Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Janša o letu 2010: Namesto izhoda iz krize odmevale afere

Slovenija | 27.12.2010, 17:29

"Iztekajoče se leto ni bilo najboljše," ugotavlja predsednik SDS-a Janez Janša. V predprazničnem pogovoru za radio Ognjišče je povedal, da o tem pričajo makroekonomski kazalci, kazalci, s katerimi merimo razvoj. Ti po njegovem kažejo, da je Slovenija iz "razvojnega tigra" Evropske unije padla na rep razvojne lestvice. Za to krivi predvsem vlado, ki se je v tem času ukvarjala s številnimi stranskimi temami in aferami ter pri tem pozabila na reševanje ključnih problemov, s katerimi se soočajo državljani.

Leto, ki se poslavlja, je bilo precej pestro, kar je priznal tudi Janša. Omenimo lokalne volitve in dva referenduma, ko smo odločali o podpori sporazumu o arbitraži in zakonu o RTV Slovenija. Veliko prahu je dvignila afera bulmastifi, prvič v ne prav dolgi zgodovini slovenskega parlamentarizma se je zgodilo, da je priprt poslanec. Zaznamovala so ga tudi neuspešna pogajanja o sistemu plač v javnem sektorju in stavka zdravnikov, prav tako ne moremo mimo dejstva, da nam gospodarska kriza ni prizanašala. Prvak največje opozicijske stranke pravi, da bi lahko bilo boljše, če bi se vladajoča politika ukvarjala s tem, kar resnično tare državljane. "Glavna pomanjkljivost je to, česar ni naredila," je poudaril.

Še vedno nismo izšli iz krize

Janša ocenjuje, da tudi danes, ko se je že skoraj vsa Evropska unija izkopala iz gospodarske krize, naša država še vedno caplja med recesijo in stagnacijo. "Kljub okrevanju gospodarstev v ključnih državah, kamor največ izvažamo, v povprečju naša gospodarska rast ne gre nikamor," je pojasnil in dodal, da je zaradi velikega zadolževanja in plačevanja obresti dodatno vse manj denarja za zdravstvo šolstvo in socialo. "Velik del tega, kar danes kot družba financiramo, ne financiramo iz tega, kar ustvarimo, ampak iz zadolžitev, ki jih bomo plačevali v prihodnje tako mi kot prihodnje generacije," je prepričan Janša.

Letos je bilo po njegovem veliko besed namenjenih reformam, a nobena ni bila uresničena. "Tudi tiste, ki so napovedane, gredo v napačno smer," je poudaril. Predsednik SDS-a je še dejal: "Vsak bo moral pri sebi poiskati tiste stvari, ki so bile dobre v letošnjem letu, in na tem graditi za prihodnje. Na to vlado pa se v tej smeri ni za zanašati." Janša tudi meni, da bi se v Sloveniji zelo verjetno že zgodile predčasne volitve, če bi imeli podobno ustavno ureditev kot v večini evropskih držav.

In napovedi za prihodnje leto?

"Bojim se, da nas čaka še veliko govorjenja o reformah, a nobene reforme," je dejal. Po njegovem je koalicija preveč notranje razklana, da bi lahko uskladila nekaj resnega. Prav tako ne zmore vztrajnosti, da bi se uskladila s socialnimi partnerji.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...