Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Video: Egipt meni, da kristjani v tej državi niso preganjani

Cerkev po svetu | 12.01.2011, 20:33 Marta Jerebič

Egipt je svojo veleposlanico pri Svetem sedežu poklical v domovino na posvetovanje, potem ko je papež v govoru na novoletnem sprejemu diplomatskega zbora pripomnil, da bi morala egiptovska vlada storiti več za zaščito krščanske manjšine. Veleposlanica se ne strinja s stališčem, da so kristjani preganjani na njihovem koncu sveta.

Egiptovska veleposlanica pri Svetem sedežu se je pred odhodom v Kairo v Vatikanu sestala s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami nadškofom Dominiqom Mambertijem. To je bila priložnost, da je Vatikan znova pojasnil papeževe nedavne govore, v katerih je govoril o verski svobodi in zaščiti kristjanov na Bližnjem vzhodu.

Rome Reports je egiptovsko veleposlanico pri Svetem sedežu intervjuval, preden je ta odpotovala nazaj v Kairo.

“Ne strinjamo se s stališčem, da so kristjani preganjani na našem koncu sveta. Preganjanje je precej težka beseda, pri dokazovanju preganjanja pa je treba biti previden, saj je to pravni izraz, ki ga ni mogoče uporabljati preveč lahkotno. V tem smislu se ne strinjamo s stališčem, da naša vlada in nekatere druge vlade v regiji niso poskrbele za zaščino kristjanov na Bližnjem vzhodu, ” je povedala egiptovska veleposlanica pri Svetem sedežu, Lamia Aly Mekhemar.

V novoletnem samomorilskem napadu na koptsko cerkev v Aleksandriji je umrlo 23 ljudi.

Temu je sledilo več dni nemirov, ko so se kristjani spopadli s policijo in muslimani na ulici in zahtevali vladno zaščito.

“Kopti so celoviti del egiptovske družbe, ki je mi ne dojemamo kot manjšine. Uživajo vso zaščito, kakor vsak drug egiptovski državljan v Egiptu. Njihove cerkve so zaščitene, prav tako oni sami,” je povedala veleposlanica.

Krščanski kopti predstavljajo približno 10% od 80-milijonskega prebivalstva v Egiptu.

Po veleposlaničinih besedah so napadi oblika terorizma zoper vse državljane in ne le kristjane. Egiptovska vlada pa si prizadeva, da bi našla krivce.

“Odgovor vlade je bil in je še vedno, da je šlo za teroristični napad na celoten Egipt, ne le na kristjane, ampak na muslimane in egiptovsko družbo, egiptovsko državo na splošno”

Egipt sicer ohranja diplomatske odnose s Svetim sedežem, toda papeževe nedavne besede razume kot “nedopustno poseganje v njegove notranje zadeve”.

Odziv Vatikana

Apostolski nuncij v Egiptu, nadškof Michael Fitzgerald je v izjavi, ki so jo prejšnji teden objavili številni arabski časopisi, zapisal, da papež s temi obsodbami ne posega v notranje zadeve neke države, ampak posameznike in vlade poziva, naj spoštujejo vero in versko prakso različnih skupnosti, saj bodo le tako lahko spodbujali mir in sožitje v družbi. Nuncij poudarja, da je papež s svojimi besedami opozoril na to, da imajo napadi na kristjane posledice za celotno egiptovsko prebivalstvo. Poleg tega pa papež poziva k nenasilnemu odgovoru na te napade. Msgr. Fitzgerald nadalje opozarja tudi na to, da papež v letošnji poslanici za svetovni dan miru poziva k spoštovanju verske svobode vseh, ne samo kristjanov, ter na koncu nekaj besed namenja papeževi napovedi, da bo oktobra obiskal Assisi ob 25. obletnici medverske molitve za mir.

 

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...