Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Pevci in godci na državnem srečanju v Laškem, 2. del

| 13.12.2010, 07:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predvajali drugi del državnega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki je bilo 20. novembra v Laškem. Prireditev je gostil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava Laško.

Na že tradicionalni prireditvi Pevci nam pojejo, godci pa godejo so tokrat večjo pozornost namenili neposrednim nosilcem ljudskega glasbenega izročila, tistim, ki so znanje sprejeli neposredno od svojih prednikov in pesem spremljali v njenem življenju na vasi.

Skupine je na podlagi ogledov šestih regijskih srečanj, ki so bila v Ormožu, Črenšovcih, Zabukovju, Litiji, Ilirski Bistrici in na Ravnah na Koroškem, za letošnje državno srečanje izbrala Jasna Vidakovič, ki je tudi oblikovala program in vezno besedilo.

Med štirinajstimi skupinami, smo v najbolj pristni izvedbi slišali stare tonovske načine iz Prekmurja, petdelni ritem, ljudsko štiriglasje - petje »na tretko«, pa vezano petje med kiticami, stopničasto petje in značilne barve fantovskega triglasja. Po vsebini pa vsakovrstne pesmi; pripovedne, ljubezenske, vojaške, obredne, ohcetne, mrliške, pa plesne viže iz Bele krajine, s Primorske, Gorenjske in Kozjanskega.

Pevke iz Žižkov, pevce Kopači in pevke Trstenke iz Podlehnika, Fante s Preske, Bistrške škuorke iz Ilirske Bistrice, pevce iz Globokega in Janeza Pezdirca s harmoniko smo predstavili že prejšnjo soboto.

V tokratni oddaji smo v uvodu slišali godca z diatonično harmoniko, imenovano plonarica ali triestina. Palmiro Krmac, staroselec iz Čenturja v Slovenski Istri, čarodejne zvoke svoje čez sto let stare harmonike izvablja s posebnim vlečenjem meha, pa tudi z izostrenim občutkom za glasbeni čas, za tempo.

Palmiro_Krmac iz Čenturjan pri Marezigah
Palmiro_Krmac iz Čenturjan pri Marezigah © Janez Eržen

Pristno fantovsko petje, s svojevrstno zvočno barvo glasov, ki mu dajeta pečat mehak glas »naprej« in odprt, nekoliko oster glas »čez«, so razgrnili pevci iz Šentruperta.

Z ubranim petjem in spominom na četrti glas, glasom »na tretko«, so se oglasile pevke iz Rogatca.

Pevke iz Rogatca
Pevke iz Rogatca © Janez Eržen

Napeva Fantje se zbirajo in Slišala sem ptičko pet je zapela skupina Paridolske korenine. To so fantje, ki se zavedajo svojih korenin in so odločni vdihniti življenje starim domačim napevom. Njihova pozornost je namenjena predvsem starim vojaškim, ohcetnim, ljubezenskim in pripovednim pesmim. Koreniti basi podpirajo zanesljivi glas »naprej« in svojevrstno barviti glas »čez« ter pletejo ubrano večglasje.

Med Paridolci pa dva pevca tudi godeta: Viki Novak na klarinet, Ivan Robič pa na harmoniko. Oba s precejšnjo preteklo kilometrino na ohcetih.

Skupina Paridolske korenine s Kozjanskega
Skupina Paridolske korenine s Kozjanskega © Janez Eržen

Viki Novak in Ivan Robič iz Paridola na Kozjanskem
Viki Novak in Ivan Robič iz Paridola na Kozjanskem © Janez Eržen

Na letošnjem državnem srečanju sta nastopili tudi dve mlajši skupini. Mlade pevke in pevci skupine Mlada Zarja iz Račne na Dolenjskem so presenetili z ubranim večglasjem, ki so mu pri eni pesmi dodali še glas »na tretko«.

Štirje mladi godci na diatonično harmoniko, klarinet, gosli in kontrabas, ki se družijo v Alpskem godčevskem sestavu Akademske folklorne skupine Ozara s Primskovega pri Kranju, pa so navdušili s sproščenim muziciranjem v duhu izvirnosti in zvestobe do ljudskega podajanja godčevskih melodij.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...