Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cerkev sv. Miklavža v Kredu temeljito obnovljena  (foto: Miran Mihelič)
Cerkev sv. Miklavža v Kredu temeljito obnovljena

Nedeljski referendum je zelo pomemben

Slovenija | 09.12.2010, 18:00

Oddaja Naše škofije tudi ta teden prinesla pogled na zanimive dogodke. V oddaji smo se vprašali, zakaj je nedeljski referendum pomemben za kristjane? Na to vprašanje so odgovorili slovenski škofje in novinar Jože Možina.

Novomeški škof Andrej Glavan je predstavil vsebino kongresa za družino, ki je potekal v Rimu. Škof Peter Štumpf se je srečal s sombotelskim škofom, povedali bomo tudi, kako so v murskosoboški škofiji praznovali praznik Brezmadežne. Ustavili smo se v župniji Kred, kjer so v nedeljo slovesno blagoslovili obnovljeno cerkev sv. Miklavža. Predstavili smo revijo Marija, ki jo izdajajo frančiškani na Brezjah. Pred nami so duhovno bogati dnevi, ki prinašajo vrsto zanimivih dogodkov. Nekaj smo jih napovedali.

Nedeljski referendum je zelo pomemben

Komisija za sredstva družbenega obveščanja pri SŠK zavrača zakon o RTVS zato, ker je prepričana, da ta zmanjšuje demokratične pravice registriranih verskih skupnosti. "Komisija zato poziva volivce, naj novega zakona ne podprejo," piše v sporočilu.

Tudi novinar Jože Možina opozarja, da s predlaganim zakonom RTV nevarno komercializirajo in ga izpostavljajo finančni izgubi. V zadnjih letih, ko je veljal obstoječi zakon, je RTV pozitivno poslovala. „Tudi tuji strokovnjaki očitajo ministrici Širci, da z novim zakonom dopušča vladi neposredno prek nadzornega in programskega sveta vpliv na delovanje. Aktualni so tudi spiski za „odstrel“ nekaterih novinarjev, zelo jih motijo nekatere oddaje, npr. dokumentarni filmi o povojnih pobojih, ne pa povojni poboji sami. Tako da morajo poslušalci, čeprav ne poznajo podrobnosti, v nedeljo priti na volišča in glasovati proti,“ poudarja Jože Možina in dodaja: „Referendum je priložnost, da gremo, odločimo in potem tudi z vso odgovornostjo kritiziramo.“

Srečanje slovenskega in madžarskega škofa

Murskosoboški škof Peter Štumpf je ta teden obiskal sombotelskega škofa Vereša Na srečanju sta poudarila, da so rešitve glede pastorale obeh manjšin ustrezne, vendar je potrebno bedeti in iskati vedno nove načine oznanjevanja evangelija. Premalo je ohranjati jezik, ampak je potrebno ljudi ozavestiti, da bodo živeli po krščanskih vrednotah. Napredek verske brezbrižnosti je namreč znatno opazen tudi na področju življenja manjšin.

Škofa sta spregovorila tudi o aktualnih družbenih in cerkvenih dogajanjih v Sloveniji in na Madžarskem. Položaj katoličanov v obeh državah postaja vedno bolj nepredvidljiv in zaskrbljujoč. To občutijo predvsem mladi, ki so najbolj ogrožena skupina v obeh škofijah. Škofa sta mnenja, da morata skupaj iskati načine, kako mlade nagovoriti in vernikom pomagati, da bodo iz tradicionalne prešli k osebni veri. Prav izvenzakonske skupnosti so najbolj izrazita posledica pomanjkanja osebne vere med ljudmi. Zato sta škofa spregovorila o nujnosti nove evangelizacije družin.

Cerkev sv. Miklavža v Kredu temeljito obnovljena

Koprski škof msgr. Metod Pirih je v nedeljo v župniji Kred ob somaševanju patra Miha Vouka in župnika Petra Fonablagoslovil temeljito obnovljeno cerkev svetega Miklavža in po njej še družabno srečanje v župnišču, ki pa obnove še čaka.

Škof Metod Pirih zahvalil pristojnim za obnovo, saj je bila sedaj cerkev, ki jo je prizadel potres, obnovljena bolj temeljito kot v vseh stoletjih po izgradnji. Pohvalil je župljane in dobrotnike od drugod, da so darovali kar 18 tisoč evrov in veliko prostovoljnega dela.

„To leto, ki je posvečeno dobrodelnosti, lahko razumemo kot leto zgleda Sv. Miklavža. Bil je dober človek, ki ne misli le na sebe, ampak tudi na druge. Miklavža je treba v sebi uresničevati vsak dan v življenju, po zapovedi nositi bremena drug drugemu, kot kruh, ki se deli na manjše in večje kose. Bog nas pošilja k ljudem (vernim, nevernim in drugim), da odkrijejo v nas božji dar za življenje in bodo odstranili predsodke o Cerkvi. Zavedati se je treba, da nismo nikoli sami. Kristus, ki živi v nas, nas krepi, da gremo z njim skozi življenje. Bodimo odprti za človekovo dostojanstvo, z vedno več čuta za stisko in trpljenje okoli nas. Blažena Mati Terezija iz Kalkute je ob obisku v Ljubljani rekla, da je Kristus, kot kruh med nami. Vsakega zapuščenega človeka glejmo kot Kristusa samega. Tako lahko pomagamo ubogim in sebi, kot božji dar za življenje. Malodušje in osamljenost se med nami izgublja, ob darovanju in dobroti,“ je v pridigi poudaril škof. Otroke je pozval, naj, zaupajo svojim staršem, učiteljem, župniku, Cerkvi, drug drugemu, vsi pa naj sv. evharistijo vedno znova postavijo v središče svojega srca.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...