Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Kardinal Franc Rode (foto: p. Robert Bahčič)
Kardinal Franc Rode

Kardinal Rode za Siol.net: Cerkev ni sužnja časa

Slovenija | 18.01.2011, 17:49

Kardinal Franc Rode je v pogovoru za spletni portal Siol.net zanikal navedbe, ki so se pojavile ob njegovem prenehanju funkcije prefekta kongregacije za redovnike, da je od Kristusovih legionarjev prejemal draga darila. Na vprašanje, ali se Cerkev dovolj uspešno prilagaja hitremu tempu sodobnega sveta, pa pravi, da Cerkev ni sužnja časa.

Povezovati moj odstop s stiki z omenjeno redovno skupnostjo je lahko le plod bolne domišljije

Navedbe v medijih, da naj bi bil kardinalov odstop z mesta prefekta kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družb apostolskega življenja posledica povezave z razvpitim redom Kristusovih legionarjev, je kardinal Rode označil za natolcevanja.

Red Kristusovih legionarjev naj bi po poročanju medijev svoje prijatelje iz Vatikana bogato obdaroval. Med njimi naj bi bil tudi kardinal Rode, ki pa to zanika. Kot pojasnjuje, je prejel kakšno malenkost ob božičnih praznikih, na primer steklenico ali sladkarije, kot tudi od drugih redovnih skupnosti. "Povezovati moj odstop s stiki z omenjeno redovno skupnostjo je lahko le plod bolne domišljije ljudi, ki jim ni za resnico, pač pa uživajo v škodi in trpljenju, ki jo povzročajo drugim," meni kardinal.

Odstop z mesta prefekta je, kot je bil dolžan, papežu podal leta 2009, pred dopolnjenim 75. letom starosti. Običajna praksa v Vatikanu v zadnjih letih pa je, da papež pusti kardinale, škofe in nuncije na njihovih funkcijah še kakšno leto ali leto in pol po dopolnjenem 75. letu starosti, pojasnjuje kardinal.

Želel sem dati nov zagon redovnemu življenju

V službi prefekta je, kot dodaja, želel predvsem dati nov zagon redovnemu življenju v Cerkvi glede na to, da se je število redovnic in redovnikov v zadnjih petdesetih letih znatno zmanjšalo. Najboljša pot do pomladitve in poživitve katoliškega redovništva je po njegovem mnenju ta, da redovi in kongregacije ponovno zaživijo v skladu s svojo prvotno karizmo.

Kardinal Rode je med drugim začel tudi preiskavo življenja ameriških redovnic, apostolska vizitacija tega območja je končana, rezultati pa bodo znani v prvih mesecih tega leta.

Čas ni tisti, ki bi narekoval, kaj mora delati Cerkev

Glede prilagajanja življenja Cerkve hitremu tempu sodobnega sveta kardinal Rode poudarja, da ni čas tisti, ki bi ji narekoval, kaj mora delati ali kako mora misliti, ampak večni evangelij.

Rode ostaja član petih kongregacij, po njegovih navedbah je največ dela na kongregaciji za škofe in kongregaciji za evangelizacijo narodov. Na vprašanje, kdaj računa na upokojitev in ali se namerava nato vrniti v Slovenijo, je odgovoril, da svojo prihodnost prepušča Božji previdnosti.

Odnose med Slovenijo in Vatikanom je označil za dobre. Temeljni sporazum med Cekrvijo in državo pa bo treba po njegovem mnenju dopolniti z novimi področnimi sporazumi. "A ni videti, da bi za to v tem trenutku na slovenski strani bila volja," je ocenil.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.