Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Evropski poslanci o verski svobodi

Cerkev po svetu | 20.01.2011, 14:17

Evropski parlament je danes razpravljal o položaju kristjanov in verski svobodi. Visoka predstavnica Evropske unije za zunanjo politiko Catherine Ashton, je ob predstavitvi resolucije dejala, da Evropsko komisijo skrbi nedavno nasilje nad pripadniki verskih manjšin. Po besedah evropskega poslanca Lojzeta Peterleta je bistveni poudarek resolucije obsodba nasilja.

Evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke Peterle je poudaril, da resolucija pomeni podlago za politiko, ki jo na tem področju izvajata Evropski svet in Komisija ter da z njo evropski poslanci pozivajo Evropsko unijo, da pripravi seznam ukrepov zoper države, ki ne zagotavljajo verske svobode.

Komisarka Ashtonova, ki je v začetku meseca obiskala Betlehem in cerkev Kristusovega rojstva je poudarila, da Evropska unija obsoja vse oblike nestrpnosti in nasilja zoper vero. Poleg tega je ostro obsodila nedavne teroristične napade na verske objekte v Iraku in Egiptu. „Mislim, da se lahko vsi strinjamo, da so napadi, ki so jih povzročili skrajneži nesprejemljivi in jih je treba obsoditi,“ je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta poudarila komisarka.

Sprejem resolucije so pozdravili tudi evropski poslanci. Tako je Cristiana Muscardini iz vrst Evropske ljudske stranke, krščanskih demokratov (EPP) poudarila, da je verska svoboda ena izmed temeljnih človekovih pravic. „Gre za ohranitev demokracije in za človekovo dostojanstvo. To kar se dogaja na različnih koncih sveta je nesprejemljivo. Gre za nasilje nad kristjani, ki postajajo pravi mučenci. Tukaj gre za skrajneže in zaradi tega mislim, da se moramo odzvati na vse kršitve verske svobode. Mednarodna skupnost in njene ustanove se niso vedno pravočasno odzvale, ko je šlo za napade na kristjane. To kar se je zgodilo v Iraku in Egiptu je zgolj izraz napetosti, ki je obstajala že stoletja,“ je poudarila poslanka Muscardini. Licia Ronzulli (EPP) pa, da je razprava o zaščiti verske svobode danes bolj aktualna kot kadarkoli prej. „Leta 2011 je nesprejemljivo, da se ljudi preganja zaradi vere. Napadi, ki so se zgodili v preteklih tednih na določene skupnosti kristjanov pa bi morale pripeljati do tega, da bi vlade sprejele učinkovite ukrepe za zaščito verskih manjšin. Vzpostaviti je potrebno tudi medverski dialog s pomočjo držav člani Evropske unije,“ meni Ronzulli.

Evropski poslanec Hannu Takkula iz skupine zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo je prepričan, da gre za pomembno in izjemno dobro resolucijo. „Moramo biti pozorni na versko svobodo v Evropi- Zelo pomembno je, da se spomnimo svojih korenin, ki so krščanske. Tudi vse temeljne evropske vrednote izhajajo iz krščanskih korenin. Spomnimo se, kaj se je zgodilo koptom v Egiptu in to nas je zbudilo. Spoznali smo, da kristjani po vsem svetu potrebujejo posebno zaščito, ne samo v Egiptu. Tudi drugje je mogoče opaziti podobne dogodke, npr. v Turčiji, Siriji in tudi znotraj EU se pojavljajo incidenti, na katere moramo biti pozorni.“

Cerkev po svetu, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...