Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Božič v Stuttgartu

| 30.12.2010, 08:21 Matjaž Merljak

Letošnje praznovanje je zaznamovala zlata obletnica slovenske župnije. To se je pokazalo že v adventu, tem nepogrešljivem in pomembnem času priprave na praznik Gospodovega rojstva. V Stuttgartu je bil zelo intenziven. Pogovarjali smo se s slovenskim župnikom dr. Zvonetom Štrubljem.

Na prvo adventno nedeljo so imeli programsko pripravo, druga adventna nedelja je bila zaznamovana z obiski Miklavža na različnih krajih, na tretjo – nedeljo veselja – pa so proslavljali jubileje. To je že tradicionalen dogodek, ki se ga udeleži od 30 do 50 oseb, ki so v tekočem letu praznovali življenjske jubileje ali zakonske jubileje. V ospredju tega dogodka je osebni moto.

Na četrto adventno nedeljo je bil poudarek notranji pripravi. To je bila spovedna nedelja. Polnočnica je bila letos v cerkvi Svetega Duha, kjer so eno leto gostje. Po dolgih letih so letošnja božična bogoslužje obhajali sami, ponavadi so se pridružili nemški skupnosti v cerkvi svetega Konrada. Zelo so se veselili in se na to temeljito pripravili.

A celodnevno močno sneženje 24. decembra je ljudem iz okolice Stuttgarta onemogočilo priti do cerkve, kjer so bili zbrani Slovenci. Kljub temu se jih je zbralo okoli sto, v glavnem iz Stuttgarta. Prvi del polnočnice je bil biblični recital – berila so povezali v splet pesmi in recitacij oz. branja iz Svetega pisma. Polnočnica se je torej začela z glasbeno scenskim spektaklom. „Zelo lepo je uspelo, vključili smo precej mladih, kar mi je bilo pri srcu in tudi cerkvene pevce,“ je poudaril dr. Štrubelj.

Po polnočnici, ki je bila opolnoči, so se zadržali v izražanju voščil.

Zlati jubilej slovenske župnije Stuttgart
Zlati jubilej slovenske župnije Stuttgart © ARO
Na božič je bila maša prav tako v cerkvi Svetega Duha. Udeležba je bila znova lepa, a spet ne toliko, zaradi težav s snegom.

Na nedeljo Svete družine so imeli dopoldne sveto mašo v Oberstenfeldu, kjer se zbere lepo število rojakov. Po maši so imeli še skupno druženje. Popoldne pa so imeli v skupnosti v Esslingenu mašo in po njej štefanovanje oziroma božično tombolo. Darila je pripravila župnija (prva nagrada je bilo bogato okrašeno božično drevo). "Vsako leto je doživet dogodek, ki se ga udeleži veliko ljudi," je povedal župnik Štrubelj.

Na novega leta dan, na praznik Marije božje matere bodo imeli sveto mašo z nemško skupnostjo pri svetem Konradu.

Spletna stran Slovenske župnije Stuttgart.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...