zgodi, da izdelek, ki ga s pridom uporabljamo in je razširjen po naših domovih čez noč „postane“ zdravju nevaren.

Takšna je zgodba penastih sestavljank - podlog za otroke. V prodaji in uporabi so že več let, konec lanskega leta pa so pri večini od testiranih 36 izdelkov so ugotovili neskladnosti, predvsem zaradi vsebnosti formamida

KAJ SO FORMAMIDI
Direktor Urada za kemikalije mag. Alojz Grabner pojasnjuje: "Formamidi sodijo v skupino splošno razširjenih industrijskih kemikalij, uporabljajo se za različne namene. V konkretnem primeru imajo vlogo mehčanja plastike. V penastih podlogah se uporablja plastika, ki mora biti mehka in prijetna na otip. S formamidom se doseže upogljivost, mehkoba in elastičnost materiala".

Tudi v Sloveniji se (ali so se) na sestavljivih preprogah igrajo številni otroci. Belgijska popolna prepoved prodaje, ki so ji dan pozneje sledili tudi v Franciji, je sprožila reakcije tudi pri nas.

Zdravstveni inšpektorat je najprej izdal osnovno informacijo in v njej izrazil upanje, da bo prišlo do prostovoljnega umika sestavljivih preprog. Potem so svoje stališče zaostrili, saj so uvoznike, proizvajalce in distributerje pozvali, da predložijo dokazila o varnosti sestavljivih podlog, ki jih tržijo, in javnost obvestili, da bodo nadzor nad varnostjo teh izdelkov na trgu zaostrili.

NEVARNE SNOVI PREŽIJO NA ZDRAVJE NAŠIH OTROK TUDI DRUGOD
Parabeni - kozmetika za otroke,mlajše od treh let; bisfenol A v plastenkah za hranjenje otrok itd...Največja težava je, da so nevarne kemikalije v izdelkih potrošnikom nevidne. Na nekaterih izdelkih (npr. v kozmetiki) je zakonsko določeno, da morajo biti le-te označene, drugi izdelki (čistila, topila, biocidi…) pa morajo biti opremljeni tudi z oznakami za nevarnosti. Na trgu obstaja še veliko izdelkov, kjer označevanje ni zahtevano, v njih pa so kemikalije vseeno prisotne. Tudi nekatere sestavljive preproge, ki so jih otroci v času Veselega decembra dobili v paketu, ni imela prav nobene oznake, kje in kako je bila narejena.

Na Zvezo potrošnikov Slovenije so se obrnili številni zaskrbljeni starši, ki imajo doma sestavljive (puzzle) preproge. Tam so zaradi tveganj za zdravje zaradi prisotnih nevarnih snovi, s katerimi prihajajo otroci v stik s kožo, lizanjem ali/in vdihavanjem, staršem svetovali, naj se iz preventivnih vzrokov uporabi teh podlog raje odpovedo.

Slovenija, Radijski utrip, Oddaje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...