Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Evropski parlament v letu 2010

Evropska Unija | 11.01.2011, 18:50

V prvi oddaji EU v živo v letu 2011 smo se predstavili, katere so prednostne naloge poltenega madžarskega predsedovanja Evropski uniji ter se pogovarjali z evropsko poslanko ELS/SDS Romano Jordan Cizelj o letu 2010 v Evropske parlamentu.

Madžarske je prvega januarja za šest mesecev prevzela predsedovanje Evropski uniji. Glavni izziv unije ostaja kriza v območju evra, a rotirajoče predsedstvo pri tem ne igra vodilne, temveč oporno vlogo.

Značilno madžarski prioriteti sta podonavska regija in integracija Romov, sicer pa želijo Madžari predvsem zagotoviti gladko delovanje unije. Madžarska je prva novinka, ki bo predsedovala po uveljavitvi lizbonske pogodbe, sicer pa za Slovenijo in Češko tretja. Slovenska soseda bo poskušala do konca izvesti program, ki ga je v predsedujočem triu pripravila skupaj z Belgijo in Španijo.

Vloga predsedujoče države je po uveljavitvi lizbonske pogodbe skromnejša, saj ima unija od začetka leta 2010 stalnega predsednika unije, Belgijca Hermana Van Rompuyja, in visoko zunanjo predstavnico, Britanko Catherine Ashton. Glavni izziv za unijo tudi v prvi polovici novega leta ostaja kriza v območju evra, vendar projekt reševanja evra ni v rokah rotirajočega predsedstva, poleg tega pa Madžarska ni članica območja evra. Madžarska pričakuje, da bo Hrvaška med njenim predsedovanjem uspela končati pristopna pogajanja z EU ter odločno podpira vstop Romunije in Bolgarije v schengenski prostor, načrtovan za marec, ki pa mu Francija in Nemčija nasprotujeta. Med madžarskim predsedovanjem pa je pričakovati tudi začetek razprave o prihodnjem večletnem proračunu unije.

V drugem delu je evropska poslanka Romana Jordan Cizelj spregovorila o minulem delu v Evropskem parlamentu. „Razlika se pozna,“ je na vprašanje ali se pri delu v parlamentu pozna vloga Lizbonske pogodbe povedala evropska poslanka. „Še nekaj časa se bomo v evropskem parlamentu ukvarjali s tem, da bomo utekli to delo, ki nam daje bistveno večje pristojnosti,“ je poudarila poslanka.

Prisluhnite oddaji

Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...