Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Kristjani vse bolj množično iz nekaterih držav (foto: ARO)
Kristjani vse bolj množično iz nekaterih držav

Protikrščansko nasilje v svetu

Cerkev po svetu | 27.12.2010, 12:54 Marta Jerebič

Na včerajšnji praznik sv. Štefana, prvega krščanskega mučenca, smo se spomnili vseh preganjanih kristjanov po svetu. Papež Benedikt XVI. je pri opoldanskem nagovoru omenil atentat v katoliški cerkvi na Filipinih, napade na krščanske cerkve v Nigeriji in protikrščansko nasilje v Pakistanu.

Direktor agencije Asianews, p. Bernardo Cervellera, je v pogovoru za Radio Vatikan dejal, da je najbolj zaskrbljujoč položaj na Bližnjem vzhodu, predvsem Iraku, kjer vlada ne uspe zagotavljati varnosti kristjanov.

„Treba je poudariti, da imajo takšne razmere svoj izvor v Saudski Arabiji, kamor je na delo odšlo več milijonov kristjanov, ki pa nimajo možnosti, da se udeležijo svetih maš, da molijo ali zgradijo manjšo kapelo.“ Božič za kristjane v Iraku je sicer minil brez večjih incidentov. Slovesnosti pa so zaradi strahu pred napadi, kot je bil 31. oktobra, ko je umrlo 58 ljudi, potekale pod strogim varnostnim nadzorom.

P. Cervellera je še dejal, da so najbolj dramatične in boleče razmere za kristjane v Severni Koreji. „Za tamkajšnjo ideološko diktaturo je dovolj že to, da nekdo poseduje Sveto pismo, in je obsojen na smrt. Lahko bi rekli, da je Severna Koreja vrh ledene gore preganjanja kristjanov v komunističnem svetu. Za to državo pa bi uvrstil Kitajsko.“

Medtem se zaostrujejo razmere v Nigeriji, kjer je v mestu Jos v eksplozijah umrlo več kot 30 ljudi. Oblasti se bojijo, da se bo nasilje pred aprilskimi predsedniškimi volitvami še stopnjevalo, poleg papeža pa ga je že obsodil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-Moon. Pravzaprav tu ne gre za vprašanje vere. Mesto Jos namreč predstavlja mejo med večinsko muslimanskim severom in krščanskim jugom Nigerije, do spopadov med tema dvema skupinama pa prihaja, ker obe hočeta imeti nadzor nad rodovitno zemljo na tem območju. P. Cervellera ob vsem tem poudarja tudi vlogo medijev, ki morajo obsoditi vsakršno nasilje, saj se na Zahodu pogosto dogaja, da prevlada trgovski interes.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...