Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Nevarna zimska sečnja

| 13.12.2010, 13:43

V letošnji pozni jeseni spet bode v oči povečano število nesreč pri delu v gozdu, tudi tistih s smrtnim izidom. Po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije, se je v letošnjem letu pri sečnji in spravilu lesa smrtno ponesrečilo 10 lastnikov gozdov.

Jurij Beguš, vodja oddelka za gozdno tehniko pri Zavodu za gozdove Slovenije opozarja, da tudi zadnji dve smrtni nesreči kažeta na nezadostno upoštevanje zakonitosti varne sečnje.

Kot rešitev predlaga predvsem razmislek o naši lastni usposobljenosti in izkušenosti za ta opravila. Pametno se je odločiti za dodatno izobraževanje in striktno upoštevanje pravil varnega dela pri sečnji in spravilu lesa iz gozda, v primeru premajhnih izkušenj pa je to nevarno delo boljše prepustiti profesionalcem.

Zimska sečnja prinaša še posebej zahtevne delovne razmere, omejeni smo pri varnem umikanju, prav tako pa ne smemo zapostavljati dodatnih nevarnosti (predvsem zdrsa), ki jih prinašajo mokra oziroma poledenela tla in snežna odeja. Posebej je potrebno biti previden pri poseku drevja, ki ga je snežna odeja podrla.

Volivci zavrnili zakon o delu na črno
Izobraževanje je pomembno za varno delo v gozdu © nn

Na Zavodu za gozdove Slovenije vse, ki se v teh razmerah odločajo za sečnjo opozarjajo, naj bodo skrajno previdni. Posebej pa ob zimski sečnji opozarjajo:

  • da je zaradi snega na drevju in deblu lahko spremenjeno težišče drevesa
  • da mraz povzroči krhkost debla, ki se lahko hitreje prekolje, še posebej pa je treba biti pozoren na krhkost vej, ki se zaradi tega hitreje zlomijo (delujejo kot ledene sveče)
  • zavedati se je potrebno, da je zmrznjen les je težje žagati
  • delo v mrazu je težje, saj so naše reakcije otežene
  • v snegu je premikanje in umikanje ob nevarnostih težje, zato si moramo dobro očistiti okolico drevesa in smer umika
  • v zimskih razmerah je teren, tudi če ni snega, spolzek in leden ter zaradi tega še bolj nevaren
  • posebno pozornost moramo posvetiti opremi - za klinjenje uporabljamo lesene ali aluminijaste kline, klini ne smejo biti preširoki
  • priporočljiva je motorna žaga z ogrevanim ročajem;
  • obutev naj omogočati dober oprijem;
  • poledenele ali zasnežene traktorske vlake zahtevajo še dodatno pazljivost pri spravilu lesa
  • veliko je polomljenega in obviselega drevja, kar predstavlja dodatno nevarnost
Strojna sečnja je zelo varna. Posnetek delovanja harvesterja v novembru 2009 na Pokljuki ob poseku drevja, ki so ga napadli podlubniki.
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...